Lezing: “Sara, het meisje dat op transport ging” door Lody B. van de Kamp

zondag 1 juli 2018 15:00
Lezing: “Sara, het meisje dat op transport ging” door Lody B. van de Kamp

15:00 uur | Toegang €2,50, aanmelden via e-mail of in de winkel

120 jaar geleden werd Geertuida Wijsmuller-Meijer geboren op de Mient in Alkmaar. Haar vader Jacob was apotheker. Haar moeder Bertha modiste. Zij waren begaan met het lot van mensen die het nodig hadden: “Truus”, zei haar vader vaak tegen haar, ”kom altijd op voor hen die het verdienen en het nodig hebben”. Na de Eerste Wereldoorlog namen zij kinderen uit Duitsland en Oostenrijk op in hun huis om aan te sterken. Voor Truus was dit de eerste kennismaking met “oorlogskinderen”.

Ondertussen wordt in Nazi-Duitsland de situatie voor de Joodse bevolking onhoudbaar. Wat begon met uitsluiting, bespotting, en discriminatie leidt tot het verbod voor Joden om in de parken te komen, of met de trein te reizen. Massaal worden Joden ontslagen, kinderen moeten van school, Joodse weeskinderen worden de straat opgezet. Dan is het Kristallnacht. De nacht van 9 op 10 november. Honderden synagogen worden in brand gestoken, honderden Joodse burgers worden bruut vermoord, 7000 Joodse winkels en bedrijven worden in het Duitsland van 1938 geplunderd, leeggeroofd en verwoest. Zo een 30.000 Joden worden opgesloten in de eerste concentratiekampen. 

Truus Wijsmuller reisde na Kristallnacht af naar Wenen. Zij zat tegenover nazi Adolf Eichmann. Zij sprak: “Geef mij 10.000 Joodse kinderen. Ik breng ze naar Engeland, dan bent u van ze af”. Truus herinnerde zich die smalende glimlach. “Je krijgt er nu 600 me. Maar dan moet je ze ook voor zaterdag het land uithebben”. Wijsmuller had geen idee hoe, ze had geen papieren, geen reisaccommodatie, geen doorreisvisa. Maar een week later zaten deze 600 kinderen veilig en Groot-Brittannië.

 De jonge Joodse Sara is een van de in totaal 10.000 die door Truus Wijsmuller in veiligheid gebracht worden.  Zij wordt met haar zusje op transport gezet terwijl haar moeder achterblijft. Halverwege de reis verdwijnt haar zusje. Nu moet Sara alleen verder, helemaal naar Engeland. Haar wacht de vrijheid. Maar hoe vrij ben je als je zonder je moeder en zusje bent? En bij vreemde mensen woont? Wat gaat er door zo een kind heen wanneer zij door haar vader en moeder aan een wildvreemde dame wordt meegegeven, op de trein wordt gezet om naar een ver, onbekend land te worden gebracht. En in de jaren daarna? Ziet zij ooit haar ouders, haar zusje en broertje terug? Hoe beleeft Sara zelf de oorlogsjaren in het verre Verenigd Koninkrijk?

Het boek Sara, het meisje dat op transport ging vertelt het verhaal over Sara, en 'Tante Truus'. 

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris