Peter Suidman, "Gerrit Nijhuis, architect"

donderdag 12 december 2019 20:00
Peter Suidman, "Gerrit Nijhuis, architect"

Lezing ‘GERRIT NIJHUIS, ARCHITECT’ door dhr. Peter Suidman

Gerrit Nijhuis (1860 - 1940) was een Nederlandse architect, die vooral werkzaam was in de provincie Groningen. Nijhuis was samen met Karel Reker de grondlegger van het architectenbureau Nijhuis-Reker te Groningen. Nijhuis was in zijn tijd een modieus en dienstbaar architect, die goed naar zijn opdrachtgevers luisterde en steeds de laatste technische mogelijkheden wist te benutten. Een en ander resulteerde erin dat er onder zijn architectuur 383 panden werden gebouwd. Hiervan hebben 76 een status als monument gekregen en zijn er inmiddels weer 115 afgebroken, waaronder 17 door oorlogsgeweld verwoeste panden. Gerrit Nijhuis maakte onder meer het Jugendstil-ontwerp voor het kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (1903) aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Hij was als vrijmetselaar lid van de loge L'Union Provinciale, waarvoor hij samen met de Groninger architecten J.A. Mulock Houwer en N.W. Lit het alweer afgebroken Logegebouw der Vrijmetselaren aan de Turfsingel in Groningen ontwierp.

Dhr. Peter A.M. Suidman (Heemstede 1945) ontwikkelde dankzij zijn jeugdvakanties bij zijn grootouders in Groningen een voorliefde voor het Groninger land. Na zijn vestiging in dat Groningerland in 2003 en het in 2004 betrekken van een door Nijhuis ontworpen pand, gaat zijn promoten van het Hoogeland als het ware vanzelf. Daarnaast zet hij zich tevens in voor het behoud van cultureel erfgoed en brengt dat erfgoed tevens middels een aantal boeken onder de aandacht van het publiek. Samen met anderen publiceerde hij het boek ‘G. Nijhuis, architect’. Zie ook: https://nijhuisarchitect.nl. Peter Suidman is opgeleid als industrieel graficus en heeft verder opleidingen gevolgd in P&O- en managementstudies.

Datum: donderdag 20.00 uur, Plaats: Gorechthuis Entree: € 7,00 , Leden van 't Nut op vertoon van lidmaatschapskaart gratis.

Aanmelden:
1. tot 16 december
2. door een mail te zenden aan geboektinharen@gmail.com
3. met vermelding van uw naam, het aantal personen en welke lezing u wilt bijwonen.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2019 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris