Kookboek van de Maand

 

Maancake & Jasmijn: 100 geheime recepten van Chinese moeders

Het kook- en verhalenboek Melk & Dadels, 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders, een ode aan 20 Marokkaanse moeders van bekende en bijzondere Marokkaanse Nederlanders won de Gouden Garde Publieksprijs in 2014. Het stimuleerde uitgeverij ROSE stories om een vervolg te maken, ditmaal met Chinese moeders: Maancake & Jasmijn, 100 geheime recepten van Chinese moeders.

De twee getalenteerde Chinees-Nederlandse auteurs Maria Lam en Julie Ng brengen met dit boek een ode aan de Chinese moeders in Nederland. De moeders die na hun aankomst in Nederland hetzelfde wilden blijven koken als thuis, in China. Maria interviewde de families en Julie schreef de recepturen van de favoriete gerechten.

Koken is één van de manieren om te laten zien hoeveel je om iemand geeft. Liefde voor je familieleden toon je in de keuken en dat is zeker zo binnen de Chinese cultuur. Chinezen vragen dan ook vaak niet hoe het met je gaat, maar of je al gegeten hebt.

In dit boek vind je Chinese culinaire tradities, rituelen en gebruiken. Het zijn stuk voor stuk persoonlijke verhalen en lievelingsgerechten van twintig Chinese Nederlanders en hun moeders; van de eigenaar van de oudste toko van Amsterdam tot theesommeliers Hsiu-Li Yeh en Amanda Yiu.

Het boek begint met een recept voor maancake: een cake die je in stukjes gesneden met elkaar deelt. Je vind geen ‘afhaal chinees’ gerechten maar eendenborst gebakken in het vet van zijn eigen huid, ribbetjes met zwarte bonen en dronken kip. Ook veel vegetarische recepten voor auberginesalade, gefrituurde tofu of geroerbakte waspompoen. Dimsumgerechten, noedels en dumplings ontbreken niet.

De receptuur is duidelijk, de ingrediëntenlijst overzichtelijk, extra benodigdheden en bereidingstijden worden netjes vermeld en van elk gerecht is er een foto. Het merendeel zijn verrassend simpel en snel te bereiden gerechten.

Er bestaan in Nederland niet veel kookboeken over de echte, authentieke Chinese keuken die toch zo ontzettend lekker is. Met steeds meer toko’s in Nederland, en tegenwoordig ook steeds meer Chinese producten in de supermarkt, is deze eeuwenoude, overheerlijke keuken zoals beschreven in Maancake & Jasmijn het bereiden en proeven dubbel en dwars waard.

Recept: Jiā xiāng yā
 (Eend van het huis)

Voor 2 personen

Bereidingstijd: 45 minuten

5 tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 el lichte sojasaus

1⁄2 tl rijstwijn

2 eendenborsten

 

In dit gerecht wordt de eend op zijn vel in een koude pan gelegd, waarna het vuur geleidelijk wordt verhoogd. Hierdoor smelt het vet uit de eend en kun je de eend in zijn eigen vet krokant bakken.

Meng voor de marinade het vijfkruidenpoeder, de sojasaus en rijstwijn in een kommetje. Wrijf beide kanten van de eendenborsten goed in met de marinade en laat ze afgedekt ongeveer 15 minuten marineren in de koelkast.

Leg de eendenborsten op hun vel in een koude koekenpan. Begin met laag vuur, zodat het eendenvet eruit kan lopen. Zet het vuur na ongeveer 10 minuten op middelhoog om de eend, in zijn eigen vet, aan beide kanten bruin te bakken. Bak elke kant ongeveer 3 minuten.

Laat de eendenborsten ongeveer 10 minuten op een bord rusten. Snijd daarna in plakjes en serveer.

 

KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Nieuwe kookboeken

Meer nieuwe kookboeken
Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 22 december 2017 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris