Aleid

Tan Twan Eng: The Garden of Evening Mists

Geen wonder dat dit boek een paar jaar geleden genomineerd was voor de Man Booker Prize! Subtiel en fijngevoelig ondanks oorlogsgeweld en ellende, een verhaal met vele lagen rondom de zojuist gepensioneerde Chinese rechter Teoh Yun Ling en haar jarenlange bijzondere relatie met de Japanse tuinontwerper Aritomo die zich heeft teruggetrokken in zijn ‘Garden of Evening Mists’ in de binnenlanden van Maleisië. Prachtig!

Max Porter: Lanny

Weer een bijzonder boek van Max Porter die eerder het prachtige ‘Grief is the thing with feathers’ schreef. Het verhaal van Lanny speelt zich af in een dorp ergens in Engeland, een heel gewoon dorp waar Lanny met zijn ouders woont, waar hij les krijgt van de excentrieke oude kunstenaar Mad Pete en waar Dead Papa Toothwort (een parasitaire plant) al eeuwenlang leeft en alles wat zich in het dorp afspeelt observeert en becommentarieert. Dit laatste in flarden tekst die geen concreet onderdeel van het verhaal vormen maar wel het mysterieuze verleden en heden van Engeland weergeven. Een ongewoon boek weer, een beetje vreemd,  maar vooral wondermooi!

Ik las het Engelse origineel, het boek is ook vertaald.

Barbara Kingsolver: Unsheltered

Dit boek heeft twee verhaallijnen die zich allebei afspelen in dezelfde wijk maar in verschillende tijden.

Eind negentiende eeuw is daar Thatcher, leraar op een middelbare school die uitgesproken opvattingen heeft over de evolutie. Hij raakt bevriend met Mary Treat die haar tijd ver vooruit is als vrouwelijke wetenschapster.

Het andere verhaal speelt zich af in het heden en gaat over Willa met haar gezin dat ze ondanks allerlei tegenslagen bij elkaar probeert te houden.

En natuurlijk hebben die twee verhalen van alles met elkaar te maken en dat wordt al lezend steeds duidelijker

Ik vind Kingsolver een prachtige schrijfster, en zo’n splitsing in twee verhalen die om en om per hoofstuk weer switchen vind ik wel moeizaam lezen. Dus dit boek van haar vond ik soms wel wat taai, maar toen ik het uiteindelijk uit had overheerste toch vooral het gevoel dat ik een prachtig en ontroerend en ook geestig boek gelezen  had. Het was de inspanning meer dan waard!

Dave Eggers: The Parade

Dystopische roman die zich afspeelt in een land dat in puin ligt omdat er net een oorlog heeft gewoed.  Twee mannen zijn gecontracteerd om een weg aan leggen die een verbinding moet gaan worden tussen dit desolate landschap en een beter leven verderop. En weer slaagt Eggers erin om een spannend boek te schrijven met een kritische ondertoon en dit keer met een onverwachte twist op de de allerlaatste bladzijde. Veel thema’s om over na te denken!

Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa

Ik hou niet van dikke boeken maar hier heb ik een uitzondering gemaakt.  Wat een meeslepend en spannend boek  over kunst, liefde, Europa, politiek, toerisme, vluchtelingen en nog veel meer, en natuurlijk is Pfeijffer zelf hoofdpersoon. Het is actueel en geëngageerd en zeer vlot geschreven. Fantastisch!

Sally Rooney: Normal People

Ingetogen boek over Connell en Marianne, een onverwachte match tussen een introvert meisje uit een rijk milieu en de populaire zoon van de schoonmaakster. Hun vriendschap, liefde en verwantschap en hun ongemak in het leven wordt zeer mooi beschreven door Rooney. Normal People zullen ze nooit worden.

Robert Galbraith: Lethal White

Het vierde deel alweer van deze serie thrillers van Galbraith, pseudoniem van Joanne Rowling. Op zich zijn alle delen op zich zelf staande ‘cases’ en los van elkaar te lezen, maar omdat privé detective Cormoran Strike en zijn assistente Robin Ellacott vanaf het eerste deel een ontwikkeling doormaken in hun personages en hun levens is het wel het leukste om met het eerste deel The Cuckoo’s Calling te beginnen. Daarna komt The Silkworm, deel drie is Career of Evil. En nu er al vier delen uit zijn hoef je niet steeds te wachten tot ze weer een volgend deel geschreven heeft en kan je alle delen achter elkaar doorlezen. Heerlijk!

Marente de Moor: Foon

Intrigerend en ook tamelijk onbegrijpelijk boek, maar dat komt misschien omdat Nadja en Lev de grip op hun omgeving en hun leven steeds meer kwijtraken. Vaak weet je niet of je hun herinneringen leest of hun verbeelding. En wat is toch dat mysterieuze geluid? Foon. Prachtig boek!

Peter Middendorp: Jij bent van mij

Onnavolgbaar knap gedaan, dit boek. Peter Middendorp is in het hoofd en hart van de moordenaar van Marianne Vaatstra gaan zitten en heeft een zeer invoelbare reconstructie van dit tragische waargebeurde verhaal geschreven. Hulde!

Louise Erdrich: LaRose

Het gegeven van boetedoening naar oud Indiaans gebruik levert een verbijsterend verhaal op en een beeldschone roman over familie, verlies, rouw en vergeving.

Bij ons in de winkel voor € 12,95

Jo Simons & Annejet van der Zijl: De val van Annika S.

Dat Annejet van der Zijl goed kan schrijven is bekend, en ook in het genre van de whodunnit heeft ze er samen met Jo Simons een spannend en degelijk verhaal van gemaakt. Een heel fijn boek!

Rachel Joyce: The Music Shop

Voor wie behoefte heeft aan een blij boek is The Music Shop van Rachel Joyce een genot om te lezen: over een eigengereide middenstander, een winkelstraat met een bonte verzameling mensen, over de liefde voor muziek in alle genres die je maar kan bedenken, een uitgesproken liefde voor Vinyl, en natuurlijk over liefde in het algemeen. Een optimistisch en tikje sentimenteel feelgood boek. 

Jesmyn Ward: Sing, unburied, sing

Indringend portret van een familie op drift, met een verslaafde moeder, een vader die net uit de gevangenis vrijkomt en twee jonge kinderen. Op weg naar huis waar de oude grootvader zorgt voor zijn vrouw die op sterven ligt, en achtervolgd door twee dode zielen die geen rust kunnen vinden. Huiveringwekkend prachtig!

Imogen Hermes Gowar: The Mermaid and Mrs. Hancock

De koopman Mr Hancock die zijn vrouw en zoon verloren heeft, de wonderschone courtisane Angelica Neal die zich vrijvecht uit het bordeel en af en toe flarden poëtische dromerige teksten van zeemeerminnen. Een verhaal dat je meesleept de 18e eeuw in met een ongelooflijke rijkdom aan taal en voorwerpen uit die periode. Een prachtig boek, magisch en ook heel ‘down to earth’.

Kevin Powers: A Shout in the Ruins

Na zijn verbluffend mooie debuut ‘The Yellow Birds’ is hier nu zijn tweede roman. Even rauw en hard als zijn verhaal over de soldaat in Afghanistan, en ook heel prachtig. Ditmaal speelt het verhaal zich af in twee tijdperken: in 1870 ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog en de officiële afschaffing van de slavernij, en een kleine 100 jaar later als de vernietigende effecten van die slavernij nog steeds aanwezig zijn. Weer een heftig boek, en weer zeer mooi geschreven.

René Denfeld: The Child Finder

Vier jaar geleden schreef René Denfeld haar eerste roman The Enchanted dat helaas nooit in het Nederlands vertaald is. Zo liefdevol als ze in dat boek de ter dood veroordeelde in zijn dodencel beschrijft, zo lezen we in haar nieuwe boek over Naomi, de child finder, gespecialiseerd in het opsporen van verdwenen kinderen.  Denfeld is een meester in het geven van een menselijk gezicht aan al haar personages, zowel het kind dat  in een ondergrondse kelder gevangen wordt gehouden en zich staande houdt  in een gefantaseerde sprookjeswereld. De Child Finder met haar eigen duistere verleden komt ook tot leven, en zelfs de ontvoerder krijgt een menselijk gezicht. Dit alles in een razend spannend verhaal dat je vasthoudt tot de laatste bladzijde.

Dave Eggers: The Monk of Mokha

Net als bij What is the What en Zeitoun is ook dit weer een waargebeurde geschiedenis. Ongeacht het onderwerp weet Eggers als geen ander een spannend verhaal te vertellen. Dit keer gaat het over de lange weg die Mokhtar Alkhanshali moet afleggen om een succes te maken van koffiebonen die in zijn geboorteland Yemen geteeld worden, het land waar ooit voor het eerst de opwekkende werking van koffie ontdekt werd. Mokhtar is van eenvoudige komaf, ontmoet heel wat hobbels op zijn weg, komt in Yemen in de oorlog terecht en weet het uiteindelijk wel voor elkaar te krijgen. De ultieme Amerikaanse droom. Daarnaast is het ook een heel informatief boek over koffie, de bonen, het branden, de kwaliteitseisen waar telers, branders en de keurmeesters aan moeten voldoen en over de markt van de grote bedrijven en merknamen.  Heel fijn boek!

Min Jin Lee: Pachinko

Mooie familiesage van vier generaties Koreanen, door omstandigheden wonend in Japan, een land dat hen vijandig gezind is en hen als tweederangs burgers beschouwt. Wat ze ook doen en hoe ze zich ook aanpassen.

Heerlijk boek over uithoudingsvermogen en overlevingskracht!

Tom Lee: The Alarming Palsy of James Orr

Zeer beklemmende novelle. Alles lijkt gewoon maar vlak onder de oppervlakte van zijn vertrouwde wereld glijdt James Orr steeds verder weg in een duistere nachtmerrie. Heel subtiel. Prachtig!

Bij ons in de winkel is dit boekje te koop voor € 17,95.

Joyce Carol Oates: A Book of American Martyrs

Ik lees heel veel Engelse boeken en toch had ik nog nooit iets van Joyce Carol Oates gelezen terwijl ze inmiddels een veertigtal titels op haar naam heeft staan. Vandaar dat ik deze Book of American Martyrs ben gaan lezen over een abortusarts die vermoord wordt door een godsdienstig man die ervan overtuigd is dat hij dit in opdracht van Jezus gedaan heeft. Een wrang thema, en een heel heftig boek. Uiteindelijk gaat het behalve over deze twee mannen vooral over hun beider dochters die getekend door deze verwoestende gebeurtenis voor altijd met elkaar verbonden zijn. Heel aangrijpend!

 

Teju Cole: Blind Spot

Na zijn zeer mooie en rauwe romans Open City en Every Day is for the Thief komt Teju Cole nu met dit boek. Behalve schrijver is hij ook een gevierd fotograaf en in Blind Spot zien we een verzameling van zijn foto’s, elk voorzien van een korte tekst, overdenking of miniverhaal. Op zijn geheel eigen aparte en indrukwekkende manier. Wat een bijzondere man, wat een bijzonder boek!

Jon McGregor: Reservoir 13

Jaren geleden al trof Jon McGregor me met zijn prachtige stijl in zijn debuut ‘If Nobody Speaks of Remarkable Things’ in 2002. Na diverse romans is er nu zijn ‘Reservoir 13’.

Een jong meisje wordt vermist na een wandeling op de Moors, het dorp speurt de omringende heuvels af. Het dorpsleven, ontwricht door deze gebeurtenis, ontvouwt zich jaar na jaar met een terloopsheid die oppervlakkig aandoet maar elke zin in dit boek heeft diepgang. Het leven van de dorpelingen gaat door: geboorte, ziekte, dood, liefde, scheidingen en zich herhalende rituelen, het vuurwerk dat het einde en het begin van elk jaar markeert, het werk op het land en met het vee dat altijd maar doorgaat, mensen die vertrekken en weer terugkeren. Plant, dier en mens bewegend op het ritme van de natuur, de seizoenen die komen en gaan. Goudhaantjes die nestelen in coniferen, reigers op jacht, vleermuizen overwinterend in de toren van de kerk, beukenbomen die nieuw blad krijgen en weer verliezen, kramsvogels die wegtrekken en weer terugkeren…

En net als zoveel repeterende cycli komt ook het vermiste meisje steeds weer voorbij: waar is ze, wat is er met haar gebeurd? Het laat de mensen nooit meer los.

Het verhaal kabbelt door in een verraderlijke terloopsheid maar intussen komen er werelden aan diepgang voorbij. Wat een geraffineerde stijl, wat een bijzonder boek! Eigenlijk is alles wat ik over dit boek zeg lomp, lees het liever zelf.

 

Arundhati Roy: The Ministry of Utmost Happiness

Twintig jaar nadat ze mij van mijn sokken blies met haar God of Small Things komt Arundhati Roy eindelijk met haar langverwachte tweede roman. 
Het boek schetst een ontluisterend beeld van India met al haar corruptie, misstanden, willekeur, armoede en de eindeloze strijd tussen hindoes en moslims en de bovengrondse en ondergrondse gevechten om Kashmir. Een verhaal opgebouwd uit veel losse delen, scherpe observaties, onderkoeld, grimmig en ook vaak heel geestig. Rondom twee centrale personages: Anjum de Hijra - transgender - die op een begraafplaats in Delhi woont, en de mysterieuze ongrijpbare Tilottama en de drie mannen die van haar houden. En dan is er nog een baby, een vondeling, die Tilo en Anjum samenbrengt. Fascinerend, rijk boek, prachtig van taal en eigenlijk te vol om met een keer lezen te bevatten. Toen ik het uit had ben ik meteen opnieuw begonnen, dit boek een tweede keer lezen is zeer aan te bevelen! Twee keer fantastisch.

Murat Isik: Wees onzichtbaar

De kleine Turkse Metin vlucht met zijn moeder,  zusje en  tirannieke vader naar Nederland en groeit op in de Bijlmer. Een soepel en meeslepend geschreven boek over zijn jeugd en schooltijd, de weerbarstige familie en zo’n vijftien jaar geschiedenis van de Bijlmeermeer. Een boek en een jongen om in je hart te sluiten!

Ann Patchett: Commonwealth

Ann Patchett is een van mijn favoriete auteurs. Haar onderwerpen zijn heel divers en soms wat ver van mijn bed maar eigenlijk toch altijd zeer meeslepend. Of het nou gaat over een gegijzelde operazangeres of een wetenschapper in het Amazonegebied, elk boek is even bijzonder. Met Commonwealth heeft ze een veel algemener onderwerp gekozen: gescheiden ouders, samengestelde gezinnen en kinderen die daarin hun weg moeten vinden. Wat een schrijfster, wat een fantastisch boek!

Nhung Dam: Duizend vaders

Het kleine dappere meisje Nhung in een troosteloze, koude uithoek van Nederland. Met haar hulpeloze moeder woont ze in een dorp bevolkt met vreemde, beangstigende mensen. In haar eentje met alleen het gezelschap van Pirouetje de kauw probeert ze zich staande te houden en de wereld te begrijpen en gaat ze op zoek naar Liefde en Geluk. En naar haar vader die hen verlaten heeft. Een geweldig boek!

 

Moshin Hamid: Exit West

Na zijn verbluffende boek  ‘The Reluctant Fundamentalist’ is dit de nieuwe roman van Moshin Hamid waarin hij de verknipte wereld van vluchtelingen weer onnavolgbaar en scherpzinnig weet te treffen. Gevat in een verhaal over twee geliefden die samen steeds weer via onzichtbare deuren in andere werelden terechtkomen. Wát een schrijver!

Sarah Perry: The Essex Serpent

Fijne historische roman die zich afspeelt in Engeland eind 19e eeuw. Met een jonge rijke vrouw die net weduwe is geworden en zich op natuuronderzoek stort, haar autistische zoon, een dorpspastoor en zijn zieke vrouw, hun kinderen en diverse andere personages die geloofwaardig tot leven komen. Centraal in het verhaal staat ook het mysterieuze monster ' The Serpent' die de kust bij het dorp onveilig maakt en het dorp in zijn greep houdt. Heerlijk om te lezen!

Min Kym: Gone

Min Kym en haar Stradivarius. De enige, de ware. Ze waren voor elkaar voorbestemd, het was een wat kleiner model dat perfect paste bij haar tengere lichaamsbouw, de klank was perfect en alles klopte. Tot het instrument werd gestolen en Min Kym in diepe rouw verviel. Dit boek is een intiem inkijkje in haar diepe liefde voor muziek en voor het instrument dat haar als violiste vervolmaakte. En het geeft een ontluisterend beeld van hoe het eraan toe gaat in de wereld van deze peperdure instrumenten. Heftig!

Prijs bij ons in de winkel: € 13,95

Clarice Lispector: The Hour of the Star

Niemand kan (bij mijn weten) zo compact en trefzeker schrijven als Clarice Lispector.  Iedere zin, ieder woord heeft een lading die steeds weer verrast en overrompelt. Deze novelle was het laatste boek dat verscheen voor haar overlijden en schetst de dieptreurige wereld van het meisje Macabéa in de krottenwijken van Rio de Janeiro .

Gelukkig is haar werk, dat oorspronkelijk in het Braziliaans verscheen, nu opnieuw in de aandacht. Eerst een paar jaar geleden al in Engelse vertaling en nu dan eindelijk ook in het Nederlands. Wat een superieure schrijfster!

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris