maart

Barbara van Beukering: Een ode aan het ouder worden

zaterdag 3 maart 2018

15:30 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt

Barbara van Beukering schreef Kruip nooit achter een geranium: Een persoonlijke zoektocht naar een lang en gelukkig leven. In dit boek beschrijft zij anekdotes en adviezen van onder andere Hedy d’Ancona, Marjan Berk, Noraly Beyer, Neelie Kroes en Gerdi Verbeet. Deze vrouwen behoren tot de eerste generatie vrouwen die oud worden zonder het te zijn. Van Beukering houdt zichzelf en haar rolmodellen van de huidige generatie zeventigers een spiegel voor: hoe is de vrouw van boven de vijftig veranderd in de afgelopen honderd jaar? En hoe kun je met die kennis een leuk (én gezond, sociaal, geestig, geliefd, slim en mooi) oud mens worden? Een ode aan het ouder worden! 

Meer informatie

Boekenweek: Bijenlint met auteurs van De Bezige Bij

zaterdag 10 maart 2018

15:00 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt?

We openen de Boekenweek feestelijk met een bijenlint van Bezige Bijauteurs. Het thema van de boekenweek is dit jaar 'natuur'. Kom luisteren naar presentaties van Oscar van den Boogaard, Erwin Mortier, Vicky Francken, Sytzke van Koeveringen, Pieter Boskma en Marcel Möring. Ook zijn er bijenproducten in de verkoop van Veer & Moon en van imkerij De Drie Bijen.

 

Meer informatie

Boekenweek: Workshop 'Het Plantenlab' door auteur Judith Baehner

zondag 11 maart 2018

11:00 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt

De bekende blogster en groenspecialist Judith Baehner ('het Groenlab') heeft met Het plantenlab een hip en trendy kamerplantenboek geschreven. Haar passie voor planten spat van de pagina's af. Door haar werk als freelancer voor tijdschriften als Margriet, Home & garden en Buitenleven weet ze als geen ander hoe planten in te zetten zijn in een stijlvol huishouden. Met deze workshop in De Amsterdamse Boekhandel deelt Judith Baehner haar kennis met iedereen die kamerplanten wil verzorgen, wil verzamelen, stylen, stekken en zaaien. Groene vingers niet nodig. 

Meer informatie

Boekenweek: Frans Verhagen gaat in op zijn onlangs verschenen boek 'Begrijp jij Amerika nog?'

zondag 11 maart 2018

15:00 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt?

Frans Verhagen gaat in een lezing in op zijn onlangs verschenen boek Begrijp jij Amerika nog? Met lichtbeelden!

Frans Verhagen houdt zich al veertig jaar bezig met Amerika. Hij studeerde er, was er correspondent, gaf het tijdschrift Amerika uit, schreef meer dan tien boeken over het land, is getrouwd met een Amerikaanse en komt er regelmatig. Op Alaska na heeft hij alle staten van Amerika bezocht. In zijn Begrijp jij Amerika nog? geeft Frans Verhagen een rondleiding door het Amerika van Donald Trump én van Barack Obama. Lezers zullen Amerika een stuk beter gaan begrijpen dankzij de unieke aanpak van de auteur, die het land als geen ander kent.

Meer informatie

Boekenweek: Anet Bleich over De stille diplomaat Max van der Stoel

woensdag 14 maart 2018

19:30 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt?

Anet Bleich werkte acht jaar aan haar biografie over Max van der Stoel. Ze gaat over De stille diplomaat” in gesprek met Gerard Klaasen. 

Max van der Stoel was een diplomaat met een afkeer van diners, cocktailparty’s en smalltalk. Hij was ook een internationale grootheid: als minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Den Uyl vocht hij voor het herstel van de democratie in Griekenland, Oost-Europa, Portugal en Chili. Na de ondergang van het Sovjetcommunisme bemiddelde hij in tal van nationalistische conflicten, maar hij was niet onomstreden. Linkse critici uit zijn eigen PvdA zetten hem weg als ‘visieloze rechtse bal’, Baltische nationalisten maakten hem uit voor ‘agent van het Kremlin’. Maar hij hield vast aan zijn streven ideaal en werkelijkheid dichter bij elkaar te brengen. Anet Bleich schetst in deze biografie het leven van een legendarische Nederlandse diplomaat die de confrontatie aandurfde met de Henry Kissingers en Saddam Hoesseins van deze wereld.

Meer informatie

Boekenweek: Lezing over 'De mooie Moestuin' met auteur Julia Voskuil

zaterdag 17 maart 2018

11:30 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt

Lezing over 'De mooie Moestuin' door auteur Julia Voskuil. Zij begon haar werkzame leven begin jaren '60 bij de Amsterdamse Schoolwerktuinen. Zij was daar 'reizend tuinleider' voor extra klassen op alle complexen en bovendien de eerste vrouw. Met haar boek De mooie Moestuin wil Julia Voskuil de tuinier inspireren een tuin(gedeelte) in te richten met mooie planten die je nog kunt eten ook. Een doorsnee-moestuin biedt na de oogst vaak een troosteloze aanblik, maar dat is niet nodig! Door een slimme manier van combineren en door het toepassen van simpele technieken als wisselteelt ontstaat een echt mooie moestuin die de tuinier veel plezier kan bezorgen. Uitgangspunt hierbij is een milieuvriendelijke manier van kweken, dus zonder chemische middeltjes en met veel tips voor een biologische manier van gewasbescherming.

Meer informatie

Boekenweek: Martien Frijns over Maria Austria

zaterdag 17 maart 2018

15:00 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt

Martien Frijns werkte drie jaar lang in het Maria Austria Instituut en het Amsterdamse Stadsarchief aan haar boek over het het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van fotografe Maria Austria. Maria Austria is het eerste breed opgezette overzichtswerk van haar fotografie. In het boek staan een groot aantal historische fotoreportages die tot nu toe weinig of niet bekend waren. Tegelijk met het boek is er in het Joods Historisch Museum een uitgebreide expositie over haar werk te zien. 

Zaterdag 17 maart geeft Martien Frijns in De Amsterdamse Boekhandel een lezing over dit prachtige overzichtswerk dat zij maakte. 

Meer informatie

Boekenweek: Vroegevogelbrunch met columnisten en vogelkijkers Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen

zondag 18 maart 2018

11:00 uur | Toegang 5 euro, inschrijven in de winkel 

Vroege vogels en vogelaars opgelet! Columnisten en vogelkijkers Saskia van Loenen en Jean-Pierre Geelen schreven drie jaar lang in het tijdschrift Vogels over hun gedeelde passie: het kijken naar vogels én vogelaars. Met vogelaars is het goed spotten. Wie zijn toch die rare snoeshanen in het veld, die buikige baardmannen in hun camouflagekleding compleet met afritsbroek? En moet je echt zo worden om van vogels te houden, of word je vanzelf zo als je veel naar vogels kijkt? Kom luisteren naar de auteurs van Spotvogels tijdens onze vroegevogelbrunch en eet lekker mee! 

 

Meer informatie

Boekenweek: Gerard Klaasen in gesprek met Henk van Gelder over Adèle Bloemendaal

zondag 18 maart 2018

15:00 uur | Vrije toegang, maar kunt u laten weten dat u komt? 

Gerard Klaasen gaat in gesprek met Henk van Gelder, auteur van het boek Adèle over het leven van Adèle Bloemendaal. Het boek van Van Gelder laat een intrigerende vrouw, die tegelijk stout en stijlvol kon zijn, in al haar facetten zien. Met originele citaten uit de brieven die ze in de jaren vijftig uit Amerika naar huis stuurde. En met levendige herinneringen van vrienden, vriendinnen en vijanden, collegae en minnaars.

Meer informatie

Lezing met muziek: Michel Krielaars over het Rusland van Isaak Babel en Vasili Grossman

zaterdag 24 maart 2018

15:00 uur | Toegang 5 euro, aanmelden in de winkel 

Michel Krielaars (NRC) vertelt over leven en lot van de twee joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman over wie hij schreef in zijn boek Alles voor het moederland: De Stalin-terreur door de ogen van Isaak Babel en Vasili Grossman. Met zang van Russische en Jiddische liederen door Henriette Schenk onder begeleiding van accordeonist Ellen Boers.

Meer informatie