Kookboeken en voedingswijzer

voedingswijzerPantheon heeft een uitgebreide voedings- en kookboekenafdeling. Op deze pagina vindt u de nieuwste kookboeken en titels op het gebied van voeding. 

actuele kookboeken    

Tip van Marion: Kookbijbel

Mocht u thuis blijven deze zomer, lees dan Kookbijbel van Nikki Segnit, waarin zij verhalen vertelt over eten, waardoor je de wereld rondreist en met haar ziet dat dezelfde ingrediënten en technieken in vele eetculturen worden gebruikt, op een aparte wijze, met andere recepten, op zo'n manier dat je denkt dat jij dat ook kan, bij jou thuis in je eigen keuken. 

 

Kookbijbel

Niki Segnit

€ 45,00
De Kookbijbel is de langverwachte opvolger van De smaakbijbel: even handig en ingenieus, maar vooral ook net zo’n feest om te lezen als zijn beroemde voorganger.‘De Kookbijbel is een praktisch handboek, bedoeld om creatieve koks hun eigen recepten te helpen ontwikkelen. Het is gebaseerd op een reeks recepten die, als je ze eenmaal doorhebt, vrijwel overal op toepasbaar blijken: op wat er in je koelkast ligt, op wat het seizoen of de markt te bieden heeft, of op waar jij op dat moment zin in hebt. Deze basisrecepten zijn ondergebracht in twaalf verhalen – brood, chocola, custard, etc. – en de overgang van het ene naar het andere recept betekent meestal niet meer dan een enkele aanpassing in de werkwijze of de ingrediënten. Als je bijvoorbeeld het maken van platbrood onder de knie hebt, zijn de overige recepten in dat verhaal – crackers, sodabrood, scones – slechts een kwestie van een simpele aanpassing. Met een beetje mazzel helpen deze basisrecepten je om de kok te worden die ik altijd heb willen zijn: het type dat een kom pakt en een gerecht maakt waarvan de exacte hoeveelheden en ingrediënten elke keer variëren. Kortom, een instinctieve kok.’Niki Segnit‘Op dezelfde glasheldere manier als waarop in De Smaakbijbel onze smaakervaringen werden uitgeplozen, worden in de Kookbijbel onze activiteiten in de keuken onder de loep genomen. Zo wordt duidelijk hoe alles wonderbaarlijk samenhangt. Door de verwantschap tussen verschillende kooktechnieken en gerechten te laten zien wordt de syntaxis van het koken onthuld. Ik moet toegeven dat ik, als kookschrijver, behoorlijk jaloers ben op deze prestatie.’Yotam Ottolenghi‘Wow! Segnit ontrafelt hier het geheim van de kok.’Janneke Vreugdenhil‘Een kookboek 2.0. De kwartjes blijven vallen. Op dit boek heb ik heel lang gewacht.’Joël Broekaert

Tip van Marieke: Simpel

Een andere chef die groenten een hoofdrol geeft, is Ottolenghi. Wie hem niet kent, staat vast nooit in de keuken, want Ottolenghi is de sterrenchef der sterrenchefs. In tegenstelling tot Anna Jones is hij geen vegetariër, in zijn nieuwste kookboek ‘Simpel’ staan dus ook recepten met vlees en vis. Hoewel iedereen die weleens een ei bakt al jaren wegloopt met Ottolenghi, is veel gehoord commentaar dat zijn recepten zo ingewikkeld zijn. Dit komt doordat hij sterk geïnspireerd wordt door zijn Israëlische afkomst, het Midden-Oosten, Arabië, India en Azië. Dergelijk eten bevat ingrediënten die we meestal niet in de stamppot stoppen en in veel Nederlandse keukenkastjes dus niet staan. ‘Simpel’ haakt, zoals de titel al doet vermoeden, in op dat commentaar en de recepten in dit kookboek zijn makkelijker te maken dan die uit zijn eerdere boeken. En dat zonder dat het iets afdoet aan de smaak of spectaculaire presentatie. Leuk zijn ook de praktische toevoegingen, zoals hoelang bepaalde zaken na bereiding te bewaren zijn. Elk recept heeft verder een aanduiding bestaande uit 1 of meerdere van de letters uit het woord ‘simpel’. Elke letter staat voor respectievelijk ‘Snel’; Ingrediënten (niet meer dan 10); Maak van tevoren; Provisiekast; Eenvoudiger dan u denkt; Lui. Zo hoeft u niet het hele recept te lezen om te weten waar u aan toe bent

Simpel

Yotam Ottolenghi

€ 29,99
Eenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake. SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept. Yotam Ottolenghi wist met bestsellers als Plenty en Jeruzalem thuiskoks wereldwijd tot het gebruik van granaatappelpitten, sumak en za'atar te verleiden. Vorig jaar verscheen van zijn hand het succesvolle Sweet met tal van heerlijk zoete recepten. Hij is eigenaar en naamgever van verschillende restaurants en delicatessenzaken in Londen.
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris