september

Boekpresentatie: 'Ik ben jij' door Simon Soesan

zondag 2 september 2018

15:00 uur | Toegang €2,50, inschrijven kan via e-mail of in de winkel

Simon Soesan woont al ruim 30 jaar in Israël en is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, waaronder NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israëlitisch Weekblad. Daags na verschijnen van zijn nieuwe bundel Ik ben jij die is samengesteld uit de vele korte verhalen die hij de afgelopen tijd heeft geschreven komt Soesan zijn boek presenteren in De Amsterdamse Boekhandel. De verhalen ontspruiten aan zijn brein door alledaagse dingen in het hedendaagse Haifa (Israël) en zijn deels gebaseerd op bestaande personages en werkelijke gebeurtenissen.

Soesan is weliswaar Jood, maar het geloof dat hij nog het meeste ‘aanhangt’ is het geloof dat elk mens gelijk is. In zijn gemeenschap in Haifa, zo verklaart Soesan, is men in eerste instantie Israëliër en daarna wordt er –indien nodig- pas gekeken naar de verschillende achtergronden van de inwoners. Zijn kinderen gingen er, net als vele andere kinderen, naar de Openbare School, zonder onderscheid te maken tussen Joden, Christenen en Moslims. Dat klinkt wellicht idealistisch, maar is simpelweg een voorbeeld van hoe het óók kan! Pas wanneer politieke of religieuze leiders zich ermee gaan ‘bemoeien’ gaat het mis. Die neemt Soesan in zijn verhalen dan ook met regelmaat en graagte, op satirische wijze, op de korrel. Soesan heeft een fijne schrijfstijl waarin humor en cynisme hand in hand gaan. Met gevoel voor detail beschrijft hij alledaagse gebeurtenissen uit het dagelijkse leven in Israël dat veelal wordt gedomineerd door angst, terreuraanslagen en oorlog.

Meer informatie

Mirjam van Hengel: Portret van Remco Campert

zondag 23 september 2018

15:00 uur | Toegang €7,50, inschrijven via e-mail of in de winkel

Remco Campert, de virtuoos terloopse dichter, werd met zijn vroege proza het icoon van de feestende, drinkende, vrijende en in het Vondelpark slenterende jongeren. Kenbaar is hij niet zomaar, hij is de man die je ziet van opzij, nooit helemaal. De toeschouwer, met zijn pen aan ieder knipperend ogenblik. Zijn poëzie is even betrokken als verlangend, zijn proza broos en monter, zijn columns altijd actueel en geestig.

Mirjam van Hengel sprak gedurende twee jaar wekelijks met Remco Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Een knipperend ogenblik is een portret van het leven en werk van de geliefde schrijver bij wie altijd te lezen is wat er op zijn pad terechtkwam: de geschiedenis van zijn vader en de oorlog, de theaterwereld van zijn moeder, de dichtersbeweging in de jaren vijftig, de ontploffende vrijheid van de jaren zestig, de grenzeloosheid van de jaren zeventig, de uitbundige optredens in de latere jaren. En altijd is hij zelf aanwezig in zijn gedichten en verhalen, vaak met humor en altijd met veel gevoel. Het is Campert ten voeten uit die recent dichtte: ‘Liever geen biografie / waarin al deze gevoelens worden gemist'.

Meer informatie

Daniël Samkalden debuteert met 'Nova'

zondag 30 september 2018

15:00 uur | Toegang €2,50, inschrijven via e-mail of in de winkel

Als de beroemde Thomas de Poes bij een televisie-uitzending de briljante sterrenkundige Julie ontmoet, maakt hij zichzelf onsterfelijk belachelijk en wordt publiekelijk zijn val ingezet. Schrijver Maarten Schrepel is de dubieuze eer gegund om als ghostwriter het levensverhaal van De Poes op te tekenen. In Nova durft Daniël Samkalden ver te reiken. Hij vlecht drie compleet verschillende gedachtewerelden op virtuoze wijze in elkaar. Langzaam raken de personages met elkaar verknoopt. Ze stoten elkaar af en reizen elkaar na over de wereld, van het ijskoude Amerikaanse hooggebergte tot diep in het Afrikaanse binnenland. Ieder voor zich proberen ze de vraag te beantwoorden of ze aan hun lot kunnen ontkomen of het juist moeten zien te dragen.

Daniël Samkalden studeerde in 2006 af aan de Amsterdam Toneelschool en Kleinkunstakademie. Hij maakte drie gelauwerde liedjesprogramma’s, schreef toneelstukken en deed voor NRC en de Volkskrant verslag van zijn reizen over heel de wereld. Daniël Samkalden is de kleinzoon van oud Burgemeester Samkalden.

Meer informatie