Bekijk dit artikel

Jan Kloos Prijs

Jan Kloos (1860-1938)

De Jan Kloos Prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Libris Boekhandel van der Meer aan een persoon die zich heeft ingezet om de Noordwijkse historie te beschrijven en/of uit te dragen.

 

Winnaar 2014: Peter Mulder

Peter Mulder, hoofdredacteur van de Blauwdotter en fervent blogger (hetnoordwijkblog) houdt de historie van Noordwijk levend en bereikbaar voor een groot publiek, middels het geschreven woord in de Blauwdotter en via het snelle medium internet. ’s Morgens een verhaal over de Noordwijkse Bloemendagen in 1940 geschreven en ’s avonds hebben 100 mensen het gelezen. En de reacties op de Noordwijkblog laten nog meer aanvullende informatie zien.

Een terechte winnaar, die zichtbaar verrast was door de onderscheiding, een Parker Vulpen met inscriptie, ontvangen uit de handen van mederedacteur van de Blauwdotter, Willem Baalbergen.

De winnaars van de Jan Kloosprijs door de jaren heen: 

1995 Geek Slats
1996 Karel Kok
1997 Herman Schelvis
1998 Huig van der Niet
1999 Dick Passchier
2000 Trees en Aad van der Meer
2001 Ton Meijer
2002 Maarten Plug
2003 Hein Verkade & Connie Eichelsheim (rondwandelingen)
2004 Floor ‘t Hooft
2005 Gerard de Lange’
2006 Klederdrachtgroep Sjaan & Eli van Kekeren
2007 Wim Hekkens
2008 Willem Baalbergen
2009 Peter Reddingius
2010 Ees Aartse
2012 De schrijvers van het boek 'Noordwijk, aan zee en op de geest': Willem Baalbergen, Tres van den Berg, Bert Boering, Michel van Dam, Willem van den Haak, Wim Hekkens, Dingeman Kleijn, Gerard de Lange, Harrie Salman, Jeroen Salman, Kees Verweij,
2014 Peter Mulder

Over Jan Kloos

In 1872 schreef Jan Kloos zijn eerste boekje. In een sierlijk handschrift en verlucht met tekeningen beschreef hij de geschiedenis van ons land. Hij was toen twaalf jaar! Kloos bleef tot zijn dood in 1938 de kroontjespen hanteren. Tal van publicaties zagen in zijn werkzame leven het licht. Toch moest hij, om aan de kost te komen, ook zijn werk in de bakkerij verrichten.

Jan Kloos werd op 24 februari 1860 geboren als zoon van Amerik Kloos en Maria Wassenaar. Het ouderlijk huis, ’t Sandhek, stond in Katwijk aan den Rijn. Zijn vader was daar tolgaarder.
 

In 1866 verhuisde het gezin naar Noordwijk. Het tol aan ’t Zand zou op den duur worden opgeheven, waarop vader Amerik besloot in de voetsporen van zijn vader te treden en bakker te worden. Het gezin kwam terecht in de Douzastraat waar vader Kloos een winkel opende. Zoals in die tijd gebruikelijk was, ging Jan op vrij jeugdige leeftijd in de bakkerij van zijn vader aan het werk. ’s Morgens vroeg in de bakkerij en de rest van de dag langs de weg om het brood uit te venten. De avonden en vooral een deel van de nacht waren voor hemzelf. Hij dook dan in oude geschiedenisboeken, die hij in verschillende bibliotheken leende. Ook het archief van de Hervormde Kerk bood hem mogelijkheden om de geschiedenis te bestuderen. Datgene wat hij vond, werd minutieus genoteerd in opschrijfboekjes en veelal gelardeerd met fraaie tekeningen. Rond de eeuwwisseling kreeg hij toegang tot de archieven van het landgoed Offem en van de Sint-Jorisdoelen.

Al de gemaakte aantekeningen en zijn artikelen in de Leidsche jaarboekjes legden uiteindelijk het fundament voor zijn levenswerk “Noordwijk in de loop der Eeuwen”.

Kloos droeg de bijnaam ‘de late bakker’. Dat hield verband met zijn veelomvattende en tijdrovende bezigheden op historisch gebied. Zijn klanten kregen hun brood nogal eens aan de late kant. Naast zijn bakkerswerk vroeg ook het gezin zijn aandacht. Hij trouwde met Maria Admiraal en zij kregen samen zeven kinderen. In 1902 kwam Jan Kloos alleen voor het gezin te staan, zijn vrouw overleefde het kraambed slechts enkele dagen. Tot aan zijn dood is Jan Kloos alleen gebleven. Het liefst trok hij zich terug op zijn werkkamertje, temidden van zijn boeken.

Daarnaast heeft hij in zijn leven tal van functies in het openbare leven vervuld. Zo was hij actief in het kerkelijk werk, had hij bemoeienis met het Gasthuis, was hij secretaris van de ‘Vereniging Ons Huis’ en van nog enkele andere verenigingen.

In 1926 doet hij de bakkerij over aan zijn zoon Amerik. Dat geeft hem de gelegenheid de gehele dag aan zijn geliefde bezigheden te besteden. Rond 1924 was er al een poging gedaan om in samenwerking met Dorsman een boek over Noordwijk uit te geven. Die poging slaagde niet. Later kwam hij in contact met professor Blok, een geschiedkundige die ook in Noordwijk woonde. Hij hielp hem op weg om tot een echt boek te komen. In 1928 wordt het boek ‘Noordwijk in de loop der Eeuwen’ ten doop gehouden en ook buiten Noordwijk goed ontvangen.

In 1927 ontvangt hij van burgemeester Van Panhuys een eervolle benoeming, ‘honorair archivaris van Noordwijk, buiten bezwaar van de gemeentekas’.

Met zijn overlijden op 5 juni 1938 komt er onverwacht een eind aan het werkzame leven van Kloos. Onder grote belangstelling wordt hij op 8 juni op de Algemene Begraafplaats van Noordwijk begraven.

In 2010 is de Jan Kloosprijs uitgereikt aan Ees Aartse. Ees Aartse beschrijft al jaren zijn natuurbelevenissen in het blad van de Natuur- en Vogelbescherming, De Strandloper. Over nachtegalen in de Gijskokkieshok en fitissen rondom Hoogwaak. Daarnaast schrijft hij zijn jeugdherinneringen uit de crisistijd en de oorlogstijd in de Blauwdotter, het orgaan van het Genootschap Oud Noordwijk. Ees Aartse werd door Dick Passchier en Hein Verkade geroemd om het vertellen en doorgeven van de dagelijkse geschiedenis. Hoe was het om als 13-jarig jongetje De Waarheid te bezorgen in het katholieke Noordwijk Binnen. En hoe beleefde je als kind de oorlogstijd, met de kat van de buurvrouw die opeens verdwenen was, maar wel een lekkere maaltijd opleverde. Dick Passchier riep de aanwezigen en alle Noordwijkers op om vooral verhalen te blijven vertellen en herinneringen van vroeger op te schrijver, zodat ze bewaard blijven.
Ees Aartse was zichtbaar blij met zijn onderscheiding.
 

 


 

eBook van de week

5,99

Het brilletje van Tsjechov
Michel Krielaars
5,99

Meer informatie

Boek van de Maand

19,90

Ga heen, zet een wachter
Harper Lee
19,90


Kookboek van de Maand

15,00

Ice Kitchen - 50 ijslollyrecepten
Nadia Roden
15,00

Meer informatie

 

Contact

Boekhandel Van der Meer
Vuurtorenplein 6-10, 2202 PB  Noordwijk
071- 3613073

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Libris en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de beste acties.

Alle Nederlandse boeken hebben in Nederland dezelfde vaste boekenprijs. In de winkel, maar ook op internet. Thuiswinkelwaarborg
Verberg deze melding Om Libris.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.