VBoekbestellingen t/m 26-12-2018 gratis thuisbezorgd

VGratis afhalen in de boekhandel

 VBinnen 14 dagen gratis retour bij ruim 100 boekhandels

Tussen hysterie en vrouw
ISBN
9789033433931
Uitgever
Acco uitgeverij
Druk vanaf
2e
Verschenen
01-01-1996
Taal
Nederlands
Bladzijden
251 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Psychologie
  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Tussen hysterie en vrouw

van Freud tot Lacan: een weg door honderd jaar psychoanalyse

"Het boek wordt zo een meesterlijk samenbrengen van de twee analytici bij uitstek, Freud en Lacan. Een lezing van Freud aan de hand van de Lacaniaanse concepten bracht de auteur ertoe de ultieme Freudiaanse impasses aan te tonen en gaf hem de mogelijkheid deze open te breken en een alternatief aan te bieden. Voor ons ligt een studieboek, waaraan de lezer een ferme kluif zal hebben. Het moet gelezen, herlezen en nageplozen worden."

S. MEGANCK, Tijdschrift voor filosofie

"Dit boek is een hermeneutische zoektocht naar het ontstaan van het subject. De auteur laat zich leiden door twee veeleisende gidsen: Freud en Lacan. Voor beiden heeft hij een grote bewondering, terecht denk ik. Nergens in het boek heb ik de indruk gekregen dat deze bewondering ook maar zweemde naar afgoderij. Freud en Lacan hebben de auteur blijkbaar uitgenodigd om scherpe analyses te maken zonder zich overigens een gevoel voor poëzie te ontzeggen."

J. DE KROON, Tijdschrift voor psychiatrie

"Al wie vertrouwd is met de materie van de psychoanalyse is zich bewust van de moeilijke en gigantische arbeid die vereist is, als men wil doordringen in het domein van Freud en Lacan. Paul Verhaeghe heeft deze uitdaging met succes op zich genomen. Zijn boek getuigt van een grote kennis, een flexibele geest en daarenboven nog de kunde om een speels taalgebruik met prettige beelden te hanteren."

L. DE VOOGHT, Standaard der Letteren Paul Verhaeghe Van Freud tot Lacan: een weg door honderd jaar psychoanalyse

Bij het verschijnen van de Amerikaanse editie (1999):

"Does the woman exist? (Engelse titel van het boek) - Het beknopte antwoord is 'neen', De Vrouw bestaat niet. Het uitvoerige antwoord kan men in dit belangrijk boek lezen. Via een gedetailleerde studie toont Verhaeghe overtuigend aan hoe deze vraag doorheen het psychoanalytisch denkkader loopt en hoe moeilijk het was voor Freud en Lacan om er de nodige gevolgtrekkingen aan te verbinden. Met de suggestie dat deze gevolgtrekkingen tot hiertoe nog niet volledig geformuleerd zijn, opent Verhaeghe een heel nieuw gebied op het vlak van vrouwenstudies. Dit boek is een exciterende inspiratiebron voor iedereen die vandaag geïnteresseerd is in de vraag van seksuele identiteit en verschil."

JOAN COPJEC

"Het lijkt er wel op alsof we allemaal zaten te wachten op Verhaeghe's boek, want het komt als een miraculeus antwoord op de hedendaagse verwarring rond Freuds en Lacans theorie over vrouwelijke seksualiteit. Verhaeghe toont overtuigend aan hoe Lacan zowel de Scylla van de patriarchale logica als de Charybdis van de trendy feministische verwerping vermijdt. Na de lectuur van dit boek wordt het duidelijk dat de psychoanalytische benadering van de vrouwelijke seksualiteit helemaal niet verouderd is, maar integendeel ons precies toelaat een weg te vinden in de verwarringen en impasses van onze postmoderne, verondersteld 'permissieve' maatschappij. Daar bovenop komt nog dat Verhaeghe een conceptuele benadering weet te combineren met een klinische kijk, waardoor hij de gebruikelijke culturalistische valkuil vermijdt. Dit boek is een must voor iedereen die de hedendaagse psychoanalyse wil begrijpen!"

SLAVOJ ZIZEK

Over de auteur:

PAUL VERHAEGHE is hoogleraar aan de Universiteit Gent, klinisch psycholoog en psychoanalyticus. Tussen hysterie en vrouw verscheen ondertussen ook in het Engels (1997), het Amerikaans (1999) en het Spaans (1999) en bracht Verhaeghe internationale erkenning als Freud- en Lacanspecialist. Met het succesvolle Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) verliet Verhaeghe het universitair discours en schreef hij in een directe stijl over een onderwerp waar iedereen mee bezig is: de liefde. 9
Niet leverbaar

Dit artikel wordt niet, of niet meer, door onze leveranciers aangeboden. Je kunt het dan ook niet via de webshop bestellen.

Wel kun je, via de link "Vraag de boekhandel", de boekhandel vragen of zij dit artikel nog op voorraad hebben, er aan kunnen komen, of een alternatief beschikbaar hebben.

Loading...

.
Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris