november

Interview Thomas Verbogt

donderdag 2 november 2017

Donderdagavond 20:00 uur zal Thomas Verbogt worden geïnterviewd over zijn nieuwe roman Hoe alles moest beginnen.

Over het boek;

Thomas en Licia gaan als kinderen met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet. Aan hun tijd samen komt abrupt een einde. Ze moeten elkaar loslaten, maar kunnen dat niet. We volgen Thomas en Licia daarna als twintigers, veertigers en zestigers. Zij blijven verbonden, ook als zij elkaar jaren niet zien. Toch zal het bijna een leven lang duren voordat Thomas begrijpt wat haar voorgoed veranderde. Hoe alles moest beginnen is een indrukwekkende roman over de liefde, de tijd, en de kracht van het verzinnen.

Thomas Verbogt (1952) debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. 
Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. 
Met zijn oeuvre groeide ook zijn publiek. Lange tijd was hij een zeer gewaardeerd auteur maar toch relatief onbekend, maar al een paar jaar behoort hij tot ‘de eredivisie van de Nederlandse literatuur’, aldus Pieter Steinz van NRC Handelsblad. 
Waar Verbogt vooral om geprezen wordt is zijn melancholieke en lichte toon en zijn filmische manier van vertellen. Ook met zijn humoristische korte verhalen bindt hij veel lezers aan zich.

Toegang € 5,- 

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede

Reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472

Meer informatie

Lezing Onno Blom over de nieuwe biografie van Jan Wolkers

woensdag 15 november 2017

Woensdagavond 15 november 20:00 uur geeft Onno Blom een lezing over Het litteken van de dood, de biografie van Jan Wolkers.

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel.
Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit.
Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf.
Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

 

Toegang € 10,- 

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede

Reserveren gewenst via info@boekhandelbokker.nl of 023-5282472

 

Meer informatie

Lees met ons - De leesclub van Boekhandel Blokker

dinsdag 21 november 2017

Dinsdagavond 21 november 20:00 uur wordt er weer een boek besproken in de boekhandel. Het boek dat deze keer centraal staat is 'Laat los mijn hand' van Edward Docx.

Over het boek;

Louis Lasker houdt zielsveel van zijn familie – de momenten dat het niet zo is daargelaten. Zijn twee halfbroers, Jack en Ralph, zijn fantastische, lastige mensen, maar heel druk met hun eigen ego’s. Louis’ leven staat in het teken van het verzorgen van zijn vader. Met zijn vieren ondernemen ze per busje een reis van Londen naar Zürich. Hun vader is ongeneeslijk ziek en hij wil op waardige wijze zijn leven beëindigen. In Engeland is dat bij wet verboden. In deze geweldige roadnovel gaat het in feite over de elementaire vragen in het leven en wat er uiteindelijk werkelijk toe doet. ‘Ontroerend’ dekt geenszins de lading, dit boek knalt recht je hart in en laat je na lezing verweesd achter. Docx heeft een uiterst actueel verhaal geschreven en de meest onweerstaanbare en onuitstaanbare personages gecreëerd, rijkgeschakeerd als het leven zelf.

Toegang € 5,- aanmelden gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472 

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Meer informatie

Redmond O’Hanlon over natuurhistorische reisverhalen

donderdag 23 november 2017

Donderdagavond 23 november 20:00 uur gaat Alexander Reeuwijk in gesprek met Redmond O'Hanlon.

In 1839 publiceerde Charles Darwin zijn reisboek The voyage of the Beagle over zijn vijfjarige reis rond de wereld. Tijdens deze tocht legde Darwin de basis voor zijn evolutietheorie, waardoor onze kijk op de wereld voorgoed veranderde. Het bijzondere aan het reisboek is dat je als lezer getuige bent van de ontwikkelingen van de jonge natuuronderzoeker, die uiteindelijk resulteerden in het idee over evolutie.

Naar aanleiding van een nieuwe, geïllustreerde editie van dit natuurhistorische meesterwerk door de KNNV Uitgeverij, gaan de Britse schrijver en televisiemaker Redmond O’Hanlon en schrijver Alexander Reeuwijk met elkaar in gesprek. In 75 – 90 minuten bespreken ze het belang van dit natuurhistorische reisboeken, praten ze over de belangrijkste natuurhistorische boeken en vragen ze zich af wat de motieven van natuuronderzoekers waren om met gevaar voor eigen leven woeste jungles en desolate woestijnen te doorkruisen. En hoe is eigenlijk nu met het natuurhistorisch reisboek? Waren de natuurhistorische ontdekkingsreizen echt iets van de negentiende eeuw of worden er tegenwoordig nog steeds lezenswaardige natuurboeken geschreven? Daarnaast spreken ze, aan de hand van anekdotes en reiservaringen, uiteraard ook over hun eigen werk.

De voertaal is Engels en het gesprek zal worden ondersteund met een PowerPoint presentatie. Daarnaast nemen O’Hanlon en Reeuwijk enkele van hun favoriete klassieke natuurhistorische reisboeken mee.

Redmond O’Hanlon (1947) is een Britse schrijver en televisiemaker. Zijn natuurhistorische reisboeken, Naar het hart van Borneo, Tussen Amazone en Orinoco, Congo en Storm, worden gerekend tot de klassieke reisliteratuur van de twintigste eeuw. De laatste jaren verwierf O’Hanlon bekendheid met de VPRO series In het kielzog van de Beagle en O’Hanlons Helden, waarmee hij de wereld over reisde in de voetsporen van zijn natuurhistorische helden. 

Alexander Reeuwijk (1975) is schrijver van boeken over natuur en reizen. In 2011 publiceerde hij Darwin, Wallace en de anderen, een geschiedenis van de evolutietheorie op basis van gesprekken met Redmond O’Hanlon. Reizen tussen de lijnen, over biogeografie, Indonesië en Alfred Russel Wallace, stond op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek. Zijn meest recente reisboek gaat over Iran, Achter de sluier het land.

De avond wordt georganiseerd door Wij Heemstede en boekhandel Blokker.

 

Kaarten zijn € 15,- en kunnen worden gereserveerd via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472

 

Locatie: Theater de Luifel, Herenweg 96, 2101 MP Heemstede

Meer informatie

Arno in DWDD boekenpanel

dinsdag 28 november 2017

Dinsdagavond 19:00 schuift Arno Koek weer aan in het DWDD boekenpanel. Ieder bespreekt zijn eigen favoriete boek en gezamenlijk wordt één ultiem 'Boek van de maand' gekozen.

Meer informatie

december

Hockeyster Maartje Paumen signeert 'Paumen, altijd tot het uiterste'

zaterdag 2 december 2017

Zaterdagmiddag 2 december van 14:00 tot 16:00 uur komt hockeyster Maartje Paumen haar biografie Paumen, altijd tot het uiterste signeren.

Paumen altijd tot het uiterste is een openhartige biografie van een van de beste hockeysters ter wereld. Wanneer Maartje Paumen in november 2016 bekendmaakt na twaalf jaar te stoppen bij Oranje, reageert de Nederlandse hockeywereld geschokt. De aanvoerder en strafcornerspecialist geldt als onbetwiste leider van de Nederlandse hockeyvrouwen.

In haar biografie vertelt Maartje Paumen openhartig hoe ze in Limburg begon als jonge linksback, over haar coming-out en hoe ze door haar winnaarsmentaliteit, mentale weerbaarheid en ongekende inzet crises overwon en de top bereikte. Maartje Paumen won goud op de Olympische Spelen in 2008 (Beijing) en 2012 (Londen), werd twee keer wereldkampioen en drie keer Europees kampioen. Met HC 's-Hertogenbosch won ze tien keer de landstitel en negen keer de Europa Cup I. Ze kwam 235 keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde 195 keer. Ze is topscorer aller tijden op de Olympische Spelen, net als in Oranje, de Champions Trophy en de hoofdklasse.

Toegang vrij

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede

Meer informatie

Lezing over 'Monsieur Louis, Ervaringen van een wijnkoper' met wijnproeverij!

donderdag 7 december 2017

Donderdagavond 7 december om 20:00 uur vertellen Louis Kat en Xavier Kat over Monsieur Louis, ervaringen van een wijnkoper, tevens is er een wijnproeverij!

Ervaringen van een wijnkoper!
Het zal u niet zijn ontgaan: monsieur Louis, oud-directeur van Okhuysen, heeft een boek geschreven over zijn ervaringen als wijnkoper. Hij schreef dit boek op verzoek van zijn zoon Xavier en in het kader van het honderdvijftig jarig bestaan van Okhuysen.

In het boek leest u hoe Louis besmet raakte met het wijnvirus en rijdt u met hem door heel Frankrijk en delen van Spanje, op zoek naar de mooiste wijnen voor het assortiment van Okhuysen. Leerzame reizen, waarbij vriendschappen worden gesloten, ontdekkingen worden gedaan, successen en teleurstellingen elkaar afwisselen en de mooiste herinneringen tot stand komen. Over zijn zoektocht, de verslavende romantiek van de wijngaarden, kelders vol vaten en de liefde voor het – naar eigen zeggen – mooiste vak dat er is, gaat zijn boek Monsieur Louis – Op pad met een wijnkoper.

Wijnkoperij Okhuysen, opgericht in 1867, bestaat 150 jaar. Al vanaf het begin wordt het bedrijf in haar bestaan gedreven door een grote liefde voor wijn en de daaruit voortvloeiende behoefte om mensen te inspireren om de wijnwereld verder te exploreren en de meest prachtige wijnen te ontdekken. Okhuysen verbindt via haar wijnen de wijnmaker en wijnliefhebber met elkaar. Alle wijnen worden dan ook direct bij de wijnboer gekocht. Door een schat aan ervaring, kennis van de wijngebieden en een groot netwerk lukt het Okhuysen om de beste producenten te vinden in ieder wijngebied. Het leveren van de lekkerste wijnen, tegen eerlijke prijzen, gekoppeld aan een verregaande service, is daarbij haar hoogste doel. Particuliere wijnliefhebbers en restaurants in heel Nederland weten Okhuysen hierdoor al vele decennia te vinden.

Toegang: 5 euro

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138

Reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl en 023-5282472

 

Foto (links) gemaakt door Mariëlle Penrhyn Lowe

Meer informatie

Philip Dröge over Pelgrim

zondag 10 december 2017

Zondagmiddag 10 december om 12:30 uur geeft Philip Dröge een lezing over zijn nieuwe boek Pelgrim, Leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje, wetenschapper, spion, avonturier.

Christiaan Snouck Hurgonje vertrekt eind negentiende eeuw vanuit Nederland naar voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Met een levenslange fascinatie voor de islam en na een opleiding tot arabist en islamoloog besluit hij zich tot moslim te bekeren, waarna hij als vroom moslim afreist naar Mekka. Een reis met een slecht einde.

Philip Dröge is journalist, columnist en initiatiefnemer van het populair-wetenschappelijke persbureau FAQT. Hij schrijft voor diverse tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en als commentator in actualiteits- en discussieprogramma's op radio en televisie.

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede

Toegang: € 5,-

Reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl of  023-5282472                                                                                                   

 

Meer informatie

Merlijn Kerkhof over 'Alles begint bij Bach'

woensdag 13 december 2017

De decembermaand komt eraan – de maand van de klassieke muziek. We luisteren steeds vaker naar kerstklassiekers, zoals Messiah van Händel en natuurlijk het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach.

Wat maakt die meesterwerken zo bijzonder? Hoe zitten ze in elkaar, en waar komt die kersttraditie vandaan? Op die vragen geeft de jonge muziekjournalist Merlijn Kerkhof (de Volkskrant) antwoord. Op woensdag 13 december om 20.00 uur geeft hij een lezing bij ons in de winkel, laat hij mooie muziek horen en geeft hij antwoord op al uw vragen.

Toegang: € 7.50

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede

Reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472

Meer informatie

Duo-optreden Mylou Frencken en Astrid Nijgh

vrijdag 15 december 2017

Vrijdagmiddag 15 december van 15:00 uur tot 16:00 uur is er een duo-optreden van Mylou Frencken en Astrid Nijgh.

Mylou Frencken interviewt in Leven in het lied 25 bekende en minder bekende liedschrijvers, cabaretiers en theaterzangers over hun mooiste lied. Met Brigitte Kaandorp, Youp van 't Hek, Claudia de Breij, Paul van Vliet en vele anderen. Het boek bevat een cd met de liedjes

Astrid Nijgh vertelt over haar pas verschenen boek Varen met de jonge Jacob.
Als schipper naast God leidde Lennaert Nijgh zijn kotter U 114 met de naam de Jonge Jacob door Nederland, van Urk tot aan Vlieland. Astrid Nijgh, zijn eerste echtgenote, vergezelde hem en schreef er een humoristisch boek over voor uitgeverij Conserve: Varen met de Jonge Jacob – Lennaert en ik op de Urker kotter114. Nijgh-fans zullen er nieuwe geheimen in leren kennen.

Op 28 november 2017 is het 15 jaar geleden dat de beroemde tekstschrijver Lennaert Nijgh overleed. Dit voorjaar verscheen bij uitgeverij Conserve de heruitgave van Nijghs roman Tobia of de Ontdekking van het Masturbariaat. Bij Hans Kusters Music verschijnt in het najaar een luister-cd Tobia met gesproken teksten uit het boek door Marius Bruijn en Jeroen Krabbé en een opname van een popgroep.

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede

Toegang: vrij

Meer informatie