Alliance Française: lezing Luc Panhuysen

dinsdag 13 februari 2018 19:30
Alliance Française: lezing Luc Panhuysen

Samen met onze partner Alliance Française zijn we trots op een Nederlandstalige lezing in onze boekhandel van historicus Luc Panhuysen over zijn recent gepubliceerde boek ‘Oranje tegen de Zonnekoning, de strijd van Willem III en Lodewijk XIV om Europa’. Hij zal over zijn boek vertellen, vragen uit het publiek beantwoorden en aansluitend signeren. U bent van harte welkom!

 

Over het boek:
Lodewijk van Frankrijk, bijgenaamd de ‘Zonnekoning’, droomde ervan de machtigste vorst van zijn tijd te worden. Maar hij stuitte op een taaie prins, de jonge Willem III van Oranje. Lodewijk was een aantrekkelijke verschijning. Willem had een bochel en was berucht om zijn nukkigheid. Lodewijk heerste over het machtigste rijk van Europa, Willem was stadhouder van een landje dat tienmaal zo klein was. In de loop van hun leven ontwikkelde zich tussen deze twee contrasterende persoonlijkheden een intense rivaliteit die het hele continent meesleurde en de tweede helft van de zeventiende eeuw diepgaand heeft beïnvloed. In Oranje tegen de Zonnekoning beschrijft Luc Panhuysen het ontstaan en de ontwikkeling van hun relatie. Daarbij komen ook de belangrijkste mannen en vrouwen in hun omgeving aan bod. Door de combinatie van ‘grote geschiedschrijving’ en levensverhalen ontstaat een kleurrijk palet. Panhuysen laat zien hoe tijdloze drijfveren als angst en ijdelheid, en waarden als vrijheid en tolerantie, niet alleen de betrokken personen, maar ook maatschappijen hebben veranderd.

 


Datum: dinsdag 13 februari | 20.00 uur

Toegang: €5 (gratis toegang voor Alliance Française leden mét ledenpas)

VriendenVoordeelkaarthouders: 20% korting

Aanmelden via: klantenservice@broeseboekverkopers.nl


Luc Panhuysen (Den Haag, 1962) is een Nederlands historicus en journalist.

Leven en werk
Panhuysen studeerde geschiedenis. Hij werkte daarna tien jaar als journalist bij het Parool en de Groene Amsterdammer. Zijn eerste historische publicaties betroffen minibiografieën van Rousseau en Lord Byron. Zijn studie over de wederdopers werd herdrukt en gevolgd door een aparte uitgave over Jan van Leiden, één van de radicale leiders van de wederdopers. Vervolgens schreef hij een omvangrijke dubbelbiografie over de gebroeders Johan en Cornelis de Witt. Over het ‘Rampjaar’ 1672, waarin zij vermoord werden, verscheen in 2009 zijn historische studie Rampjaar 1672. Naar aanleiding van zijn studie over de gebroeders de Witt werd eind 2005/begin 2006 in het Dordrechts Museum een tentoonstelling gehouden met als titel Gebroeders de Witt: macht en onmacht in de gouden eeuw. Panhuysen vervulde de rol van gastconservator bij deze tentoonstelling.

Werken
-Rousseau: Beknopte biografische schets van de Franse filosoof en pedagoog
-Lord Byron: Beknopte levensschets van de Britse dichter
-De beloofde stad: opkomst en ondergang van het koninkrijk der wederdopers
-Jantje van Leiden
-De ware vrijheid: De levens van Johan en Cornelis de Witt
-Rampjaar 1672: hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte
-Een Nederlander in de wildernis: de ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon in Zuid-Afrika
-Oranje tegen de Zonnekoning: De strijd van Willem III en Lodewijk XIV om Europa

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris