Klinische psychologie: diagnostiek en behandeling
ISBN
9789001763763
Uitgever
Noordhoff
Druk vanaf
2e
Verschenen
08-09-2009
Taal
Nederlands
Bladzijden
848 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Geneeskunde
  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Klinische psychologie: diagnostiek en behandeling

Het boek Klinische psychologie: diagnostiek en behandeling is een vervolg op het boek Klinische psychologie: theorieën en psychopathologie, onder redactie van Van der Molen, Perreijn en van den Hout. In dat boek werden de theoretische referentiekaders uit de klinische psychologie, de verschillende psychische stoornissen en de diagnostiek en internationale classificatie van psychopathologie besproken. Klinische psychologie, diagnostiek en therapie, gaat in op de vraag hoe deze psychische stoornissen behandeld kunnen worden.

Het boek bestaat uit drie delen. In deel I, Behandelvormen en hun indicaties, komen na een bespreking van het anamnestisch interview de uitgangspunten van de verschillende therapeutische stromingen aan de orde. Naast de traditionele opvattingen over behandeling krijgen vooral recent ontwikkelde behandelvormen ruime aandacht. Van elke stroming worden achtereenvolgens de geschiedenis, de kenmerkende diagnostische methoden, de therapeutische relatie en de specifieke methoden en technieken besproken.

In deel II, getiteld Diagnostiek en behandeling van psychische stoornissen, worden de in deel I besproken behandelvormen toegepast op verschillende probleemgebieden. Hierbij wordt niet alleen stil gestaan bij de diagnostiek en behandeling van psychische stoornissen bij volwassenen, maar ook bij kinderen, adolescenten en ouderen. De keuze voor bepaalde behandelvarianten wordt steeds onderbouwd met recente resultaten uit therapie-effectstudies. De praktijkgerichtheid van het boek wordt zowel in deel I als in deel II onderstreept door het veelvuldige gebruik van casuïstiek. Er zijn een aantal nieuwe hoofdstukken bijgekomen: o.a. dementie en Kinder- en jeugdpsychopathologie.

Deel III, Indicatiestelling, therapie-evaluatie en ethiek, geeft een beschouwing van belangrijke deelaspecten van psychologische hulpverlening. Allereerst komt de indicatiestelling naar voren. Vervolgens wordt er een introductie in het therapie-evaluatieonderzoek gegeven, waarin verschillende designs en wetenschappelijke eisen waaraan goed onderzoek moet voldoen, worden besproken. Tot slot wordt ingegaan op ethische aspecten van behandeling en psychologisch onderzoek.Al met al biedt het boek een actueel en helder overzicht van de klinisch psychologische praktijk. Het boek is zowel geschikt voor HBO-studenten als academici.
Niet leverbaar

Dit artikel wordt niet, of niet meer, door onze leveranciers aangeboden. Je kunt het dan ook niet via de webshop bestellen.

Wel kun je, via de link "Vraag de boekhandel", de boekhandel vragen of zij dit artikel nog op voorraad hebben, er aan kunnen komen, of een alternatief beschikbaar hebben.

Loading...

.
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris