Lezing Menno Schilthuizen ‘Darwin in de stad’

woensdag 27 februari 2019 19:30
Lezing Menno Schilthuizen ‘Darwin in de stad’

Menno Schilthuizen, evolutiebioloog en hoogleraar, heeft de Jan Wolkers Prijs 2018 gewonnen voor zijn boek Darwin in de stad en komt daarom voor een lezing naar onze boekhandel. Hij is een bevlogen spreker over een onderwerp dat veel mensen aanspreekt. Hij zal vertellen over zijn nieuwe boek, vragen beantwoorden en aansluitend zijn boeken signeren onder het genot van een drankje. U bent van harte welkom!


In Darwin in de stad laat bioloog en hoogleraar Menno Schilthuizen zien hoe verstedelijking de evolutie van de natuur en dieren stuurt. In de toekomst leeft immers driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naartoe? Naar de stad, toont Schilthuizen aan in dit wonderlijke en verrassende boek. En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detox-verenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin, helaas, veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook splinternieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.

 

Datum: woensdag 27 februari | aanvang 19.30 uur

Toegang: € 5,- (VriendenVoordeelkaarthouders: €4)

Aanmelden via: klantenservice@broeseboekverkopers.nl

U bent van harte welkom!

 

Menno Schilthuizen (1965) werkt als evolutiebioloog en -onderzoeker aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft regelmatig over evolutie en biodiversiteit voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, New Scientist, Natural History en Science. Eerder verscheen van hem Het mysterie der mysteriën en Darwins peepshow.
Schilthuizen is een bevlogen spreker en een enthousiaste, ervaren gids en zijn verhalen zitten vol eye-openers.

De Jan Wolkers Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandse natuurboek, ging dit jaar naar Darwin in de stad, evolutie in de urban jungle, geschreven door Menno Schilthuizen. De prijs werd uitgereikt door Karina Wolkers, vanuit Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Darwin in de stad staat volgens het juryrapport “boordevol informatie. Een wetenschappelijk verantwoorde stand van zaken rond onderzoek over de hele wereld, dat het aanpassingsvermogen van de natuur bevestigt. Dieren passen zich zo aan, dat op den duur zelfs hun DNA mee verandert.” Het stond “vol met feiten die in elk geval ik niet wist”, aldus juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen, die de winnaar bekendmaakte.

 

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris