Bekijk dit artikel

De beste boeken van 2011 volgens De Nieuwe Boekhandel

Onze beste boeken van 2011

In alle kranten en tijdschriften hebben we kunnen lezen wat volgens de recensenten de beste boeken van 2011 waren. Hieronder vind je drie lijstjes met de 10 beste boeken van het afgelopen jaar volgens je persoonlijke recensenten van De Nieuwe Boekhandel, Bart, Folco en Monique. Deze boeken zijn - voorzien van wervelende buikbandjes - ruim voorradig in onze winkel en natuurlijk kun je ze ook bij ons bestellen, eenvoudig door op de titel te klikken. Op werkdagen besteld, de volgende dag in huis - geen verzendkosten!

Top 10 van Monique

1. Caribou Island - David Vann. Wat een prachtig, naar boek, over de verwoesting van een huwelijk. Buikpijn kreeg ik ervan. Maar de manier waarop de schrijver de zes mensen neerzet die willens en wetens aan elkaar en zichzelf ten onder gaan, de schitterende setting en de uitgebeende dialogen maken dit boek voor mij de absolute nummer 1 van 2011.

2. Legende van een zelfmoord - ook van David Vann. In het kielzog van mijn nummer 1 het boek waarmee David Vann zijn naam direct vestigde. Wederom een verhaal over verlies, overleving en ontgoocheling, maar dat alles zo teder, zo gelaagd en zo intens, dat je dit boek voortaan altijd met je mee zult dragen.

3. Op zee - Toine Heijmans. In één zondagmiddag uit. Kon niet stoppen. Je ogen scannen de bladzijden, razendsnel op zoek naar een woord waaruit blijkt dat het allemaal een vergissing was, of een droom...

4. Bonita Avenue - Peter Buwalda. Goede wijn behoeft geen krans. Reeds in de zomer van 2010 las ik de eerste hoofdstukken en ik was meteen verpletterd. Een roman van grootse allure, die onze kindskinderen ook nog op hun literatuurlijst zullen mogen zetten.

5. Nacht over Westwoud - Wanda Reisel. Elk boek van Wanda Reisel is anders, en dit is haast een thriller - al vallen er net geen doden. Een sterk psychologisch, maatschappijkritisch drama over xenofobie en voyeurisme gesitueerd in een zogenaamd niet bestaand dorp - maar ik ken het, fietste er vroeger elke dag doorheen op weg naar school. Brrr.

6. Groeten is gratis - hoe word ik de beste verkoper. Mijn eigen boek, over het plezier dat ik in mijn werk heb. Het hoort niet in deze lijst, en tegelijkertijd zou het op elk nummer in deze top 10 kunnen staan, want wat ik met het schrijven ervan beoogde, is gelukt. Groeten is gratis is door mijn collega's uit het vak massaal omarmd en wordt ook gelezen buiten de boekenbranche. Ik krijg dagelijks mails en tweets van mensen die geïnspireerd zijn geraakt. Mooier kun je het niet hebben.

7. Tsjik - Wolfgang Hernndorf. Een feelgood boek. De eerste zin "Eerst was er de geur van bloed en koffie" doet anders vermoeden, maar de twee 14-jarige Berlijnse gozertjes die twee weken met een 'geleende' Lada het oosten van Duitsland onveilig maken, hebben voorgoed mijn hart gestolen.

8. De verdovers. Anna Enquist is gewoon een goed merk. Ik lees haar oneindig graag. De tegenstelling tussen de zus, die als anesthesiologe het liefst iedereen platspuit, en de broer, die als psychotherapeut het liefst alle gevoelens naar de oppervlakte poert, is grandioos uitgewerkt.

9. Tijger, tijger - Margaux Fragoso. Een brok-in-de-keelboek over pedofilie. Je gelooft nauwelijks hoe ze zo'n zwarte periode uit haar leven zo wonderschoon kan beschrijven. Veel meer mensen zouden dit boek kunnen en moeten lezen.

10. Op de tram - Jorie Horsthuis. Een jonge vrouw, undercover-journaliste, gaat een jaar lang als conductrice op de Amsterdamse tram werken. Dit boek heeft mijn kijk op het personeel van het GVB definitief veranderd. Een mustread voor alle Amsterdammers!

 

Top 10 van Bart

1. Duitse les – Siegfried Lenz. Ontroerende en diepzinnige vertelling (Duitsland, 1968) over een jongensleven tijdens de oorlog in het Deens-Duitse grensgebied. Centrale thema is het wringen van vreugde en plicht, van kunst en censuur. Volkomen superieur geschreven met ontelbare zinnen die vergezichten openen.

2.Kind van een vreemde – Alan Hollinghurst. Ingenieus en elegant verhaal over het geheime leven van een middelmatige dichter die beroemdheid verwerft als war poet. Bijzonder grappig en verschrikkelijk Brits.

3. Alleen in Berlijn – Hans Fallada. Wrang en tegelijk vermakelijk geschreven, deze roman (Duitsland, 1947) over het echtpaar Quangel dat het binnenlandse verzet tegen de nazi’s op gang probeert te brengen. Een zo ernstig boek zou niet zo gemakkelijk mogen lezen, zou je bijna zeggen.

4. Vader – Karl Ove Knausgard. Grimmig, ja, emotieloos, nee. Knausgard’s familieleden waren niet geamuseerd door dit eerste deel van zijn gefictionaliseerde autobiografie. Toch lijkt het geen rücksichtlose afrekening. Dit boek is pijnlijk maar lijkt zuiver, en is coherent in zijn eigen unieke stijl. Fascinerend spul.

5. Matterhorn – Karl Marlantes. Deze roman, geschreven door een veteraan, kent nauwelijks verhaal of plot, maar registreert de dagelijkse praktijk van een compagnie mariniers in de jungle van Vietnam. We zijn aanwezig bij gevechtshandelingen of leven in angst daarvoor. Verder ervaren we alle dagelijkse ongemakken, van ontstoken en etterende lichaamsdelen tot bloedzuigers in de plasbuis. Houdt je in een staat van agitatie die je almaar voort wil laten duren.

6. Wij dansen niet – Ellen Heijmerikx. Dit jonge meisje wil haar ouders, en de christelijke sekte waartoe die behoren, in alles ter wille zijn. Haar onbegrip van wat werkelijk verlangd wordt, brengt haar tot beangstigende daden. Beklemmend maar volledig overtuigend.

7. Rood weeskind – Begga Dom (young adult). Hartverscheurend mooi verhaal over wilde natuur en de pijn van de liefde. Sensitief en intelligent.

8. Drakenstad – Robin Hobb (fantasy). Derde deel van de Kronieken van de wilde regenlanden van de schrijfster die al decennia tot de top van het genre behoort. Ofschoon de plotontwikkeling wat aan de karige kant is, is ook dit deel weer een genoegen. Het laatste deel van de reeks is zojuist (januari) verschenen.

9. Smaragd – John Stephens (young adult). Avontuurlijke en humoristische jeugdfantasy, reikend naar het niveau van Philip Pullman (Noorderlichttrilogie).

10. Net niet verschenen boeken – Gummbah. Veelal perfecte omslagen en eerste hoofdstukken van nooit verschenen boeken. Buitengewoon grof en om je compleet te begillen!

 

Top 10 van Folco

1. Grip - Stephan Enter. Práchtige taal, gecomponeerd maar toch prettig leesbaar. Heerlijk boek over veertigers die terugdenken aan een klimvakantie tijdens hun studententijd.

2. Open City - Teju Cole. Verrassend Amerikaans literair boek. De overdenkingen van een Nigeriaanse onderzoeker terwijl hij door New York wandelt.

3. De begraafplaats van Praag - Umberto Eco.
Heerlijk erudiete roman over de negentiende eeuw. Goed plot, mooie beschrijvingen en zeer onaangename hoofdpersonages.

4. De kaart en het gebied - Michel Houellebecq. Misschien wel zijn beste roman. Wat minder provocerend, maar (juist daardoor) zeer goed en volledig.

5. Schuld - Ferdinand von Schirach. Prachtige en gruwelijke verhalen over de glijdende schaal tussen schuld en onschuld uit de praktijk van een strafpleiter in Berlijn.

6. Gelukkig zijn we machteloos - Ivo Victoria. Liefhebber van Murakami en Vlaamse schrijvers? Lees dit en geniet!

7. De intrede van Christus in Brussel - Dimitri Verhulst. Lekker misantropische roman over wat er gebeurt met de mensen in Brussel als wordt aangekondigd dat Christus zal wederkeren.

8. Vossenblond - Rascha Peper. Mooi zacht boek over de morele verwarring van een man die verliefd wordt op een jonge call-girl.

9. 1Q84 - Haruki Murakami. Hoewel alleen deel drie in 2011 is uitgekomen behoort deze trilogie in zijn geheel tot het beste werk van Murakami en dus ook tot mijn top tien van afgelopen jaar.

10. Erebos - Ursula Poznanski. Zeer pakkende Young-Adult thriller over een computerspel dat het leven van jongeren op een school overneemt.

eBook van de week

5,99

Het nulnummer
Umberto Eco
5,99

Meer informatie

Kookboek van de Maand

24,99

De Griekse eilanden
Rebecca Seal
24,99 
Website overzicht

 

Contact

De Nieuwe Boekhandel
Bos en Lommerweg 227, 1055 DT  Amsterdam
020-4867722

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Libris en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de beste acties.

Alle Nederlandse boeken hebben in Nederland dezelfde vaste boekenprijs. In de winkel, maar ook op internet. Thuiswinkelwaarborg
Verberg deze melding Om Libris.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.