Interview: Chaja Polak en Renée Sanders over 'De man die geen hekel had aan joden'

zondag 3 februari 2019 15:00
Interview: Chaja Polak en Renée Sanders over 'De man die geen hekel had aan joden'

15:00 uur | Toegang €2,50, graag inschrijven

In "De man die geen hekel had aan Joden' kijkt Chaja Polak kritisch naar het boek 'Oorlogsouders' en de aandacht die dat boek in de media heeft gekregen. In maart 2017 publiceert NRC Handelsblad namelijk een interview met de schrijfster van 'Oorlogsouders'. Haar vrijwillig tot de Waffen-SS toegetreden vader, Willem van Boetzelaer, wordt door zijn dochter geportretteerd als iemand die de pech had zich op het verkeerde moment in de verkeerde kringen te bevinden, maar geen hekel had aan Joden. Maanden later zullen publicaties volgen die het manipuleren van de feiten en pertinente onwaarheden in 'Oorlogsouders' aan het licht brengen.

Met groeiende verbazing volgt Chaja Polak de aanvankelijk weinig kritische aandacht voor dat boek. Ze begint zelf ook te schrijven, over haar eigen verleden. In april 1944 werden haar ouders op hun onderduikadres gearresteerd en gedeporteerd. In "De man die geen hekel had aan Joden' verweeft Polak verleden en heden tot een waarschuwing tegen gesjoemel met de feiten van de geschiedenis.

Op zondag 3 februari gaat Renée Sanders in De Amsterdamse Boekhandel in gesprek met Chaja Polak.

De man die geen hekel had aan Joden, van Chaja Polak, heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Die begint met een artikel in NRC van 2 september 2017 met Isabel van Boetzelaer, schrijfster van Oorlogsouders, een boek dat de nodige ophef veroorzaakt, maar aanvankelijk ook op veel lof kan rekenen. Waar Van Boetzelaer de oorlogsgeschiedenis van haar met de nazi's sympathiserende naaste familieleden opschrijft en later, gehuld in boetekleed, herziet, duikt Polak in het verleden van haar eigen ouders die in april 1944 op hun onderduikadres werden gearresteerd en gedeporteerd. Ze legt in De man die geen hekel had aan Joden een link met Oorlogsouders en merkt op dat de relativering van goed en kwaad in de Tweede Wereldoorlog steeds sterker wordt: "allen een beetje schuldig, allen een beetje slachtoffer." In NRC van 26 oktober 2018 sprak Polak met Jannetje Koelewijn over haar boek. In het gesprek geeft ze haar emoties ruim baan.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris