Aleid

Tom Lee: The Alarming Palsy of James Orr

Zeer beklemmende novelle. Alles lijkt gewoon maar vlak onder de oppervlakte van zijn vertrouwde wereld glijdt James Orr steeds verder weg in een duistere nachtmerrie. Heel subtiel. Prachtig!

Bij ons in de winkel is dit boekje te koop voor € 17,95.

Joyce Carol Oates: A Book of American Martyrs

Ik lees heel veel Engelse boeken en toch had ik nog nooit iets van Joyce Carol Oates gelezen terwijl ze inmiddels een veertigtal titels op haar naam heeft staan. Vandaar dat ik deze Book of American Martyrs ben gaan lezen over een abortusarts die vermoord wordt door een godsdienstig man die ervan overtuigd is dat hij dit in opdracht van Jezus gedaan heeft. Een wrang thema, en een heel heftig boek. Uiteindelijk gaat het behalve over deze twee mannen vooral over hun beider dochters die getekend door deze verwoestende gebeurtenis voor altijd met elkaar verbonden zijn. Heel aangrijpend!

 

Teju Cole: Blind Spot

Na zijn zeer mooie en rauwe romans Open City en Every Day is for the Thief komt Teju Cole nu met dit boek. Behalve schrijver is hij ook een gevierd fotograaf en in Blind Spot zien we een verzameling van zijn foto’s, elk voorzien van een korte tekst, overdenking of miniverhaal. Op zijn geheel eigen aparte en indrukwekkende manier. Wat een bijzondere man, wat een bijzonder boek!

Jon McGregor: Reservoir 13

Jaren geleden al trof Jon McGregor me met zijn prachtige stijl in zijn debuut ‘If Nobody Speaks of Remarkable Things’ in 2002. Na diverse romans is er nu zijn ‘Reservoir 13’.

Een jong meisje wordt vermist na een wandeling op de Moors, het dorp speurt de omringende heuvels af. Het dorpsleven, ontwricht door deze gebeurtenis, ontvouwt zich jaar na jaar met een terloopsheid die oppervlakkig aandoet maar elke zin in dit boek heeft diepgang. Het leven van de dorpelingen gaat door: geboorte, ziekte, dood, liefde, scheidingen en zich herhalende rituelen, het vuurwerk dat het einde en het begin van elk jaar markeert, het werk op het land en met het vee dat altijd maar doorgaat, mensen die vertrekken en weer terugkeren. Plant, dier en mens bewegend op het ritme van de natuur, de seizoenen die komen en gaan. Goudhaantjes die nestelen in coniferen, reigers op jacht, vleermuizen overwinterend in de toren van de kerk, beukenbomen die nieuw blad krijgen en weer verliezen, kramsvogels die wegtrekken en weer terugkeren…

En net als zoveel repeterende cycli komt ook het vermiste meisje steeds weer voorbij: waar is ze, wat is er met haar gebeurd? Het laat de mensen nooit meer los.

Het verhaal kabbelt door in een verraderlijke terloopsheid maar intussen komen er werelden aan diepgang voorbij. Wat een geraffineerde stijl, wat een bijzonder boek! Eigenlijk is alles wat ik over dit boek zeg lomp, lees het liever zelf.

Overigens kost het boek bij ons in de winkel slechts € 16,95

Arundhati Roy: The Ministry of Utmost Happiness

Twintig jaar nadat ze mij van mijn sokken blies met haar God of Small Things komt Arundhati Roy eindelijk met haar langverwachte tweede roman. 
Het boek schetst een ontluisterend beeld van India met al haar corruptie, misstanden, willekeur, armoede en de eindeloze strijd tussen hindoes en moslims en de bovengrondse en ondergrondse gevechten om Kashmir. Een verhaal opgebouwd uit veel losse delen, scherpe observaties, onderkoeld, grimmig en ook vaak heel geestig. Rondom twee centrale personages: Anjum de Hijra - transgender - die op een begraafplaats in Delhi woont, en de mysterieuze ongrijpbare Tilottama en de drie mannen die van haar houden. En dan is er nog een baby, een vondeling, die Tilo en Anjum samenbrengt. Fascinerend, rijk boek, prachtig van taal en eigenlijk te vol om met een keer lezen te bevatten. Toen ik het uit had ben ik meteen opnieuw begonnen, dit boek een tweede keer lezen is zeer aan te bevelen! Twee keer fantastisch.

Murat Isik: Wees onzichtbaar

De kleine Turkse Metin vlucht met zijn moeder,  zusje en  tirannieke vader naar Nederland en groeit op in de Bijlmer. Een soepel en meeslepend geschreven boek over zijn jeugd en schooltijd, de weerbarstige familie en zo’n vijftien jaar geschiedenis van de Bijlmeermeer. Een boek en een jongen om in je hart te sluiten!

Ann Patchett: Commonwealth

Ann Patchett is een van mijn favoriete auteurs. Haar onderwerpen zijn heel divers en soms wat ver van mijn bed maar eigenlijk toch altijd zeer meeslepend. Of het nou gaat over een gegijzelde operazangeres of een wetenschapper in het Amazonegebied, elk boek is even bijzonder. Met Commonwealth heeft ze een veel algemener onderwerp gekozen: gescheiden ouders, samengestelde gezinnen en kinderen die daarin hun weg moeten vinden. Wat een schrijfster, wat een fantastisch boek!

Nhung Dam: Duizend vaders

Het kleine dappere meisje Nhung in een troosteloze, koude uithoek van Nederland. Met haar hulpeloze moeder woont ze in een dorp bevolkt met vreemde, beangstigende mensen. In haar eentje met alleen het gezelschap van Pirouetje de kauw probeert ze zich staande te houden en de wereld te begrijpen en gaat ze op zoek naar Liefde en Geluk. En naar haar vader die hen verlaten heeft. Een geweldig boek!

 

Moshin Hamid: Exit West

Na zijn verbluffende boek  ‘The Reluctant Fundamentalist’ is dit de nieuwe roman van Moshin Hamid waarin hij de verknipte wereld van vluchtelingen weer onnavolgbaar en scherpzinnig weet te treffen. Gevat in een verhaal over twee geliefden die samen steeds weer via onzichtbare deuren in andere werelden terechtkomen. Wát een schrijver!

Rebecca Seal: De Griekse eilanden

Ik heb wat met Griekenland, ik hou van het licht, de lucht, de warmte, de mensen en het eten. Rebecca Seal heeft een heel fijn kookboek gemaakt met bekende en minder bekende recepten, overzichtelijk met mooie sfeerfoto’s en vooral heel maakbare en heerlijke gerechten. En het boek ziet er ook nog eens prachtig uit: het omslag glimt je tegemoet!

Sarah Perry: The Essex Serpent

Fijne historische roman die zich afspeelt in Engeland eind 19e eeuw. Met een jonge rijke vrouw die net weduwe is geworden en zich op natuuronderzoek stort, haar autistische zoon, een dorpspastoor en zijn zieke vrouw, hun kinderen en diverse andere personages die geloofwaardig tot leven komen. Centraal in het verhaal staat ook het mysterieuze monster ' The Serpent' die de kust bij het dorp onveilig maakt en het dorp in zijn greep houdt. Heerlijk om te lezen!

Min Kym: Gone

Min Kym en haar Stradivarius. De enige, de ware. Ze waren voor elkaar voorbestemd, het was een wat kleiner model dat perfect paste bij haar tengere lichaamsbouw, de klank was perfect en alles klopte. Tot het instrument werd gestolen en Min Kym in diepe rouw verviel. Dit boek is een intiem inkijkje in haar diepe liefde voor muziek en voor het instrument dat haar als violiste vervolmaakte. En het geeft een ontluisterend beeld van hoe het eraan toe gaat in de wereld van deze peperdure instrumenten. Heftig!

Clarice Lispector: The Hour of the Star

Niemand kan (bij mijn weten) zo compact en trefzeker schrijven als Clarice Lispector.  Iedere zin, ieder woord heeft een lading die steeds weer verrast en overrompelt. Deze novelle was het laatste boek dat verscheen voor haar overlijden en schetst de dieptreurige wereld van het meisje Macabéa in de krottenwijken van Rio de Janeiro .

Gelukkig is haar werk, dat oorspronkelijk in het Braziliaans verscheen, nu opnieuw in de aandacht. Eerst een paar jaar geleden al in Engelse vertaling en nu dan eindelijk ook in het Nederlands. Wat een superieure schrijfster!

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris