Linda

Adrienne Young: De Hemel in het ijs

 

Een boek over een Vikingmeisje. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er met gezonde tegenzin aan begon. Maar tjee, wat heeft dit boek mij verrast! Dat komt voor een groot deel door de fantastische hoofdpersoon Eelyn: een geweldige, dappere strijdster van de Aska-clan. Wanneer zij gevangen wordt genomen door de Riki, de eeuwenoude vijand van de Aska, en voor hen moet werken als slaaf, verzet zij zich tot het uiterste.Maar de Riki familie waar zij verblijft blijkt heel anders dan Eelyn had verwacht. Door wat zij ziet en ervaart moet ze haar mindset wel bijstellen. 

Daarnaast: prachtige, rijke beschrijvingen van het leven en de gewoontes van de clans. 

Echt een heel mooi, indrukwekkend verhaal waarin de innerlijke strijd van Eelyn prachtig verwoord en weergegeven wordt. 

Aanrader!

Leo Timmers: Aap op straat

Een klein aapje is samen met zijn vader op de bananenscooter onderweg. Maar het ongeduldige aapje vindt dat het veel te langzaam gaat. Hij springt uit het bijzitje van de scooter naar de brandweerauto van het nijlpaard. Daarna slingert het aapje zich van de ene naar de andere fantasie-auto.

We zien veel bijzondere auto’s waaronder een ‘Octobus’ met leuke zeedieren, een ingenieuze wasauto van de wasberen en een auto van de ‘Carrotking’-konijnen met wortelshakes en -burgers.

De onwijs vrolijke en grappige illustraties zijn een feest voor het oog. Ze zijn gedetailleerd, rijk van kleur en zitten boordevol visuele grapjes.

Een erg leuk, verrassend kijkboek. Vanaf ca. 3 jaar.

 

Anna Woltz: Maandag dinsdag sterrendag

Een fijn, toegankelijk boek voor beginnende lezers. Hoewel verhalen voor beginnende lezers vaak vreselijk saai zijn of kop noch staart hebben, is dit eindelijk een echt leuk en spannend verhaal! Woltz weet precies de goede toon en de juiste woorden te vinden. Hierdoor slaagt ze erin met een eenvoudige, vrij korte tekst en begrijpelijke woorden een spannend, goed opgebouwd verhaal neer te zetten.Haar werk viel al vele malen in de prijzen. Ook dit boek getuigt van haar kundigheid. 

Nora is uitvinder. Op een nacht hoort Nora haar nieuwe buurjongen Sep zijn spreekbeurt oefenen, daarna volgt een klap. Nora gaat op onderzoek uit en ontdekt een luik naar Seps kamer. Sep blijkt heel veel over de sterren te weten. Binnenkort moet hij een spreekbeurt houden, maar hij durft niet. Zou Nora iets kunnen uitvinden om Sep te helpen? Een fijn, gedegen verhaal over een eigenwijs, creatief meisje en een slimme, verlegen jongen die hun krachten bundelen.

Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar. 

 

Taran Matharu: De nieuweling

Enorm blij verrast was ik na het lezen van dit spannende, avontuurlijke fantasyverhaal. Een superfijne, zeer geslaagde mix tussen Harry Potter en Spirit Animals, maar dan voor 13 jaar en ouder. Ik zeg jullie dat we hier meer van gaan horen!

Fletcher is wees en werkt bij zijn ‘vader’ in de smederij. Per ongeluk komt hij erachter dat hij een summoner is, dat betekent dat hij demonen op kan roepen en magische krachten bezit. Na wat omzwervingen belandt Fletcher op de Vocans Academie waar alle jonge summoners les krijgen. Eenmaal daar begint een machtspel op leven en dood: de adellijke summoners tegen de burgers, dwergen en elfen. Wat een heerlijk boek!

Over De nieuweling

Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie.

Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks. Onder de leerlingen bevinden zich de kinderen van machtige edelen, die meer ervaren zijn in het omgaan met hun demonen en zich ver boven Fletcher en de andere burgerleerlingen verheven voelen. Samen met zijn vrienden, de dwerg Othello en de elf Sylva, raakt Fletcher verzeild in een gevaarlijk machtsspel, dat een hoogtepunt bereikt als er aan het eind van het eerste jaar moet worden gestreden om een machtige positie in de Raad van de Koning. Het lot van een heel koninkrijk ligt in zijn handen.

Britta Teckentrup: Stt, tijger slaapt

Een leuk, fijn interactief prentenboek voor de allerjongsten. Het leuke aan dit boek is dat kinderen actief meedoen met het verhaal: ze mogen ballonnen wegblazen, de tijger aaien en zelfs een slaapliedje voor hem zingen zodat hij niet wakker wordt. De tekst is eenvoudig en goed te begrijpen voor de kleintjes. Natuurlijk is er vooral veel moois te zien in dit boek: lieve, vrolijk gekleurde dieren en een heleboel grote glanzende ballonnen. Dit boek is niet voor niets het Prentenboek van 2018! 

De tijger slaapt… Ssst! We willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen. Vanaf ca. 2 jaar.

Pierce Brown: Rood en gouden zoon (Deel 1 en 2 van de Mars-trilogie)

Beter dan de Hongerspelen! Een geweldige, unieke YA-trilogie over een jongen die vecht voor de vrijheid van zijn volk. 

Darrow groeit op als een Rode. Rood is de allerlaagste kaste in een maatschappij die ingedeeld is in kleuren. Darrow doet zwaar en gevaarlijk werk diep onder de grond in de mijnen. 

Wanneer hij erachter komt dat zijn volk verraden en uitgebuit wordt door de hoge Gouden, zint hij op wraak om uiteindelijk gerechtigheid te laten zegevieren.

Dit boek schreeuwt om een verfilming. De enorme woede en wraakgevoelens van de jonge Darrow zijn zo voelbaar en sijpelen door iedere zin heen. Gedreven door deze ontembare boosheid neemt hij grootse beslissingen. Prachtig geschreven, onwijs spannend, wreed en toch zo menselijk verhaal. Ik kan niet wachten op deel 3! Vanaf ca. 15 jaar.

Over Rood - De Mars Trilogie 1

Geïnspireerd door een verlangen naar gerechtigheid, en gedreven door herinneringen aan een verloren liefde, offert Darrow alles op om het legendarische Instituut te infiltreren, een proefterrein voor de dominante Gouden kaste waar de nieuwe generatie van menselijke opperheren strijden om macht. Darrow wordt gedwongen te strijden voor zijn eigen leven en de toekomst van de beschaafde wereld tegen de beste en meest genadeloze leden van de heersende klasse van de maatschappij. Hij zal voor niets of niemand stoppen om zijn vijanden te verslaan... zelfs niet als dat betekent dat hij een van hen moet worden.

Over Gouden Zoon - De Mars Trilogie 2:

Als een lam tussen de wolven vindt Darrow vriendschap, respect en zelfs liefde – maar ook de toorn van machtige tegenstanders. Om een oorlog te voeren én te winnen die het lot van de complete mensheid kan veranderen, moet Darrow verraders confronteren, zijn honger naar wraak onderdrukken – en streven naar een hoopvolle wederopleving in plaats van een gewelddadige opstand. Hoewel de reis vooruit vol gevaar en misleiding is, moet Darrow ervoor kiezen Eo’s principes van liefde en gerechtigheid te volgen om zijn volk te kunnen bevrijden. Hij moet voor iets hogers leven.

Ted van Lieshout: Schuldig kind

Een aantal jaar geleden las ik Mijn meneer van Ted van Lieshout. Ik was enorm onder de indruk van het boek: Ted van Lieshout beschrijft in dit boek zijn omgang met zijn meneer, de pedofiele meneer Timmermans. Zonder haat, wraakgevoelens, maar eerder vanuit oprechtheid en liefde beschrijft hij zijn verleden. Werkelijk prachtig.

En dan nu het vervolg op dit boek: Schuldig kind waarin de jonge Ted van Lieshout in gesprek gaat met de Ted van Lieshout van nu. De centrale vraag is wat de omgang met meneer voor consequenties heeft gehad op het verder leven van Ted. 

De woordkeus en het taalgebruik van Van Lieshout zijn uiterst precies, breekbaar en zeer rijk. Maar boven alles raakt zijn eerlijkheid, zachtheid en vergevingsgezindheid. Van Lieshout stelt zich uiterst kwetsbaar op en is buitengewoon invoelend en oprecht terwijl hij zijn verhaal vertelt.

Een juweel van een boek. 

 

 

Lara Avery: Het geheugenboek

Leg die doos zakdoekjes maar klaar! Dit is een prachtig, aangrijpend boek over de 17-jarige Sammie die op jonge leeftijd dement wordt. Zodra ze de diagnose hoort, begint ze aan haar geheugenboek: een boek aan toekomstige, vergeetachtige ik zodat ze later terug kan lezen wie ze is, wat ze leuk vindt en wie de mensen om haar heen zijn. 

Naarmate het boek verder gaat, komen er steeds meer leegtes en warrige zinnen. Je ziet Sammie langzaam wegglijden uit de realiteit. Werkelijk hartverscheurend en enorm indrukwekkend.

Niet alleen het thema maakt dit boek zo mooi, ook het taalgebruik is precies wat het moet zijn. Vanaf ca. 15 jaar.

 Over Het geheugenboek

'Ze zeggen dat ik alles zal vergeten. Dus schrijf ik om te herinneren…'

Sammie weet precies wat ze wil: met de hoogste cijfers haar eindexamen halen en het kleine plaatsje waar ze woont voorgoed de rug toekeren. Dan hoort ze dat ze een zeldzame ziekte heeft die haar herinneringen van haar zal stelen. En zo wordt het geheugenboek geboren. Sammie schrijft aan haar toekomstige zelf: over waar ze haar studieboeken opbergt, op wie ze verliefd is en wie haar hart heeft gebroken, en over haar oude jeugdvriend die er alles aan doet haar aan het lachen te maken, en haar tot het einde toe te steunen... 

M.G.Leonard: Keverkoningin

Een jaar geleden verraste de Engelse schrijfster Leonard iedereen met haar prachtige boek Keverjongen. Een superspannend, origineel avonturenboek waarin Darkus, zijn vrienden en hun kevers op zoek gaan naar de spoorloos verdwenen vader van Darkus. Na  het lezen van dit boek stap je nooit meer op een kever! En nu is er eindelijk deel twee waarin de gemene Lucretia Cutter terugkeert en nog meer boosaardige plannen heeft… Let wel op! Als je eenmaal begint aan dit boek, kun je niet meer stoppen!

 Modekoningin Lucretia Cutter heeft kwade plannen, die levensgevaarlijk zijn voor Darkus, zijn neushoornkever Baxter en alle andere kevervrienden. Darkus moet haar en haar spionerende gele lieveheersbeestjes te slim af zijn. Zal het hem lukken de keverkoningin te stoppen?

Jörg Mühle: Nog even een kusje erop

Een schattig, ontzettend lief verhaal over Klein Konijn.

Deze keer is Klein Konijn gevallen. Hij heeft een schaaf op zijn arm. Het begint zelfs te bloeden! Klein Konijn moet huilen, want hij heeft natuurlijk hartstikke pijn. Wij mogen helpen om hem te troosten. We gaan een pleister op de wond plakken, zeggen een mooie toverspreuk en geven een kusje op de zere plek. 

Geïllustreerd met aandoenlijke tekeningen van Klein Konijn, een kinderkonijntje met een supergroot hoofd en een guitig snoetje. 

Een altijd-goed kartonboekje. Vanaf ca. 1,5 jaar. 

 

David Walliams: Middernachtbende

Ja! Eindelijk een nieuw boek van de de Engelse schrijver David Walliams, ook wel de nieuwe Roald Dahl genoemd. Walliams schreef eerder Joe BiljoenOma Boef en Mr Stink en nog veel meer kinderboeken. Walliams is een meester in gekke, vieze, rare en waanzinnig bizarre verhalen schrijven. Dus heb je zin in een gek en grappig verhaal? Kies dan voor dit geweldig leuke boek!

 Om middernacht zijn alle kinderen diep in slaap, behalve de Middernachtbende. Om twaalf uur ’s nachts beginnen hun avonturen in het Lord Funt Ziekenhuis in Londen, waar hoofdzuster Matrone de scepter zwaait. Voor lezers vanaf ca. 8 jaar.

Tosca Menten: Siem Subliem en het rode gevaar (landgoed Pierewaai 2)

Dit is het tweede, hilarische verhaal over Siem en zijn struisvogel Struis. In het eerste boek werden de twee dikke vrienden en nu beleven ze een tweede avontuur. 

Tosca Menten werd superberoemd met haar Dummie de Mummie boeken. Maar ook Juffrouw Pots, Operatie Zeer Ernstige Ramp en De Wraak van Knor waren zeer succesvol. Dat kinderen dol zijn op de knotsgekke boeken van deze knotsgekke schrijfster is wel duidelijk: in 2016 won Tosca namelijk de Prijs van de Kinderjury!

Karel Meur van parfumfabriek Geur & Kleur is razend jaloers op het nieuwe geurtje "Siem Subliem 1' van parfumfabriek Hemelse Neuzen. Het is een enorme hit in geurenland, en Karel wil per se weten wat erin zit. Daarom stuurt Karel eerst een detective naar landgoed Pierewaai en als die niets ontdekt, stuurt hij zijn tweelingdochters Ploos en Toos. Die ontdekken het geheim van het geurtje wél, maar sluiten ook vriendschap met Siem en Struis. Ze verklappen het geheim niet aan hun vader. Nijdig besluit Karel om Struis dan maar te ontvoeren. Het losgeld is de behangrol met de formule van het geweldige geurtje. Siem is ten einde raad. Als hij nu niet vlug iets subliems verzint, eindigt Struis als struisvogelbiefstuk… 

John Flanagan: De Slag op de Heckingse heide (Grijze Jager - Vroege jaren deel 2)

Het nieuwste boek van John Flanagan mag natuurlijk niet ontbreken aan je vakantielijstje. De boeken van De Grijze Jager zijn razend populair over de hele wereld. Vol spanning volgen we de avonturen van jager Will. Dit boek is het tweede deel in de serie De Grijze Jager - Vroege Jaren en speelt zich af voor de tijd van Will, toen zijn leermeester Halt en commandant Crowley nog jongemannen waren. Een must-read van voor alle Grijze Jagers fans en kinderen die van spanning en avontuur houden. 

Nu hij zijn straf voor hoogverraad is ontlopen, verzamelt Morgarath een leger woeste Wargals om de pas gekroonde koning Duncan te verslaan. Halt bereidt zich voor op een bijna onmogelijke taak: hij moet de vijand bespioneren en daarvoor moet hij de kliffen van de Bergen van Nacht en Regen beklimmen, iets wat volgens iedereen ondoenlijk is. Het lukt Halt dit waagstuk te volbrengen, en bij de veldslag die daarop volgt wordt het lot van het koninkrijk Araluen beslist. Vanaf ca. 10 jaar.

Lizette de Koning: Job & Keetje

Ben je op zoek naar een vrolijk voorleesboek? Dan zit je goed! Dit voorleesboek bevat herkenbare, toegankelijke kleuterverhalen. Job en Keetje beleven samen allerlei kleine en grote avonturen in en om het huis. Eigenlijk zijn Job en Keetje de Jip en Janneke van nu! Schrijfster Lizette de Koning heeft zelf twee jonge kinderen en gebruikte de ervaringen en belevenissen van haar kinderen als basis voor haar verhalen. 

 Job en Keetje spelen elke dag wel met elkaar. In de lente gaan ze naar de kinderboerderij en bouwen ze net als de meerkoeten een nestje. In de zomer spuiten ze elkaar nat in de tuin en krijgt Keetje haar eerste echte fiets. In de herfst ontdekken ze een muis in huis en spelen ze lekker binnen. In de winter wordt Keetje ziek, zetten ze hun schoen en spelen ze kerstmisje. Vanaf ca. 3 jaar. 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris