Lezing door Joost de Vries: Philip Roth, een icoon

zondag 18 november 2018 15:00
Lezing door Joost de Vries: Philip Roth, een icoon

15:00-17:00 uur | Toegang €15,- Inschrijven via Crescas

"Het leven is het avontuur waarin je de weg kwijtraakt", aldus Philip Roth, de grote Amerikaanse schrijver die op 23 mei 2018 overleed. Aan avontuur heeft het Roth in zijn 85 levensjaren niet ontbroken. Zijn werk, dertig boeken die stuk voor stuk tot de top van de Amerikaanse literatuur worden gerekend, draagt er de sporen van. In zijn visie op het hedendaagse Amerika was hij genadeloos, en hanteerde voor Amerikaanse Joden - en daarmee voor zichzelf - een vlijmscherp fileermes waarmee hij neuroses en obsessies blootlegde. Het leverde hem bewondering, kritiek en verschillende literaire prijzen op.

In samenwerking met De Amsterdamse Boekhandel organiseert Crescas zondag 18 november een lezing over deze intrigerende, iconische schrijver. Philip Roth-kenner Joost de Vries, redacteur en literair criticus van het weekblad De Groene Amsterdammer, vertelt over de wereld van Roth, diens verhouding tot het Jodendom en zijn eigen Joodse identiteit in het bijzonder, en of (en zo ja hoe) hij door zijn werk aantoonbaar invloed heeft gehad op Joden in Amerika.

Met Philip Roth (85) overleed de grootste nog levende Amerikaanse schrijver. Hij vertolkte de American dream van de Joden. Roth was de schrijver van onder andere Portnoys complaint, een boek dat hem lofzang en kritiek opleverde. Hoe verhield Philip Roth zich tot het jodendom en wat betekende dat voor de recente geschiedenis van Joden in Amerika? Roth-kenner, schrijver en journalist Joost de Vries neemt ons mee in de wereld van Philip Roth.

Joost de Vries (1983) studeerde journalistiek en geschiedenis in Utrecht. Sinds 2007 is hij redacteur en literair criticus van De Groene Amsterdammer. In 2010 verscheen zijn spraakmakende debuutroman Clausewitz, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs; in 2013 publiceerde hij De republiek, waarmee hij de Gouden Boekenuil won, de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen, en nominaties binnensleepte voor onder meer de BNG Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

"Het leven is het avontuur waarin je de weg kwijtraakt"

"Het leven is het avontuur waarin je de weg kwijtraakt"

 

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris