Lezing Merlijn Kerkhof over Bach en de Matthäus

zondag 26 maart 2017 14:00
Lezing Merlijn Kerkhof over Bach en de Matthäus

Binnenkort breekt de Passietijd weer aan. In aanloop naar Goede Vrijdag (14 april) loopt heel Nederland uit voor Matthäus-Passions; Bachs meesterwerk wordt talloze keren uitgevoerd. Maar waar gaat dat stuk over, wat is er zo bijzonder aan, en hoe komen we aan die traditie? Waarom is juist Bach in Nederland zo geliefd? Op die vragen geeft de jonge muziekjournalist Merlijn Kerkhof (de Volkskrant) antwoord. 


In september verscheen van zijn hand Alles begint bij Bach. Wat je moet weten over klassieke muziek. Het is een inleiding met een hoofdrol voor Bach. Het boek werd lovend ontvangen in de pers, dirigent Jaap van Zweden sprak van 'een inspirerende wegwijzer naar de wereld van de klassieke muziek'. Eén hoofdstuk is geheel geweid aan de Matthäus. Als je dat leest, ben je meteen bijgepraat.

Wat is klassieke muziek, waar komt het vandaan? Wat zijn de meest voorkomende stijlen? Waarom zijn de meeste bekende componisten Duits? Wat is er zo goed aan de Negende symfonie van Beethoven of de atonale muziek van Arnold Schönberg, en hebben we eigenlijk een Nederlandse Mozart gehad? In Alles begint bij Bach geeft Merlijn Kerkhof ons antwoord op die vragen.

Alles begint bij Bach is geen complete muziekgeschiedenis, maar een boek van iemand die zijn onbegrensde liefde voor muziek met passie wil overbrengen. Een toegankelijk en vermakelijk begin van een muzikale ontdekkingstocht.

Merlijn Kerkhof (1986) is schrijver, journalist en muziekcriticus voor de Volkskrant. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als presentator. Eerder was hij redacteur en columnist van nrc.next. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en voltooide een master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

De lezing begint zondagmiddag 26 maart om 14.00 uur en valt daarmee in de Boekenweek. De toegang bedraagt 6 euro. Boekhandel en brasserie zijn vanaf 13.00 uur geopend voor koffie/thee/sap en natuurlijk voor het bekijken en kopen van boeken. Het is tenslotte Boekenweek!

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 22 december 2017 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris : 19