Lezing Onno Blom: Wolkers biografie

vrijdag 27 oktober 2017 19:30
Lezing Onno Blom: Wolkers biografie

Eindelijk is de indrukwekkende biografie van Jan Wolkers klaar! Meer dan tien jaar werkte literair criticus Onno Blom aan deze biografie. Wij zijn er trots op dat hij in onze boekhandel een lezing zal geven. Onno zal vertellen over de totstandkoming van de biografie, vragen beantwoorden en aansluitend signeren. U bent van harte welkom!

 

 

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit.
Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf.
Op basis van een schat aan materiaal schetst Onno Blom in de Wolkers biografie een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

 

Datum: vrijdag 27 oktober |  19.30 uur

Toegang: € 5
Toegang vriendenvoordeelkaarthouders: € 4

Aanmelden via: klantenservice@broeseboekverkopers.nl

 

Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als literair redacteur bij dagblad Trouw en korte tijd als hoofdredacteur van Uitgeverij Prometheus Bert Bakker en adjunct-directeur van De Bezige Bij, is hij werkzaam als freelance journalist en literair criticus. Hij maakte voor Teleac een aantal radioprogramma’s en treedt op als interviewer en presentator bij literaire bijeenkomsten in het land. Blom is de officiële biograaf van Jan Wolkers.

Blom stelde de bloemlezing 'Een reservaat van pekelharingen' (1995) samen - een bundeling beschouwingen van buitenlandse schrijvers over Nederland - en schreef 'Het fotografisch geheugen' (over foto’s van Nederlandse fotografen, 1998), 'Zolang de voorraad strekt' (een geschiedenis van de Boekenweekgeschenken, 2000), 'Zijn getijdenboek' (2002), een geïllustreerd biografisch portret van Harry Mulisch, en 'Het fabeldier dat Komrij heet' (2004), een monografie van Gerrit Komrij. 'Zo is het genoeg' uit 2008 is het verslag van het laatste jaar van Jan Wolkers.
Donderdag 19 oktober 2017, op de tiende sterfdag van Jan Wolkers, verschijnt het langverwachte 'Het litteken van de dood', de indrukwekkende biografie van Onno Blom over de beeldhouwer-schilder-schrijver, over het rebelse leven van een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland.

 

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris