november

Interview: I love you, Rietveld

zaterdag 17 november 2018

16:00-17:00 uur | Toegang €2,50, aanmelden via e-mail of in de winkel

Het verhaal over de (geheime) liefde tussen de vermaarde ontwerper en architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Zij stimuleerde zijn talent en samen bouwden ze onder andere het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Een schitterende geschiedenis gebaseerd op uitgebreide research. Over liefde, familiebanden, de wording van een groot talent en, met het ontstaan van De Stijl en Dada, ook een treffend tijdsbeeld van een opwindende periode aan het begin van de vorige eeuw.

Ivan Borghstijn interviewt de auteur Jessica van Geel.

Meer informatie

Lezing door Joost de Vries: Philip Roth, een icoon

zondag 18 november 2018

15:00-17:00 uur | Toegang €15,- Inschrijven via Crescas

"Het leven is het avontuur waarin je de weg kwijtraakt", aldus Philip Roth, de grote Amerikaanse schrijver die op 23 mei 2018 overleed. Aan avontuur heeft het Roth in zijn 85 levensjaren niet ontbroken. Zijn werk, dertig boeken die stuk voor stuk tot de top van de Amerikaanse literatuur worden gerekend, draagt er de sporen van. In zijn visie op het hedendaagse Amerika was hij genadeloos, en hanteerde voor Amerikaanse Joden - en daarmee voor zichzelf - een vlijmscherp fileermes waarmee hij neuroses en obsessies blootlegde. Het leverde hem bewondering, kritiek en verschillende literaire prijzen op.

In samenwerking met De Amsterdamse Boekhandel organiseert Crescas zondag 18 november een lezing over deze intrigerende, iconische schrijver. Philip Roth-kenner Joost de Vries, redacteur en literair criticus van het weekblad De Groene Amsterdammer, vertelt over de wereld van Roth, diens verhouding tot het Jodendom en zijn eigen Joodse identiteit in het bijzonder, en of (en zo ja hoe) hij door zijn werk aantoonbaar invloed heeft gehad op Joden in Amerika.

Meer informatie

Lezing: Het verleden ruist voorbij door Ivo Weyel

zaterdag 24 november 2018

15:30-16:30 uur | Toegang €2,50, aanmelden via e-mail of in de winkel

Journalist en filmmaker Renée Sanders interviewt Ivo Weyel

De overgrootvader van Ivo Weyel opende in 1882 het modepaleis Hirsch & Cie in Amsterdam. Het werd een zeer succesvolle onderneming met vestigingen in Berlijn en Wenen en zelfs een parfumfabriek in Frankrijk. In de eerder in het Parool beschreven familiekroniek Het verleden ruist voorbij schets Ivo een prachtig beeld van vroegere tijden vol overvloed.

Ik zie de foto voor me, de heren in rok, de dames in ruisende zijde en parelsnoeren, de lange, lange tafel met plaats voor vijftig man, de bloemstukken en guirlandes, het pril geluk, de blije gezichten richting camera, het leven was goed. Toen nog wel. Maar het leven dendert door. Want dat is wat leven doet. Sylvain Kahn, de overgrootvader van Ivo Weyel, opende in 1882 het modepaleis Hirsch & Cie in Amsterdam. Het succes was enorm, de familie werd rijk, er volgden vestigingen in Berlijn en Wenen en zelfs een parfumfabriek in Frankrijk, het geboorteland van Sylvain. 

Meer informatie

Wie durft? Vraagt Sinterklaas aan al zijn kattenpieten (3+)

zondag 25 november 2018

15:00 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt? 

Leuke sinterklaaskinderactiviteit (3-5 jr) met muziek en de auteur Bette Westera en illustrator Barbara de Wolf van het boek Wie durft?

Wie durft? zegt Sinterklaas 'Wie durft?' vraagt Sinterklaas aan al zijn Kattenpieten. Niemand geeft antwoord. Voor geen chocolademunt kruipen de Kattenpieten bij Brian door de schoorsteen. Want naast de schoen van Brian, voor de kachel op de grond, ligt Bram, de bruine labrador, en Bram is dus een hond. Nee, bij het huis van Brian wil geen Kattenpiet naar binnen. Wat erg voor kleine Brian! Daar moet Sint iets op verzinnen ... Lukt het de Sint om een Piet te vinden die wel naar binnen durft? 

Meer informatie

december

Boekenpiet leest voor

zaterdag 1 december 2018

15:30 - 16:30 uur | Vrije toegang

Je kunt je schoen weer op komen halen als de de Boekenpiet een spannend sinterklaasverhaal voorleest! 

Meer informatie

Interview: Pessimisme kun je leren, met Levi Weemoedt en Özcan Akyol

zondag 9 december 2018

15:00 uur | Toegang €12,50, inschrijven via e-mail of in de winkel

Özcan Akyol gaat in De Amsterdamse Boekhandel in gesprek met Levi Weemoedt. Onlangs verscheen de door Özcan samengestelde bundel “Pessimisme kun je leren” met daarin de mooiste gedichten en versjes van Levi Weemoedt. De persoonlijke ellende spat van zijn poëzie, maar hij verpakt het in de liefde voor taal en ongebreidelde zelfspot, een combinatie die hij niet voor mogelijk hield.

Meer informatie