Lezing 'Over oude wegen' van Mathijs Deen

donderdag 12 april 2018 20:00
Lezing 'Over oude wegen' van Mathijs Deen

Mathijs Deen ging in 'Over oude wegen' op zoek naar romantische verhalen bij oeroude Europese routes die tot op de dag vandaag terug te vinden zijn in de officiële E-wegen. Resultaat: een fantastisch boek dat levendige geschiedenislessen koppelt aan nuchtere infrastructuur. Oermensen, Romeinen, dwalende soldaten van Napoleon - ze krijgen allemaal een gezicht. Leersum en Broekhuizen worden speciaal in het boek genoemd.

Het klonk als een terloopse opmerking van de vader van Mathijs Deen over een stuk autoweg tussen Twente en de Utrechtse Heuvelrug. De woorden blijken voldoende om zijn zoon te inspireren tot een groots boek over wegen in Europa. Het is 1968, Mathijs is een jaar of zes, zit op de achterbank en hoort zijn vader zeggen: ‘Dit is de E8. Die loopt van Londen naar Moskou’.

In 'Over oude wegen. De geschiedenis van Europa' brengt hij een ode aan wegen als symbool van de nomadische Europeaan. Mensen zijn altijd op drift, stelt hij, altijd onderweg, van de vroegste tijd tot nu. Evenals in zijn succesvolle boek De Wadden (2013) definieert hij geschiedenis als ‘een reeks gebeurtenissen, verbanden, oorzaken, gevolgen’ tegen de achtergrond van de verstrijkende tijd. Deens Europese reis is een tweevoudige, een geografische en een historische. Dat laatste is als een tijdreis, waarin hij de betekenis van wegen door de eeuwen heen beschrijft. In geografisch opzicht reist hij van oost naar west, van noord naar zuid.

Mathijs Deen (1962) maakt reportages, documentaires en hoorspelen, onder meer voor de VPRO. Zijn verhalenbundel 'Brutus heeft honger' werd lovend ontvangen en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij het alom geprezen 'De Wadden', dat op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs stond en waarvan ruim 20.000 exemplaren zijn verkocht. Ook schreef Deen een roman, getiteld 'Onder de mensen'.

De lezing op 12 april begint om 20.00 uur. Winkel en brasserie zijn vanaf 19.30 uur open voor koffie/thee. De toegang bedraagt 7,50. Reserveren wordt aanbevolen. 

Klik hier voor een kort interview met Mathijs Deen of bekijk het onderstaande leesfragment:

"Dit is de E8," zei mijn vader. "Die loopt van Londen naar Moskou". We waren onderweg van Twente naar de Utrechtse Heuvelrug, van mijn ouderlijk huis naar mijn grootouders. Mijn grootouders woonden in een huis in een bos op de Utrechtse heuvelrug. De tuinbaaswoning was tegen een koetshuis aan gebouwd, en hoorde bij kasteel Broekhuizen; een achttiende-eeuwse buitenplaats omringd door bos en vijverpartijen....
  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris