januari

Lezing: De geschiedenis volgens Bicker door historica Mariëlle Hageman

zaterdag 26 januari 2019

15:00 uur | Toegang € 2,50 (graag inschrijven)

De geschiedenis volgens Bicker is het enerverende persoonlijke verhaal van Jan Bernd Bicker (1746-1812) en meteen ook een geschiedenis van de tijd van Verlichting en revolutie.

Jan Bernd Bicker, zoon uit een roemrijke Amsterdamse familie, was een van de hoofdrolspelers van de geschiedenis van zijn tijd én een belangrijke ooggetuige. Hij behoorde tot de eerste Nederlandse voorvechters van democratie, stemde over de onafhankelijkheid van Amerika, maakte de Franse Revolutie mee en ontmoette Napoleon. Hij was ook een vluchteling, een balling en een gevangene. Zijn leven en zijn belevenissen documenteerde hij in dagboeken, memoires, brieven en officiële stukken.

Historica Mariëlle Hageman vertelt over De geschiedenis volgens Bicker en over het onderzoek in Bickers rijke archief dat de basis vormde voor het boek.

Meer informatie

februari

Interview: Chaja Polak en Renée Sanders over 'De man die geen hekel had aan joden'

zondag 3 februari 2019

15:00 uur | Toegang €2,50, graag inschrijven

In "De man die geen hekel had aan Joden' kijkt Chaja Polak kritisch naar het boek 'Oorlogsouders' en de aandacht die dat boek in de media heeft gekregen. In maart 2017 publiceert NRC Handelsblad namelijk een interview met de schrijfster van 'Oorlogsouders'. Haar vrijwillig tot de Waffen-SS toegetreden vader, Willem van Boetzelaer, wordt door zijn dochter geportretteerd als iemand die de pech had zich op het verkeerde moment in de verkeerde kringen te bevinden, maar geen hekel had aan Joden. Maanden later zullen publicaties volgen die het manipuleren van de feiten en pertinente onwaarheden in 'Oorlogsouders' aan het licht brengen.

Met groeiende verbazing volgt Chaja Polak de aanvankelijk weinig kritische aandacht voor dat boek. Ze begint zelf ook te schrijven, over haar eigen verleden. In april 1944 werden haar ouders op hun onderduikadres gearresteerd en gedeporteerd. In "De man die geen hekel had aan Joden' verweeft Polak verleden en heden tot een waarschuwing tegen gesjoemel met de feiten van de geschiedenis.

Op zondag 3 februari gaat Renée Sanders in De Amsterdamse Boekhandel in gesprek met Chaja Polak.

Meer informatie