maart

Lees met ons - de leesclub van Boekhandel Blokker

dinsdag 6 maart 2018

Dinsdagavond 6 maart 20:00 uur wordt er weer een boek besproken in de boekhandel. Het boek dat deze keer centraal staat is 'Wie het mooist valt' van Sara Nović.

Over het boek;

Zagreb, 1991. De tienjarige Ana Juric leidt een zorgeloos bestaan. Maar wanneer in Joegoslavië de oorlog uitbreekt wordt haar idyllische jeugd ruw verstoord. Het dagelijks leven wordt opeens gekenmerkt door voedselrantsoenen, luchtaanvallen en mitrailleurgeweld. Buren beginnen elkaar te wantrouwen en Ana’s gevoel van veiligheid brokkelt langzaam af. Wanneer ze er plotseling alleen voor komt te staan, moet Ana haar weg zien te vinden in een gevaarlijke wereld.

New York, 2001. Ana studeert en woont in Manhattan. Hoewel ze getracht heeft het verleden achter zich te laten, kan ze niet aan haar oorlogsherinneringen ontsnappen – ze heeft geheimen die ze zelfs voor haar geliefden verzwijgt. Achtervolgd door de gebeurtenissen die haar familie voor altijd hebben veranderd, besluit ze na tien jaar naar Kroatië terug te keren, in de hoop vrede te sluiten met de plek die ze ooit thuis noemde.

Wie het mooist valt is een briljante, met veel vaart geschreven debuutroman die belicht hoe oorlog een levensloop kan bepalen.

 

Toegang € 5,- aanmelden gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472 (max 20 personen)

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede

Meer informatie

Interview Frénk van der Linden door Marianne Heeremans

woensdag 7 maart 2018

Woensdagavond 7 maart interviewt Marianne Heeremans (oud burgemeester Heemstede) journalist Frénk van der Linden over zijn boek Onder Hollandse helden en zijn journalistieke carrière.

Over Onder Hollandse helden;

Hoe gaat het er achter de schermen aan toe wanneer een journalist spreekt met Anouk, Johan Cruijff, Youp van 't Hek, Freddy Heineken, Tommy Wieringa, Wende, Ahmed Aboutaleb, André Hazes en andere prominente Nederlanders? Wat zijn de gevoelige momenten? Welke conflicten spelen zich af? Al veertig jaar werkt Frénk van der Linden voor kranten, tijdschriften, radio- en tv-programma's. Hij vertelt even onomwonden over gemaakte fouten en geleerde lessen als over zijn successen. Aan honderden schrijvers, sportmensen, musici, topondernemers en politici vroeg hij hoe zij leven en overleven. Het bracht hem verder - als vakman, maar ook als zoon van een vader en een moeder die na hun scheiding tientallen jaren geen woord meer met elkaar wisselden. Onder Hollandse Helden is de wordingsgeschiedenis van een rasinterviewer en de weerslag van een persoonlijke zoektocht. Met vallen en opstaan verzamelde Frénk antwoorden op pijnlijke, bizarre en hilarische vragen. Waarom falen we in de liefde? Wie is God? Wat maakt je rijk? En waar vinden we geluk? Met bijdragen van onder andere Geert Mak, Frits Bolkestein, Tatjana, Arnon Grunberg, Michiel Borstlap, Pieter Webeling, Wouter Bos en Matthijs van Nieuwkerk. 'Frénk van der Linden is de gelijke geworden van legendarische interviewers als Bibeb en Ischa Meijer.' de Volkskrant.

 

Toegang € 5 en reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, 2101 JP Heemstede

Meer informatie

Lidewijde Paris over HOE LEES IK korte verhalen?

zondag 11 maart 2018

Zondagmiddag 11 maart om 14:00 uur vertelt Lidewijde Paris over HOE LEES IK korte verhalen?

Voor lezers die meer uit hun boek willen halen en voor de fans van Hoe lees ik? die zich verder willen verdiepen in de literatuur. Met verhalen van o.a. Truman Capote, Raymond Carver, Hella S. Haasse, Edgar Keret, Paddy O’Reilly en Anton Tsjechov

‘Ik vind het zo fijn als u ons eerst een heel verhaal laat lezen en dan daarna precies uitlegt hoe dat verhaal in elkaar zit. Kunt u daar niet wat meer mee doen?’ werd Lidewijde Paris regelmatig gevraagd door lezers van Hoe lees ik? Vandaar dus nu dit verzoeknummer: Hoe lees ik korte verhalen?

Lidewijde Paris brengt ons klassiekers en onbekende, Nederlandse en vertaalde verhalen, die ze stuk voor stuk inleidt met uitleg, theorie, context van schrijver en tijd. Steevast eindigt ze met een speciaal bij het verhaal geselecteerde vraag. Zo beantwoordt Lidewijde via de verhalen vragen als: Wat maakt de verhalen van Tsjechov en Raymond Carver zo bijzonder? Waarin schuilt de kracht en magie van een kort verhaal? En natuurlijk komt ze terug op die vraag van haar lezer: ‘Hoe moeten we verhalen lezen en werkt dat anders dan bij romans?’

Toegang € 5 

Reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, 2101 JP Heemstede

Meer informatie

Avond over Murakami met Elbrich Fennema en Ype de Boer

dinsdag 13 maart 2018

Dinsdagavond 13 maart zal er bij ons een unieke avond plaatsvinden over de Japanse schrijver Haruki Murakami. Vertaalster Elbrich Fennema zal worden geïnterviewd door hoofdredacteur Jessica Nash en daarna zal Ype de Boer, auteur van het boek Murakami en het gespleten leven, een lezing geven. Van Murakami verscheen dit jaar De moord op Commendatore, een absolute sensatie volgens Arno Koek.

 

Toegang € 5

Reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, 2101 JP Heemstede

 

Foto links © Gasper Tringale

Meer informatie

Lezing Marita Mathijsen over Jacob van Lennep

woensdag 14 maart 2018

Woensdagavond 14 maart om 20:00 uur zal Marita Mathijsen een lezing geven over het boek Jacob van Lennep, een bezielde schavuit.

Jacob van Lennep, gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardig vriend. Hij leidde een fascinerend leven, gespleten tussen de bedrukkende moraal en de turbulente moderniseringen van zijn tijd. Als telg uit een voorname Amsterdamse familie voelde hij de last daarvan op zich drukken. Want iemand van zijn afkomst moest zich conformeren, en dat lag hem niet. Al op zijn negentiende verwekte hij een buitenechtelijk kind. Toen hij 32 was, ging hij ervandoor met een nieuwe liefde en liet zijn vrouw met vier kinderen achter. Zijn vader kon hem nog net tegenhouden. Hij werd niet herkozen als lid van de tweede Kamer, omdat hij spotverzen over de vaderlandse geschiedenis schreef. Zijn daadkracht was enorm: Amsterdam dankt zijn waterleiding aan hem en Den Haag het behoud van de Ridderzaal. Hij was betrokken bij de plannen voor het Amstel Hotel, het Noordzeekanaal en het Rijksmuseum. Maar Jacob van Lennep was bovenal een getalenteerde, enorm productieve schrijver die de moed had zijn eigen weg te volgen in een door conventies bepaalde tijd.

Marita Mathijsen schreef met Een bezielde schavuit een fascinerend levensverhaal, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk. Ze doorzocht duizenden brieven en documenten en sprak met vele afstammelingen, waar ze oude familieverhalen achterhaalde en tal van onbekende foto's en tekeningen, die in dit rijk geïllustreerde boek zijn opgenomen. Met haar elegante stijl, humor, inlevingsvermogen en eruditie weet Mathijsen de complexe negentiende eeuw in dit boek voor iedereen toegankelijk te maken. Want Jacob van Lennep ís die fenomenale eeuw, met al zijn tegenstrijdigheden.

Toegang: €5,- reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, Heemstede

Meer informatie

Lezing Ruud Lapré over Eugène Brands

woensdag 21 maart 2018

Woensdagochtend 21 maart van 10.30 uur tot 11.30 geeft Ruud Lapré een lezing over Eugène Brands, 10 x verzameld.

 

Over het boek Eugène Brands 10 x verzameld


Recentelijk ontdekte verzamelaar en kunstpublicist Ruud Lapré dat er in zijn netwerk meerdere personen zijn die een respectabele collectie van werken van Brands in hun bezit hebben. Vanuit dit gegeven ontstond bij hem het idee om hierover een boek te publiceren. Behalve bekendheid geven aan het werk van Eugène Brands in deze veelal verborgen collecties van particuliere verzamelaars, wil het boek ook een licht werpen op de relatie die elk van hen met de kunstenaar en/of zijn werk heeft (gehad). In meer algemene zin geeft het boek daarmee een interessante kijk op wat verzamelaars van kunst beweegt: niet alleen wat ze verzamelen, maar vooral hoe en waarom. Lapré heeft voor het boek, dat eind 2017 verschijnt, tien particuliere verzamelaars van het werk van Brands geïnterviewd. Hans de Bruijn – bekend van de twee Atelier-boeken – maakte voor het boek van elke verzamelaar een prachtig fotoportret.

Tentoonstelling in Cobra Museum
Op 21 januari 2018 is de tentoonstelling Eugène Brands, Van huiskamer tot heelal geopend in het Cobra Museum in Amstelveen, met o.m. werk uit deze particuliere verzamelingen. In het boek en de tentoonstelling worden veelal werken getoond van Brands die niet eerder in het openbaar te zien waren, vanaf de beginperiode (1938) tot aan zijn laatste gouache (2000). De expositie duurt t/m 20 mei 2018.

Toegang vrij

Reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472

Locatie: Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, 2101 JP Heemstede

 

Meer informatie