Medioneerlandistiek
ISBN
9789065506139
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
Druk vanaf
1e
Verschenen
01-01-2000
Taal
Nederlands
Bladzijden
345 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Taal- en Letterkunde
  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Medioneerlandistiek

een inleiding tot de Middelnederlandse letterkunde

Reeks: Middeleeuwse studies en bronnen (LXIX)

Medioneerlandistiek is bestemd voor aankomende neerlandici en belangstellende leken en is bedoeld als een eerste kennismaking met verschillende aspecten van het vak. Vijfentwintig korte essays, met weinig theorie maar veel sprekende voorbeelden en vaak nieuwe inzichten, bieden de lezer een aantal sleutels die de toegang tot teksten uit de eerste eeuwen van onze literatuurgeschiedenis vergemakkelijken. Iedere bijdrage is geschreven door een vakspecialist. Aan bod komen de politieke geschiedenis van de middeleeuwse Nederlanden, de talensituatie (Nederlands, Frans, Latijn), handschriften en oude drukken, de auteurs, hoofsheid, hoofse liefde en mystiek, epiek, kronieken, lyriek, artesteksten en geestelijke letterkunde. Hierbij gaat het niet om overzichten, maar om bespreking van thema's en technieken die een groter begrip van de vaak verrassende verschijningsvormen van middeleeuwse teksten mogelijk moeten maken.

Inhoud: Woord vooraf 1 Historische context: PIET AVONDS, Nederlanden? ... in de Middeleeuwen?? Een speurtocht in de velden van literatuur en wetenschap 2 Talen in de Nederlanden - Nederlands: AMAND BERTELOOT, 'Of ghi yet wilt spreect ieghen mi in Dietsche dat ict mach verstaen'. Welke taal sprak Reynaert? Frans: COLETTE-ANNE VAN COOLPUT-STORMS, 'Walsche boucken' voor het hof Latijn: KATRIEN HEENE, Petrus Pictor en Thomas Cantimpratensis. Een impressie van de Mediolatijnse letterkunde in de Nederlanden 3 Het boek als artefact - Handschriften: THEO COUN, Codicologie of archeologisch graafwerk in middeleeuwse boeken DIRK GEIRNAERT, 'Membra disiecta': banden met het versneden verleden Drukken: WERNER WATERSCHOOT, Arend de Keysere drukt Boethius 4 De productie van teksten: JORIS REYNAERT, Auteurstypes DIRK COIGNEAU, Bedongen creativiteit. Over retoricale productieregeling 5 Thema's: JOZEF JANSSENS, Beschaafde emoties. Hoofsheid en de hoofse liefde in de volkstaal PAUL MOMMAERS, De Brabantse mystiek. Alleen met God op een berg? En dan? 6 Genres - Verhalende teksten: ANN KELDERS, Laverend tussen de hof der historie en de warande der literatuur. Kroniekschrijving in het graafschap Vlaanderen GEERT H.M. CLAASENS, De dichter liegt, maar hij spreekt toch de waarheid. Over feit en fictie in middeleeuwse literatuur LIEVE DE WACHTER, Dichten met andermans woorden. Het effect van een ontlening in de Middelnederlandse Roman van Heinric en Margriete van Limborch VEERLE UYTTERSPROT, Walewein, ideale schoonzoon of schertsfiguur? Ironie in Arturromans ANNE REYNDERS, Van nauw vertalen tot navertellen. Over de vertaaltechniek van Middelnederlandse dichters Lyriek: FRANK WILLAERT, 'Hoe zal ik u smeken, mijn lief?' Poëtica?'s van de hoofse minnelyriek JOHAN OOSTERMAN, Meester Fransois Stoc. De virtuoze poëtica van een vroege rederijker Artes: R. JANSEN-SIEBEN, Het wereldbeeld van een Utrechtse monnik, anno 1300 VEERLE FRAETERS, Schrijven om niet begrepen te worden. Hermetisch taalgebruik in Middelnederlandse alchemistische teksten Geestelijke literatuur: THOM MERTENS, Middelnederlandse Bijbelvertaling 7 Receptie: ELLY COCKX-INDESTEGE/MARCUS DE SCHEPPER, 'Il n'en existe pas d'autre exemplaire dans notre littérature'. Handschriften en oude drukken uit de Nederlanden van C.P. Serrure naar de hertog van Arenberg, en verder 8 Toegangen: GUIDO DE BAERE, Van Groenendaal anno 1359 naar Utrecht anno 2000. De tekstuitgever als bruggenbouwer KATRIEN DEPUYDT, Het staat in het woordenboek, dus het klopt 9 Woord en beeld: ERIC DE BRUYN, En het woord is beeld geworden ... Middelnederlandse literatuur en laatmiddeleeuwse iconografie
€29,00
Exemplaren:
Nieuw
Prijs:
€ 29,00
Verkrijgbaar in
Centraal landelijk magazijn
Voorraad:
Levertijd:
Afwijkende levertijd: 6 tot 8 werkdagen.

Bestellen voor afhalen, zónder account

Indien u dit boek wilt afhalen in de winkel, bieden we nu ook de mogelijkheid het boek direct te bestellen zonder account. U vult hieronder uw gegevens in en de boekhandel neemt contact op zodra het boek voor u klaarligt.

  • De reCAPTCHA is niet geselecteerd
* Voorraad uit het 'Centraal landelijk magazijn' is leverbaar vanuit een centraal logistiek centrum in Nederland, hiervandaan wordt het artikel naar de klant of de boekhandel gestuurd. De getoonde voorraad in de boekhandel wordt meerdere malen per dag bijgewerkt. Het kan echter voorkomen dat een artikel in de tussentijd uitverkocht is. Wilt u zeker weten dat een boek op voorraad is, verzoeken wij u contact op te nemen met de boekhandel.

Loading...

.
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris