Activiteiten

Lezing René van Stipriaan over Bredero

Dorpskerk Santpoort-Noord, woensdag 17 oktober, 20.00 uur

Op 23 augustus was het precies 400 jaar geleden dat Gerbrandt Adriaansz. Bredero overleed. Op die dag werd ook het boek De hartenjager door René van Stipriaan gepresenteerd.

Op uitnodiging van Bredero Boeken (de naar de dichter genoemde boekhandel) en Stichting Cultuur in de Dorpskerk verzorgt de auteur op woensdag 17 oktober 2018 een lezing over Bredero, zijn werk en de tijd waarin hij leefde.

Het leven van Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) was kort maar ongekend vruchtbaar. In nauwelijks acht jaar schreef hij honderden gedichten en liederen die tot de mooiste uit de Nederlandse literatuur behoren, en meer dan tien toneelstukken die nog altijd sprankelen van leven. Zijn kluchten, het blijspel Moortje en vooral de onweerstaanbare Spaanschen Brabander hebben door de eeuwen heen vele duizenden mensen onvergetelijke uren bezorgd. Ook voor deze tijd is het werk van Bredero verrassend actueel. Thema’s als economische vluchtelingen, fakenieuws en #MeToo-gedrag blijken allesbehalve nieuw.

Wie was Bredero? Het is een van de grote vragen van de Nederlandse literatuur. Over zijn leven is weinig bekend, zijn werk is heel concreet alledaags, maar tegelijkertijd ook raadselachtig. Hoe hield hij zich overeind in het van energie en spanning bruisende Amsterdam? In De hartenjager ontrafelt René van Stipriaan de mythen en mysteries rond een van de meest getalenteerde en vrijmoedige auteurs uit het Nederlandse taalgebied: zijn afkomst, zijn vriendschappen en liefdes, zijn enorme productiviteit en zijn plotselinge dood. Weinig is wat het lijkt.

Literair-historicus René van Stipriaan (1959) heeft een ruime ervaring als onderzoeker, schrijver en presentator. Hij is thuis op het terrein van de Nederlandse literatuur, en met name de Nederlandse Gouden Eeuw, en schreef onder meer Het volle leven - Nederlandse literatuur en cultuur ten tijde van de Republiek (2002) en Lof der botheid - Hoe de Hollanders hun naïviteit verloren (2016).

Zijn boek De hartenjager  werd in de landelijke dagbladen alom geroemd. Trouw sprak van een “Magistrale biografie die de dichter, zijn tijd en zijn werk in context plaatst”  en De Volkskrant concludeerde: “Om Van Stipriaans ingenieuze constructie van leven, werk en roem van Bredero kan niemand heen.”

De lezing vindt plaats in De Dorpskerk, Burgemeester Enschedélaan 65 in Santpoort-Noord.

Aanvang: 20.00 uur.

Kaarten à € 5,00 bij Bredero Boeken, Hoofdstraat 234 en aan de zaal.

 

 

Haarlems Literatuurfestival

Vrijdag 18 maart 2019 Vrijdag 18 maart 2019 Ontmoet gevestigde schrijvers en maak kennis met debutanten Kleine Zaal Philharmonie, Haarlem 20.00 uur Georganiseerd door de boekhandels: Athenaeum, Haarlem Blokker, Heemstede Bredero Boeken, Santpoort-Noord Gillissen en Co., Haarlem Kennemer Boekhandel, Haarlem De Vries, Haarlem Meer informatie
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris