Ambitie vereist
ISBN
9789085600374
Uitgever
SWP, Uitgeverij B.V.
Druk vanaf
1e
Verschenen
07-06-2006
Taal
Nederlands
Bladzijden
159 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Onderwijs & Opvoeding
  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Ambitie vereist

planmatig werken aan kwaliteit op peuterspeelzalen

Peuterspeelzalen worden geconfronteerd met verschillende partijen die elk hun eigen eisen stellen aan het peuterspeelzaalwerk. Ouders wensen een omgeving die stimulerend en ondersteunend is voor de ontwikkeling van hun kind. Gemeenten willen dat peuterspeelzalen een rol spelen bij het behalen van lokale doelen in het licht van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning . Samenwerkingspartners gaan bij speelzalen op zoek naar gedeelde belangen. En niet in de laatste plaats zijn er de peuters. Zij stappen verwachtingsvol over de drempel van hun eigen speelzaal in de zekerheid dat het daar weer gezellig, leuk, vertrouwd en spannend zal zijn. Leiding en leidinggevenden staan dagelijks voor de taak om hun werk naar tevredenheid van al deze partijen te doen.

Er zijn nauwelijks landelijke kwaliteitseisen waaraan peuterspeelzaalwerk moet voldoen. Wat moet en kan, wordt op lokaal niveau tussen peuterspeelzalen en gemeenten bepaald. Het merendeel van de gemeenten stelt inmiddels een aantal kwaliteitseisen waaraan hun peuterspeelzalen moeten voldoen. Het is de uitdaging voor speelzalen om die externe eisen te verbinden met de eigen pedagogische visie en tot een aanbod te komen waarmee recht wordt gedaan aan een, door alle partijen gewenst ambitieniveau. Deze uitgave biedt managers van peuterspeelzalen hierbij ondersteuning.

Ambitie vereist; planmatig werken aan kwaliteit op peuterspeelzalen gaat in op de vraag hoe speelzaalteams kunnen werken aan kwaliteitsbeleid en hoe zij zich kunnen positioneren binnen het gemeentelijk krachtenveld. Daarnaast geeft het concrete informatie en werkmateriaal voor het werken aan twee kwaliteitseisen: het hebben van een pedagogisch beleidsplan en het observeren van kinderen. Ambitie vereist sluit aan bij de Handreiking peuterspeelzaalbeleid (2004) waarmee de VNG gemeenten ondersteuning biedt om beleid te maken op het terrein van peuterspeelzaalwerk.

Marielle Balledux is ontwikkelingspsycholoog en sinds 1995 verbonden aan het NIZW. Zij heeft diverse publicaties voor kinderopvang geschreven zoals Werken aan welbevinden, Hoe gaat het met jou?, Laten we even praten!en Zo werkt dat! en het materiaal voor de training Werken met baby's.
Josette Hoex werkt sinds 1989 als pedagoog bij het NIZW. Zij schreef over kwaliteits- en beleidsontwikkeling in de uitgaven Handboek Kwaliteitszorg Kinderopvang, 101 vragen over kwaliteitszorg, Handboek Gastouderopvang, Pedagogische kwaliteit op orde en SPEEL. Zij is lid van de HKZ-werkgroep kinderopvang en van de begeleidingscommissie Project Sterk Peuterspeelzaalwerk van de MOgroep.
Niet leverbaar

Dit artikel wordt niet, of niet meer, door onze leveranciers aangeboden. Je kunt het dan ook niet via de webshop bestellen.

Wel kun je, via de link "Vraag de boekhandel", de boekhandel vragen of zij dit artikel nog op voorraad hebben, er aan kunnen komen, of een alternatief beschikbaar hebben.

Loading...

.
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris