september

Mirjam van Hengel: Portret van Remco Campert

zondag 23 september 2018

15:00 uur | Toegang €7,50, inschrijven via e-mail of in de winkel

Remco Campert, de virtuoos terloopse dichter, werd met zijn vroege proza het icoon van de feestende, drinkende, vrijende en in het Vondelpark slenterende jongeren. Kenbaar is hij niet zomaar, hij is de man die je ziet van opzij, nooit helemaal. De toeschouwer, met zijn pen aan ieder knipperend ogenblik. Zijn poëzie is even betrokken als verlangend, zijn proza broos en monter, zijn columns altijd actueel en geestig.

Mirjam van Hengel sprak gedurende twee jaar wekelijks met Remco Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Een knipperend ogenblik is een portret van het leven en werk van de geliefde schrijver bij wie altijd te lezen is wat er op zijn pad terechtkwam: de geschiedenis van zijn vader en de oorlog, de theaterwereld van zijn moeder, de dichtersbeweging in de jaren vijftig, de ontploffende vrijheid van de jaren zestig, de grenzeloosheid van de jaren zeventig, de uitbundige optredens in de latere jaren. En altijd is hij zelf aanwezig in zijn gedichten en verhalen, vaak met humor en altijd met veel gevoel. Het is Campert ten voeten uit die recent dichtte: ‘Liever geen biografie / waarin al deze gevoelens worden gemist'. Tijdens deze zondagmiddag geeft Mirjam van Hengel een lezing in De Amsterdamse Boekhandel over de biografie. 

Meer informatie

Een week van ontmoeting: Fotoboek Buitenveldert

zaterdag 29 september 2018

11:00-11:30 uur | Inloop 10:45 uur, vrije toegang

Fotograaf Anton Groeneschey, bekend van Fotoboek Buitenveldert, vertelt over zijn werk en ons mooie Buitenveldert tijdens de Week van de Ontmoeting. Met koffie/thee.

Meer informatie

Daniël Samkalden debuteert met 'Nova'

zondag 30 september 2018

15:00 uur | Toegang €2,50, inschrijven via e-mail of in de winkel

Als de beroemde Thomas de Poes bij een televisie-uitzending de briljante sterrenkundige Julie ontmoet, maakt hij zichzelf onsterfelijk belachelijk en wordt publiekelijk zijn val ingezet. Schrijver Maarten Schrepel is de dubieuze eer gegund om als ghostwriter het levensverhaal van De Poes op te tekenen. In Nova durft Daniël Samkalden ver te reiken. Hij vlecht drie compleet verschillende gedachtewerelden op virtuoze wijze in elkaar. Langzaam raken de personages met elkaar verknoopt. Ze stoten elkaar af en reizen elkaar na over de wereld, van het ijskoude Amerikaanse hooggebergte tot diep in het Afrikaanse binnenland. Ieder voor zich proberen ze de vraag te beantwoorden of ze aan hun lot kunnen ontkomen of het juist moeten zien te dragen.

Daniël Samkalden studeerde in 2006 af aan de Amsterdam Toneelschool en Kleinkunstakademie. Hij maakte drie gelauwerde liedjesprogramma’s, schreef toneelstukken en deed voor NRC en de Volkskrant verslag van zijn reizen over heel de wereld. Daniël Samkalden is de kleinzoon van oud Burgemeester Samkalden.

Meer informatie