Kookboek van de Maand

 

Kookboek van de Maand november

We eten thuis

Samuel Levie

€ 29,99

Samuel Levie, zijn vrouw Ragna en baby Ayla Mae hebben in hun nieuwe huis een echte droomkeuken. En dat komt goed uit, want bij de Levie’s speelt het leven zich af in de keuken. Het is er een komen en gaan van familie en vrienden met een gezellige chaos tot gevolg. Samuel is altijd op zoek naar nieuwe recepten voor zijn wekelijkse Parool-column. De inspiratie vindt hij vaak in de verhalen en recepten van zijn Engelse, Hindoestaanse en Joodse familie, maar zijn vele kookgekke vrienden vormen ook een goede bron. Samuel Levie vindt het leuk iedere dag iets anders op tafel te zetten. Hij volgt daarbij vanzelfsprekend de seizoenen en voor een worstmaker kookt hij opvallend vaak vegetarisch. Sommige recepten, zoals de shepherd’s pie en de rabarbertaart, zijn echte familieklassiekers. Andere recepten zijn door de jaren ontstaan. Altijd zijn ze simpel en bovenal lekker! 

Simpele familierecepten uit de keuken van Parool-columnist Samuel Levie

Het cv van Samuel Levie is indrukwekkend. Afgestudeerd op Sustainable Food Production aan de Universiteit van Amsterdam, oprichter van de Youth Food Movement, een netwerk van jonge chefs, boeren en producten van over de hele wereld en mede-opgericht van de YFM Academie. Ook is Samuel oprichter van het Foodcabinet. Daarmee kan hij bijdragen leveren aan een gezonder systeem. “Van boer tot bord en van Zundert tot Zimbabwe. Overal werken mensen aan een beter voedselsysteem en ik ben blij dat ik daaraan kan meewerken.”

Voor zijn wekelijkse column die Samuel voor Het Parool schrijft is hij altijd op zoek naar inspiratie voor nieuwe recepten. Die inspiratie vindt hij vaak in verhalen en recepten van zijn Engelse, Hindoestaanse en Joodse familie maar ook bij zijn kookvrienden. De subtitel van het boek ‘We eten thuis’ is ‘100 gerechten uit de keuken van Levie’. De auteur woont samen met zijn vrouw Ragna en dochter Ayla Mae en heeft thuis een grote keuken waar het leven van de Levies zich grotendeels en bij voorkeur afspeelt.

Het boek is onderverdeeld in vier seizoenen. Per seizoen lees je een persoonlijke noot en iets over de producten passend bij het betreffende seizoen. Aan de hand van de foto’s en de verhalen krijgen we een inkijkje in het leven van de familie. De culinaire illustraties zijn van ‘megagetalenteerde’ zus Emma Levie. De uiterst aantrekkelijke foto’s van de gerechten zorgen er voor dat je zin krijgt aan de slag te gaan. Niet overal staat bij hoe lang de bereidingstijd is maar dat lees je snel genoeg: de teksten zijn niet ellenlang en de recepten zijn niet ingewikkeld en vooral bedoeld om zelf mee te experimenteren. Je hebt gemiddeld 8 tot 10 ingrediënten nodig, en dat is inclusief peper en zout!

Bij de Herfstrecepten viel ons oog direct op de Knapperige boerenkool met venkel en ansjovis. “Het is nog vroeg in het seizoen, maar boerenkool hoeft niet winters te zijn. De eerste Hollandse boerenkool is in september verkrijgbaar.”, schrijft Samuel erbij. Poep van het geitje, de fazantenkampioen, eekhoorntjesomelet en chocolade- & bietentaart staan bij de Herfstrecepten. Om in de winter naar uit te kijken is Rode zuurkool (het effect van rode en witte kool combinatie) met venkel & karwij, een Bacteriehysterie. Naar aanleiding van het rundvlees in zijn shepherds pie kreeg Samuel de vraag van de Brits-Amsterdamse culinair koningin Jean Beddington: “Heb je ooit een herder met een kudde koeien had gezien?”. Recepten voor Vlierbloemsesiroop, Geitekebab en Moeders fishpie staan bij de lente. Gegrilde komkommer, Griekse yoghurt & croetons, Harder (voor een betere smaak die uit de Waddenzee) met groene peper en Oma Carla’s rababarbertaart, een familieklassieker vind je bij de zomerse gerechten.

Er zit een zekere cadans in het boek waardoor het prettig is om het door te bladeren. De verhalen en anekdotes van Samuel zijn grappig, leerzaam en leuk om te lezen. Er zijn de laatste jaren steeds meer goede en bijzondere producten beschikbaar gekomen, schrijft Samuel. Recepten van twee jaar heel veel thuis koken zijn verzameld in dit boek. Je wordt aangespoord daarmee aan de slag te gaan.

Palmkool en gehaktballen

Ingrediënten

1 ui
3 tenen knoflook
2 tl komijn
2 tl paprikapoeder
1 tl korianderzaad
1 tl kaneel
1 hand zure bessen (je vindt deze bij de betere Turkse winkel)
½ bos dille
½ bos koriander
1 ei roomboter of olijfolie
500 g rundergehakt
1 kleine oranje biologische pompoen
2 stengels bleekselderij
1 flinke el harissa
1 el geconcentreerde tomatenpuree
200 g boerenkool of cavolo nero
300 g cherrytomaten

Hak de ui en de knoflook fijn. Vermaal alle specerijen in een vijzel. Meng dit mengsel samen met de zure bessen, fijngehakte ui, de kruiden, de knoflook, het ei en een halve eetlepel zout door het vlees, zodat er een stevig mengsel ontstaat. Draai kleine ballen en braad deze in een flinke pan aan in boter of olie. Haal de ballen uit de pan als ze goudbruin kleuren. Verwijder de pitten uit de pompoen en snijd in grove blokken. Snij de bleekselderij in fijne blokjes.

Doe nu de bleekselderij, de pompoen, harissa en tomatenpuree in de pan. Bak alles een minuut of vijf en voeg dan een halve liter water toe. Snij de boerenkool niet te fijn en halveer de cherrytomaten. Voeg beide toe. Laat tien minuten stoven met deksel op de pan. Doe de ballen terug in de pan en stoof nog een kwartier. De groenten worden zacht, de ballen gaar.

Serveer met polenta of rijst. Strooi er eventueel nog fijngesneden koriander, dille en bosui overheen.

KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Nieuwe kookboeken

Meer nieuwe kookboeken
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris