Kookboeken en voedingswijzer

voedingswijzerPantheon heeft een uitgebreide voedings- en kookboekenafdeling. Op deze pagina vindt u de nieuwste kookboeken en titels op het gebied van voeding. 

actuele kookboeken    

Beeldrecensie Ottolenghi's Flavour en nieuwe Anna Jones

Afgelopen tijd verschenen er twee nieuwe kookboeken: van publiekfavoriet Yotam Ottolenghi en van mijn persoonlijke favoriet Anna Jones. Daar ging ik natuurlijk uit koken! 

snijplank met lente-ui, koriander, munt, chilipeper en limoen

'Een nieuwe Ottolenghi: dat betekent een speurtocht naar exotische ingrediënten.' Dit schreef NRC na het uitkomen van Flavourhet nieuwste kookboek van de Brits-Israëlische topchef Yotam Ottolenghi die bekend staat om zijn ingewikkelde én heerlijke recepten. De bewerkelijkheid zit vooral in het gebruik van ingrediënten niet in elk keukenkastje te vinden zijn, aldus velen huis-tuin-en-keukenchefs. Ik weet niet of mijn keukenkastjes nou zo goed gevuld zijn of dat ik toch een avontuurlijker kok ben dan altijd gedacht, maar zo ingewikkeld vond ik het allemaal niet. Ja, Ottolenghi vraagt wat tijd en inderdaad: ik heb geen idee wat Aleppo-peper is, maar Flavour vermeldt er keurig bij dat je ook gewoon chilipepers kan nemen. 

Veelgebruikte ingrediënten als galanga (laos) heb ik wel altijd in mijnlaos vriezer liggen, dus dat was geen probleem. Daarbij vind ik het ontzettend leuk om dingen te leren als hoe ik mijn blok tamarindepulp tot een bruikbare zoete pasta kan bewerken. 

 

 

Het op tafel toveren van de gegrilde spitskool met Nam Prik koste dan ook weinig moeite. Nam Prik is een chilisaus die tot de basis van de Thaise keuken behoort en ik snap dondersgoed waarom: wat is dat lekker! Naar Ottolenghi's suggestie maakte ik er Udonnoedels met gebakken tofoe en sinaasappel-Nam Jim bij. Ook Thaise smaken, wat pittiger dan de Nam Prik en de combinatie met sinaasappel is verrassend. Ik vond de Thaise basilicum te duur en gebruikte gewoon munt: dit soort geweldige recepten gaan daar echt niet minder van smaken. 

Erbij maakte ik een gerechtje met komkommer en een tahinsaus. Dat deed ik vooral omdat je hierbij de olie over de koude komkommer moest gieten en ik hoopte dat dat spectaculair zou gaan knetteren. En dat deed het, waardoor ik me een ware chef voelde. Zeker toen het er ook nog eens prachtig uitzag. De smaak van het gerecht was wat minder geslaagd, maar dat kwam vooral doordat ik de verhoudingen tahin verkeerd had genomen en Frans zeezout met een bijzonder heftige smaak had gebruikt. Die ga ik nog een keer proberen dus! 

Sinds de vertaling van haar eerste kookboek 'Vegetarisch het jaar door - meer dan 250 vegetarische recepten voor alle seizoenen' is dit kookboek van Anna Jones een favoriet. Ik kook met regelmaat uit dit boek en deze pompoensalade met roze peper is een nieuwe favoriet, net als de honingtaart met korianderzaad. U leest het: ook Anna Jones schuwt verrassende combinaties niet.

Jones' nieuwste boek 'Modern vegetarisch. Meer dan 200 creatieve recepten voor elke dag' ziet er net als het boek vorige prachtig uit, met foto's waarvan een beetje voedselenthousiasteling onmiddellijk met het bestek op tafel gaat slaan in de hoop dat het eten sneller verschijnt. Maar daarvoor moet u toch echt eerst de keuken in. Soms bent u dan snel klaar, de andere keer wat minder, maar het is altijd de moeite waard en Jones loodst u soepel door de recepten heen. Ze geeft net als in haar vorige boek ook algemene kook- en bewaartips, wat inzichtelijk is en helpt bij het voeren van een enigszins duurzame keuken.

Jones is Brits en dat is merkbaar in haar recepten. Met name de wat aardsere smaken komen goed naar voren, en stoofgerechten met knollen en wortels zijn veel aanwezig. Al frist ze de boel graag wat op met bijvoorbeeld citroenrasp en kruiden. Zo maakte ik haar 'Favoriete geroosterde wortelgroenten' met een munt-chilisaus. Erbij maakte ik een 'makkelijke zoete aardappeltortilla' die, eerlijk is eerlijk, iets minder makkelijk was dan het recept deed geloven. Nou ben ik nooit er goed met smeersels: die smeren bij mij nooit zo goed en belanden dan half op de keukenmuur.   

Alsof dat niet genoeg zou zijn maakte ik óók zoete aardappelfrieten, waarbij Jones me een chefstip meegaf die mijn leven aanzienlijk gaat verbeteren. Namelijk om polenta of maismeel toe te voegen aan je (zoete) aardappelreepjes voordat ze de oven in gaan. Zo worden ze altijd knapperig, hoeveel zetmeel de aardappels ook bevatten. In dit recept hoorde er ook paprikapoeder overheen en voortaan eet ik mijn frieten nooit meer zonder. 

Kortom: beide kookboeken vind ik een groot succes, en daar stemden al mijn gasten mee in. Dit voedsel bereiden kost even tijd, maar het is de moeite meer dan waard. 

(Marieke de Groot)

Michelingids Nederland 2020

De Michelingids Nederland editie 2020 is verschenen. Al ruim een eeuw biedt de collectie MICHELIN gidsen haar lezers een selectie van de beste restaurants, hotels en gastenkamers over de hele wereld. Er zijn 25 verschillende MICHELIN gidsen die 24 landen en 4 continenten omvatten. De inspecteurs van de MICHELIN gids zijn altijd op zoek naar nieuwe adressen, waaronder zeldzame parels. Dagelijks testen ze allerlei verschillende bedrijven en soorten keukens. Ze zijn anoniem, gedragen zich als gewone klanten en betalen altijd hun rekeningen. Maar ze beoordelen elk bord op een professionele wijze. Daarbij hanteren ze altijd de volgende vijf criteria: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie. De beste restaurants krijgen een Bib Gourmand of sterren. 

Tip van Marieke: Maison Mari

Twee jaar geleden was Mari plukt de dag een knallend succes. Voor iedereen die het kookboek van Mari Maris inkeek was dat geen verrassing: kookgenot ter dikte van een vuist. Geen vlees of vis, zeshonderd heerlijke recepten met wat Mari die dag had geplukt. En dat gedrukt op lekker dik papier met mooie zachte foto’s ernaast. De Nederlandse Mari kookte jarenlang in restaurants maar verhuisde naar een huis in Frankrijk met een grote tuin. Daar groeit ze veel van de producten waarmee ze kookt.

Nu is er een nieuw boek: Maison Mari. Net als in Mari plukt de dag verhaalt de kok en schrijver tussen de menu’s door over haar ervaringen in Frankrijk. Maar waar dat in het vorige boek vooral heerlijke verhalen waren over haar tuin en hoe daarmee te koken, vertelt ze nu het verhaal van haar ‘thuisrestaurant’. Want Mari kan het verwennen van anderen met haar kookkunsten niet laten. De burgemeester van haar Franse dorp maakt daar dan ook met smaak gebruik van, maar werkt ineens tegen als ze de nodige vergunningen zoekt om haar thuisrestaurant legaal te maken. Daarmee is Masion Mari ook een verhaal over wonen op het Franse platteland en de eigen regels die daar gelden. Maar bovenal is het een fantastisch kookboek vol heerlijke menu’s die de seizoenen volgen. In tegenstelling tot in Mari plukt de dag wordt er in dit boek zo nu en dan ook met vlees en vis gekookt. Maar er staat genoeg in voor elke soort eter en kok, want Mari besteedt ook aandacht aan de nodige basisrecepten en technieken. Wat dacht u van: Kastanjepraline-paddenstoel notentaart!! Romige pastinaaksoep met komijnolie! Aardappelstoof! Croque van pompoenbrood met gegrilde pompoen!

 

Maison Mari

Mari Maris

€ 39,99
Een reis door het jaar in kleine geschiedenissen en grote gerechten van soezen en moussen tot kroketten, tarteletten & bonbons. Geserveerd in 54 uitgebreide menu's voor alleseters, geheelonthouders, veganeusjes, carnivoren, culi's en normale mensen. Een avond met vrienden aan tafel. Heel leuk en toch ook wat stressvol: er moet een menu verzonnen én gekookt worden. Kijkend in kookboeken en tijdschriften dienen de ideeën zich aan, maar als alle notities en uitgescheurde pagina's naast elkaar liggen, blijken het vier voorgerechten en een dessert, zonder hoofdgerecht. Of uw liefde voor deeg leverde een menu op waarbij alle gangen een jasje hebben, gefrituurd, gestoomd of gebakken... Hoe dan wel? Over het samenstellen van een goed menu valt van alles over te weten en ontdekken.

Tip van Marion: Kookbijbel

Mocht u thuis blijven deze zomer, lees dan Kookbijbel van Nikki Segnit, waarin zij verhalen vertelt over eten, waardoor je de wereld rondreist en met haar ziet dat dezelfde ingrediënten en technieken in vele eetculturen worden gebruikt, op een aparte wijze, met andere recepten, op zo'n manier dat je denkt dat jij dat ook kan, bij jou thuis in je eigen keuken. 

 

Kookbijbel

Niki Segnit

€ 39,99
De Kookbijbel is de langverwachte opvolger van De smaakbijbel: even handig en ingenieus, maar vooral ook net zo’n feest om te lezen als zijn beroemde voorganger.‘De Kookbijbel is een praktisch handboek, bedoeld om creatieve koks hun eigen recepten te helpen ontwikkelen. Het is gebaseerd op een reeks recepten die, als je ze eenmaal doorhebt, vrijwel overal op toepasbaar blijken: op wat er in je koelkast ligt, op wat het seizoen of de markt te bieden heeft, of op waar jij op dat moment zin in hebt. Deze basisrecepten zijn ondergebracht in twaalf verhalen – brood, chocola, custard, etc. – en de overgang van het ene naar het andere recept betekent meestal niet meer dan een enkele aanpassing in de werkwijze of de ingrediënten. Als je bijvoorbeeld het maken van platbrood onder de knie hebt, zijn de overige recepten in dat verhaal – crackers, sodabrood, scones – slechts een kwestie van een simpele aanpassing. Met een beetje mazzel helpen deze basisrecepten je om de kok te worden die ik altijd heb willen zijn: het type dat een kom pakt en een gerecht maakt waarvan de exacte hoeveelheden en ingrediënten elke keer variëren. Kortom, een instinctieve kok.’Niki Segnit‘Op dezelfde glasheldere manier als waarop in De Smaakbijbel onze smaakervaringen werden uitgeplozen, worden in de Kookbijbel onze activiteiten in de keuken onder de loep genomen. Zo wordt duidelijk hoe alles wonderbaarlijk samenhangt. Door de verwantschap tussen verschillende kooktechnieken en gerechten te laten zien wordt de syntaxis van het koken onthuld. Ik moet toegeven dat ik, als kookschrijver, behoorlijk jaloers ben op deze prestatie.’Yotam Ottolenghi‘Wow! Segnit ontrafelt hier het geheim van de kok.’Janneke Vreugdenhil‘Een kookboek 2.0. De kwartjes blijven vallen. Op dit boek heb ik heel lang gewacht.’Joël Broekaert

Tip van Marieke: Simpel

Een andere chef die groenten een hoofdrol geeft, is Ottolenghi. Wie hem niet kent, staat vast nooit in de keuken, want Ottolenghi is de sterrenchef der sterrenchefs. In tegenstelling tot Anna Jones is hij geen vegetariër, in zijn nieuwste kookboek ‘Simpel’ staan dus ook recepten met vlees en vis. Hoewel iedereen die weleens een ei bakt al jaren wegloopt met Ottolenghi, is veel gehoord commentaar dat zijn recepten zo ingewikkeld zijn. Dit komt doordat hij sterk geïnspireerd wordt door zijn Israëlische afkomst, het Midden-Oosten, Arabië, India en Azië. Dergelijk eten bevat ingrediënten die we meestal niet in de stamppot stoppen en in veel Nederlandse keukenkastjes dus niet staan. ‘Simpel’ haakt, zoals de titel al doet vermoeden, in op dat commentaar en de recepten in dit kookboek zijn makkelijker te maken dan die uit zijn eerdere boeken. En dat zonder dat het iets afdoet aan de smaak of spectaculaire presentatie. Leuk zijn ook de praktische toevoegingen, zoals hoelang bepaalde zaken na bereiding te bewaren zijn. Elk recept heeft verder een aanduiding bestaande uit 1 of meerdere van de letters uit het woord ‘simpel’. Elke letter staat voor respectievelijk ‘Snel’; Ingrediënten (niet meer dan 10); Maak van tevoren; Provisiekast; Eenvoudiger dan u denkt; Lui. Zo hoeft u niet het hele recept te lezen om te weten waar u aan toe bent

Simpel

Yotam Ottolenghi

€ 32,00
DÉ CULINAIRE BESTSELLEREenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris