Leesclubavond: Lincoln in de Bardo

dinsdag 20 maart 2018 20:00
Leesclubavond: Lincoln in de Bardo

Dit voorjaar zijn er weer leesclubavonden bij Boekhandel Jacques Baas. Op 20 maart wordt de winnaar van de Man Booker Prize besproken: 'Lincoln in de Bardo' van George Saunders. Dit boek is ook Petra's persoonlijke tip.

 

Dit voorjaar zijn er weer Leesclubavonden bij Boekhandel Jaques Baas. Op 22 februari wordt 'De Pelikaan' van Martin Michael Driessen besproken, een subtiele roman met zeer lovende recensies. Op 20 maart komt Man Booker Prize winnaar 'Lincoln in de Bardo' van George Saunders aan bod, gevolgd op 19 april door 'Zuivering' van taalvirtuoos Tom Lanoye.

George Saunders schreef eerder verhalenbundels, dit is zijn eerste roman. Hij won hiermee de Man Booker Prize als tweede Amerikaan. De titel verwijst naar president Abraham Lincoln (1809-1865). Bardo komt uit het Boeddhisme en betekent 'tussen twee', een overgangsstadium tussen sterven en wedergeboorte. Het grootste deel van verhaal speelt zich af op begraafplaats 'Oak Hill' in Georgetown en beslaat niet langer dan één nacht. Het is een 'bonte' vertelling' over president Lincoln die rouwt over de dood van zijn zoontje Willie. Troost wordt geboden door de 'zielen' die Oak Hill bewonen.  Het idee voor de roman komt van een verhaal dat Saunders hoorde over president Lincoln. Hij zou, toen zijn zoontje overleden was, een paar keer de crypte ingegaan zijn om het lichaam van zijn dode zoon vast te houden. 

Dit is een boek dat je moet liggen. De gefragmenteerde stijl met de journalistieke stukjes, de personages met hun vreemde gestalten, de eigenschappen van de schimmen, de entourage zijn allemaal elementen die een bevreemdende sfeer oproepen. Maar deze thema's kunnen ook erg aantrekkelijk zijn, net als het denken over leven na de dood, waarom de ene wel door mag gaan naar hogere sferen en de ander niet en de interactie tussen de personages. De verwijzingen naar De goddelijke komedie, het non-fictieve deel over president Lincoln kunnen ook meespelen om het boek te waarderen. 

U kunt dit boek alvast reserveren/bestellen.

 

De leesclub wordt geleid door neerlandica Liesbeth Heerma van Voss.

Opgeven bij boekhandel Jacques Baas: info@boekhandeljacquesbaas.nl of 0343-518571. Deelname kost 3 euro per avond. Let op, het aantal deelnemers blijft beperkt.

De avonden worden gehouden in onze brasserie "Bij Jacques" en duren van 20.00 tot 22.00 uur. Boekhandel en brasserie zijn vanaf 19.30 uur geopend voor koffie/thee.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris