Lezing 'Historische atlas van Amersfoort '

woensdag 15 januari 2020 20:00
Lezing 'Historische atlas van Amersfoort '

Woensdag 15 januari organiseren we een lezing met Jaap Evert Abrahamse. Hij zal spreken over de 'Historische atlas van Amersfoort'.

Aan de hand van oude en nieuwe kaarten, tekeningen, prenten, schilderijen en (lucht)foto’s vertelt de atlas de geschiedenis van onze stad en haar omgeving in 35 hoofdstukken.

Amersfoort is genoemd naar een voorde in de Eem. Op dat knooppunt van weg en water stichtte de bisschop van Utrecht in de twaalfde eeuw een hof dat zich ontwikkelde tot handelsplaats. In 1259 kreeg de plaats stadsrechten en rond 1300 verrees de eerste stadsmuur. 

Tachtig jaar later begon men aan een tweede stadsmuur en werd Amersfoort meer dan drie keer zo groot. 

Door het Mirakel van Amersfoort werd de stad in de vijftiende eeuw de belangrijkste bedevaartsplaats in de noordelijke Nederlanden. Van het geld dat hiermee verdiend werd bouwde men de Onze Lieve Vrouwetoren. 

Daarna stagneerde de groei van de stad lange tijd. Grote gebieden binnen de stadsmuur bleven onbebouwd. In de stad lagen tuinen, boomgaarden en boerderijen.

Pas rond 1900 begon de stad opnieuw te groeien. Amersfoort werd aangewezen als het geografisch middelpunt van Nederland en kreeg een centrale plek in het spoorwegstelsel. Langs het spoor en de Eem kwamen fabrieken, tegen de Amersfoortse Berg verscheen een villawijk. Ten zuidwesten van de stad kwamen grote kazernes, kloosters en inrichtingen.

Na de Tweede Wereldoorlog verrezen grote modernistische wijken aan de noord- en oostkant. In 1980 werd Amersfoort ‘groeistad’. Dat leidde tot de bouw van Kattenbroek, dat internationaal de aandacht trok. Ondertussen verrees in het stationsgebied een grootschalig kantorenpark. 

De middeleeuwse binnenstad heeft al deze ontwikkelingen doorstaan en is nog altijd het centrum van de regio.

 

Locatie: KAdECafé, Eemplein 75, Amersfoort

Aanvang: 20.00 uur, deur open vanaf 19.30 uur

Entree: € 10,00 per persoon

Reserveren: info@algemeneboekhandel.nl

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2019 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris