Onze tips

Tip van Ilona

Wildernis

Jane Harper

€ 19,99

Aangenaam trage suspense, gesitueerd in het Australische Giralanggebergte. Vijf vrouwelijke collega’s  maken bij wijze van teambuilding een trektocht door de wildernis. Aan het einde van de tocht ontbreekt er één, Alice Russell. En laat zij nou net binnen hun bedrijf  de rol van klokkenluider  vervullen…… Gedurende de  zoektocht vragen Falk en zijn collega Carmen van de financiële recherche zich steeds meer af, of zij Alice in gevaar hebben gebracht. Of speelt er nog iets anders? Heerlijk leesvoer, sfeervol en intrigerend.

Tip van Anita

De dag van de doden

Nicci French

€ 20,00

In Londen worden meerdere moorden gepleegd; ogenschijnlijk het werk van een seriemoordenaar. Maar iedere moord is bedoeld als boodschap voor maar één persoon, want Frieda Klein houdt zich verborgen… Pas later duikt ze op als ze wordt gevonden door studente Lola, die Frieda als onderwerp voor haar scriptie heeft gekozen: Lola brengt zichzelf daarmee in gevaar. Frieda moet Lola beschermen en een einde maken aan de moorden maar dat vergt het ultieme offer: haar eigen leven? Een waardige afronding van een geweldige serie.

Tip van Ilona

Alzheimer mon amour

Cécile Huguenin

€ 15,95

Je man is dichter, schrijver en een gerenommeerd econoom. Jullie zijn meer dan dertig jaar samen, een intellectueel echtpaar in Frankrijk. Dan slaat de ziekte van Alzheimer toe. Je houd t je vast aan de hoop op genezing, op verbetering op zijn minst. Maar de realiteit is onvermurwbaar.....
Een adembenemende getuigenis van een vrouw die haar man langzaam ziet verdwijnen in een wereld die zij niet kan betreden, en die alleen achterblijft in een wereld waarin voor haar geen plek is. Haar eenzaamheid en wanhoop zijn invoelbaar. Heel aangrijpend..

Tip van Ilona

De uitweer

Amy Liptrot

€ 22,99

Dertig jaar is Amy Liptrot, en zwaar, zij het droogstaand, alcoholist, als zij vanuit Londen terugkeert naar haar geboortegrond, de Orkney eilanden voor de kust van Schotland. Te midden van de nietsontziende elementen, het weidse landschap en de unieke natuur probeert zij haar leven weer op de rails te krijgen. De beschrijvingen van de leefwijze van de eilanders, de natuur en het landschap zijn schitterend en lyrisch, maar keer op keer komt tot schrik van de lezer de zucht naar drank weer ter sprake. Zo maakt Liptrot haast voelbaar hoe het is om verslaafd te zijn. Een indringend, mooi geschreven memooir.

Tip van Ilona

Van Tim naar Bertje

Vilan van de Loo

€ 12,50

Vilan van de Loo verliest haar "grote liefde", de kleine rode kater Tim, die sterft vlak voor zijn twintigste verjaardag.Ze zijn bijna zeventien jaar samen geweest.Volstrekt schaamteloos, zonder enige gene, schrijft Van de Loo over haar grote verdriet, over hoe er een andere kat in haar leven komt, en hoe het gemis blijft.Haar verhaal heeft al veel weerklank gevonden in de media (ook omdat Tim bij leven en welzijn zijn eigen blog had, waaruit een, helaas uitverkocht, boekje is samengesteld). . Over rouw(verwerking)  na het verlies van een huisdier is niet veel geschreven. Voor mensen die dit meemaken, kunnen (aspecten) van dit verhaal veel herkenning opleveren. Van de Loo's relaas is volkomen authentiek en bij vlagen ontroerend.Meer nog dan over verlies en rouw, gaat het natuurlijk over liefde.

Tip van Ilona

Tessel viert Sint-Maarten

Marianne Witte

€ 14,95

Eindelijk een nieuw boek voor kinderen over het feest van Sint-Maarten.

Tessel is blij met haar nieuwe jas en haar zelfgemaakte lampion. Die lampion is voor het feest van Sint-Maarten, op 11 november. Dan loopt ze samen met Karim, Lucia en Sem zingend langs de deuren. Als hun tassen vol lekkers zitten, vertelt Tessel de anderen haar geheime plan....

Een sfeervol, vrolijk en aandoenlijk getekend prentenboek waarin de geest van Sint-Maarten centraal staat: licht brengen in de duisternis, en vooral: samen delen!

Ilona

 

 

 

het oude land

Het oude land

Dörte Hansen

€ 19,95

"Dit Huus is mien un doch nich mien, de no mi kummt, nennt't ook noch sien ". Zo luidt, in het platduits, de gevelspreuk op Vera Eckhof's eeuwenoude vakwerkboerderij in het Alte Land, bij Hamburg. Voor Vera geldt des te meer dat het huis, dat zij erfde, niet van haar is. Zij kwam er te wonen nadat ze als vijfjarig meisje met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost-Pruisen ontvlucht was. Ze is altijd een buitenstaander gebleven. In later jaren betreden ook andere buitenstaanders de streek: stedelingen die de hectiek in Hamburg ontvluchten, in de hoop op een authentiek leven op het platteland - een platteland dat in hoog tempo verandert.Ook Eva's nichtje Anne maakt met haar zoontje deze gang, als haar geliefde haar verlaat. Langzaam ontstaat er een verstandhouding tussen de twee eenzelvige vrouwen.

Hansen schreef een a-typische plattelandsroman, waarin ontheemding en de vraag waar je thuishoort belangrijke thema's zijn. Met humor en ironie beschrijft ze de botsing tussen verschillende werelden, met inzicht moeizame moeder-dochterverhoudingen, met empathie de levens van beschadigde mensen op zoek naar een eigen plek.
Hansen is bovendien een begenadigd verteller; het levert een ouderwets lekker leesboek op.

Ilona

Tip van Ilona

Tussen de wereld en mij

Ta-Nehisi Coates

€ 17,95

Ta-Nehisi Coates is een vooraanstaand journalist van Afro-Amerikaanse komaf. In de vorm van een brief aan zijn vijftienjarige zoon, beschrijft hij hoe het voor hem was om in een van de armste wijken van Baltimore op te groeien "in een zwart lichaam ", zoals hij het zegt. De brief vormt een vlammend, heel persoonlijk geschreven betoog tegen het racisme in de Verenigde Staten, dat volgens hem structureel is en dat hij vanuit verschillende invalshoeken belicht.
Indringend en aangrijpend, en heel actueel.

Ilona

Tip van Ilona

De oude man en de kat

Nils Uddenberg

€ 15,00

Nachoem Wijnberg zei onlangs in de NRC over al of niet gewenste "ondoorgrondelijkheid" van poezie: "Kijk naar je kat, als je geconfronteerd wilt worden met je eigen onbegrip ". Dat doet de gepensioneerde psychiater Nils Uddenberg dan ook: hij neemt zijn eigen onbegrip onder de loep.Nooit wilde hij een huisdier, en plots verwerft een kat zich een plek in zijn huis. Hij gaat van het beestje houden. Wat gebeurt er tussen mens en dier? Kunnen wij ons inleven in een kat? Kunnen wij onze pogingen daartoe uberhaupt achterwege laten?
Uddenberg is een denker en observator - een literair auteur is hij niet; ik vond zijn manier van schrijven soms wat "droog". Maar dit fraai uitgegeven boekje met de mooie tekeningen is absoluut een must voor elke kattenliefhebber.

Ilona

Tip van Ilona

Ik heb hem nog niets verteld

David Trueba

€ 18,99

Beto is een jonge landschapsarchitect. In een door de crisis zwaar getroffen Madrid leidt hij een marginaal bestaan. Tijdens een belangrijk congres in Munchen, maakt zijn vriendin het uit.totaal ontredderd blijft hij achter. Enige beschutting vindt hij bij Helga, vrijwilligster op het congres, en twee keer zo oud als hijzelf. Lukt het Beto zijn leven weer op de rails te krijgen?  Lichtvoetige tragikomedie over modern leven,  liefde, verdriet, ouder worden en de verhouding tussen verschillende generaties. Amusant en de moeite waard.

Ilona Duits

Tip van Ilona

Dingen die niet mogen

Sabine van den Berg

€ 20,99

Een moordenaar is ook een mens. Soms een man die een gezin heeft, van wie gehouden wordt. Hoe leef je met zo iemand? Kan het zijn dat zijn omgeving niets merkt?

Arend is een stugge, hardwerkende boer  met vrouw en twee kinderen op het Friese platteland. Om de paar jaar verdwijnt hij een nacht.

Tien jaar geleden maakte hij deel uit van een ploeg vrijwilligers, die zocht naar de vermiste Eva Deelman, een veertienjarig meisje uit het dorp. Ze vonden haar, vermoord in een maisveld. De moordenaar werd nooit gevonden. Nu krijgt Arends piepjonge dochter  verkering met de jongere broer van de vermoorde Eva. Dit maakt veel los.

"Dingen die niet mogen "is geen thriller, maar wel spannend. Wat weten de gezinsleden van elkaar? Wat vermoeden ze? Wie houdt van wie, en waarom? Het verhaal bestrijkt één dag uit het leven van het boerengezin; breed uitgesponnen details uit het dagelijks leven contrasteren met de enormiteit van de moord. 

Een goed geschreven en goed opgebouwde roman, met verwijzingen naar een nog steeds beruchte moordzaak, van de hand van een schrijfster die sinds enige tijd in Haren woonachtig is. 

Ilona Duits

Tip van Marius

Aantekeningen van een hulpweigeraar

Rogier Vogelenzang

€ 12,99

Het leuke van het lezen van een debuut is dat je volledig verrast kunt worden en dat is het geval met Aantekeningen van een hulpweigeraar van Rogier Vogelenzang (62). Vogelenzang (lid van onze Coöperatie Boomker boeken) is huisarts in Amsterdam en debuteert met een roman over een oude man die in de Pijp op een etage woont. Hij verwaarloost zijn huishouden en bezorgt overlast voor zijn buren. Buren, maatschappelijk werk en politie schieten te hulp, maar hij weigert elke toenadering. Hij blijkt niet alleen een eenkennig persoon te zijn, maar ook psychotisch. Zijn aantekeningen bevatten dan ook zowel waargebeurde als “waan” gebeurtenissen. Maar ze worden allen als ”Waar” en geloofwaardig opgetekend. Slechts uit de reacties van de omgeving kun je opmaken dat er meer aan de hand is. Eén van zijn wanen is de relatie met zijn vrouw, waar hij mee communiceert, ook als ze niet meer terug praat… Ook spelen zijn ervaringen - en gedachten daar over – van traumatische ervaringen uit de oorlog een rol in zijn aantekeningen.
De roman is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis uit 2005. Een man wordt dood gevonden in zijn appartement in de Pijp. Tussen de rommel wordt een tapijt aangetroffen, met daarin opgerold zijn tien jaar eerder overleden vrouw.
De auteur verplaatst zich heel knap in deze gecompliceerde figuur. Zijn kennis van de medische sector en maatschappelijk werk zorgt voor zeer levendige en dikwijls vermakelijke scenes. Zijn mooie en vlotte taalgebruik en ook de compacte hoofdstukken maken het boek vlot leesbaar. Ik heb er van genoten. Ik hoop dat het niet blijft bij een debuut!

Lila, Marilynne Robinson

Lila

Marilynne Robinson

€ 19,99

Lila is een vrouw met een verleden, en  emotioneel erg beschadigd.

Na veel omzwervingen, o.a. met een groep dakloze dagloners in de Amerikaanse Midwest, neemt zij haar intrek in een landbouwkeet net buiten het stadje Gilead.

Op een regenachtige dag zoekt zij haar toevlucht in de kerk, en ontmoet John Ames, een dominee op leeftijd. Prachtig beschrijft Robinson de toenadering tussen deze twee eenzame zielen. Existentiele en geloofsvragen passeren de revue in deze roman over liefde, identiteit, familie en religie. Obama was er erg enthousiast over, en ik ben dat ook.

 Ilona Duits

Tip van Ilona

Pistoolvinger

Henk Blanken

€ 20,99

Harenaar en oud-journalist Henk Blanken heeft nu vier jaar de Ziekte van Parkinson. Leven is voor hem: verhalen vertellen, en dat doet hij in dit boek. In prachtig opgeschreven verhalen vertelt hij over wie hij was en wie hij is, over zijn leven met zijn ziekte, maar ook over wat het bestaan de moeite waard maakt: zwaluwen onder de dakrand, zitten in de schaduw van je appelboom, liefde, vriendschap.

Dit is geen boek over ziekte, dit is een boek over leven, van de hand van  een man die nog steeds bezig is te ontdekken wie hij is.

Tip van Ilona

De kat

Takashi Hiraide

€ 17,99

Een Japans schrijversechtpaar woont in Tokio in de dienstwoning van een traditioneel Japans huis, omringd door een schitterende tuin. Het is 1989, het jaar dat keizer Hirohito zal sterven, het begin van een nieuw tijdperk.
De schrijver begint aantekeningen te maken als hij en zijn vrouw tot zijn verrassing, een soort vriendschap ontwikkelen met een "gastkat" door hen Pukkie genoemd; de kat van de buren, die een gedeelte van de tijd het leven van het echtpaar komt delen. Een geschenk, in hun ogen. Verder gebeurt er niet veel in dit bijzonder fijnzinnig opgeschreven verhaal: kat komt, kat gaat.
 "Observatie is de kern van liefde die niet vervalt in sentimentaliteit " schrijft de vrouw in het logboek dat ze bijhoudt over haar belevenissen met Pukkie. Het zou het motto van deze korte roman kunnen zijn, die - tja, waarover eigenlijk gaat? Over aandachtig leven, het verstrijken van de tijd, verlies, verandering. Een tikje raadselachtige roman over een raadselachtig wezen.
Niet alleen kattenliefhebbers mogen dit boek niet missen.

Tip van Marius

De nieuwe mens

Auke van der Woud

€ 24,95

Auke van de Woud, wetenschapper en chroniqueur  van de negentiende eeuw (Een nieuwe wereld, Een koninkrijk vol sloppen), beschrijft in dit boek de grootste breuk in de (nederlandse) cultuur ooit: n.l. rond 1900, als de moderne (materialistische) cultuur, de oude zogenaamd “verheffende” cultuur vervangt. Hij beschrijft beeldend (ook letterlijk, veel foto’s) wat er gebeurt. Bijvoorbeeld het ontstaan van woonwijken, winkels, etalages, koffiepaleizen, schouwburgen, badplaatsen, parken. Veel ontwikkelingen worden gedreven door het politieke besef dat de armoede bestreden moet worden. In korte tijd ontstaat er, vooral in de steden, een grote middenklasse, die geniet van de materiele vooruitgang. Het is bijna niet voor te stellen dat dit alles voor de negentiende  eeuw niet of nauwelijks bestond. In deze tijd ontstaat ook het Ik tijdperk, te beginnen met de Tachtigers (ik ben een God in het diepst van mijn gedachten).  Maar er ontstaan ook talloze tegenbewegingen, die terugverlangen naar de oude tijd. Van der Woud maakt een aardige vergelijking met de jaren zestig, toen het woord Tegenbeweging werd uitgevonden (voor 1900 dus een anachronisme). Voorbeelden zoals de Fin de siècle beweging, de Symbolisten, de kolonie Walden van Frederik van Eden worden behandeld. Maar de auteur maakt duidelijk dat dit soort tegenbewegingen volledig in de marge bleven (net als de hippie beweging in het vierde  kwart van de vorige eeuw ) van de grote ontwikkeling naar een materialistische en individualistische cultuur, of we dat nu leuk vinden of niet.

Wat een boeiende materie, wat een boeiend boek!

        

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris