Linda

Heks & Jager van Shelby Mahurin

Dit is zo'n boek waarvan je baalt als je het uit hebt.

Een heerlijk YA-meidenboek. Uiteraard zit er romantiek in het verhaal, het is bloedspannend en zit boordevol magie. Hoofdpersonage Lou is stoer en onverschrokken, maar ondanks haar ruwe voorkomen even kwetsbaar als ieder ander meisje. Je houdt meteen van haar en laat je moeiteloos meeslepen in haar spannende leven. Voor liefhebbers van de Twilight-serie en fans van Sarah J. Maas. 

Er is een lot dat erger is dan de brandstapel. Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine. Omdat niemand mag weten wie ze is, laat ze sindsdien alle magie achterwege en leeft ze van wat ze kan stelen. Want in Cesarine worden heksen als Lou opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand…

Reid Diggory, een beëdigd heksenjager van de kerk, heeft altijd maar één principe gehad: gij zult geen heks in leven laten. Het is puur toeval dat zijn pad dat van Lou kruist, maar nadat Lou hem een gemene streek heeft geleverd, dwingt de kerk hen tot iets wat ze geen van beiden voor mogelijk hadden gehouden: ze moeten trouwen. Lou is doodsbang dat men erachter zal komen wie ze werkelijk is, en ondertussen heeft ze nóg een probleem: haar groeiende gevoelens voor Reid…

De enorm eigenwijze eenhoorn van Pip Bird

Een leuk, gek boek voor kinderen die op zoek zijn naar een 'makkelijk lezen boek'. Het verhaal gaat over Mira die eindelijk naar de Eenhoornschool mag. Ze droomt al jaren van haar eigen eenhoorn: hij is vast groot, sterk, glanzend, mooi en dapper. Maar eenmaal op school krijgt ze de eigenwijze, dikke Dirk toegewezen. Wat een ramp! Dirk is superlui, heeft altijd honger en luistert voor geen meter. Hoe moet Mira met hem de magische speurtocht winnen? 

Lekker en toegankelijk lezen voor kinderen vanaf circa 7 jaar.

 

 

Sjoerd Kuyper: Bizar

Fan van de eerdere boeken van Sjoerd Kuyper? Dan is dit boek een must-have. Niet altijd even makkelijk voor de doelgroep, maar wel een pareltje in kinderboekenland. Een flink maatschappijkritisch, filosofisch boek waarin grote thema's als kapitalisme, integratie en godsdienst worden besproken. Het is niet hinderlijk dat kinderen niet alle thema's eruit zullen halen, of dingen niet zullen begrijpen, want ondertussen is het ook gewoon een bloedspannend verhaal! Vanaf ca. 11 jaar.

'Bizar' is het dagboek van Sallie Mo. Ze is dertien en kan al tien jaar lezen en doet niets anders – ze woont in haar boeken. Haar moeder vreest dat ze het contact met de echte wereld zal verliezen en stuurt haar naar dokter Bloem. Hij zegt dat ze drie maanden niet mag lezen. Ze moet nadenken over wat ze ziet en hoort en alles opschrijven. Oké, denkt Sallie Mo, als ik in die echte wereld moet rondlopen, kan ik net zo goed het hart van Dylan gaan veroveren.
Met dat goede voornemen vertrekt ze, als iedere zomer, naar het eiland.
Ze weet dan nog niet dat Dylan verliefd wordt op Jackie, een meisje dat van huis is weggelopen en zich met haar twee broertjes schuilhoudt in een bunker, dat Donnie een maatschappij wil beginnen waarin kinderen de baas zijn, en dat ze nog meer van Beitel gaat houden dan van Dylan. Alles loopt zo heftig uit de hand dat Sallie Mo niet meer durft op te schrijven wat er gebeurt.
Van de lach om de eerste zin tot de tranen om de laatste, 'Bizar' grijpt je en laat je niet meer los. Sallie Mo is een meisje dat je nooit meer zult vergeten.

Lepelsnijder

Dit is een boek waarvan je denkt dat het al jaren bestaat, zo sterk en krachtig is het. Het taalgebruik is gedegen, punctueel en o zo mooi.Het verhaal is origineel, spannend en echt heel fijn. Voor liefhebbers van 'Lampje' en Tonke Dragt fans. Lees lees! Ook heerlijk voor volwassenen die van een mooi boek houden.Vanaf ca. 10 jaar. 

Janis woont samen met de oude Frid boven op een berg, ver van de bewoonde wereld. Contact met andere mensen is verboden, want de wereld is veel te onveilig. Alleen Frid zelf daalt af en toe de berg af om voorraden in te slaan, en om de sierlijke lepels te verkopen die Janis uit hout snijdt.

Maar dan keert Frid niet terug van een van zijn tochten. Het eten raakt op en Janis kan maar één ding doen: hij laadt wat spullen op de ezel Kiezel, roept de hond Luki en daalt de berg af. Langzamerhand komt hij erachter dat hij niet alleen op zoek moet naar Frid, maar ook naar iets nog belangrijkers: de waarheid.

Salah Naoura: De Rats-Flats-X-Weg

Wat een feestje dit boek! Hilarisch, fantasierijk en met veel vaart geschreven. Over een supersonische stofzuigers, een vreemde schoonmaakepidemie en geheimzinnige organisatie in Marokko. Ook erg leuk om voor te lezen, want niet alleen kinderen zullen hier plezier aan beleven. Vanaf ca. 7 jaar.

Kijk uit voor de superstofzuiger…!

Meester Thomassen heeft een hekel aan kinderen. En hij haat smoesjes over te laat zijn of huiswerk dat niet af is.

De ergste smoesjesverteller is Laura. Zij beweert dat ze haar huiswerk niet heeft kunnen maken door de Rats-flats-x-weg: een megasterke stofzuiger die alles opzuigt, zelfs de struiken en planten uit de tuin…

Thomassen gelooft hier niks van en is vast van plan om Laura's kletsverhaal als een ballon lek te prikken. Hij verhoort haar elke dag tijdens de lunchpauze. Maar het verhaal over deze stofzuiger wordt steeds maar vreemder en spannender. Het kan toch niet waar zijn? Of toch…?

Adrienne Young: De Hemel in het ijs

 

Een boek over een Vikingmeisje. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er met gezonde tegenzin aan begon. Maar tjee, wat heeft dit boek mij verrast! Dat komt voor een groot deel door de fantastische hoofdpersoon Eelyn: een geweldige, dappere strijdster van de Aska-clan. Wanneer zij gevangen wordt genomen door de Riki, de eeuwenoude vijand van de Aska, en voor hen moet werken als slaaf, verzet zij zich tot het uiterste.Maar de Riki familie waar zij verblijft blijkt heel anders dan Eelyn had verwacht. Door wat zij ziet en ervaart moet ze haar mindset wel bijstellen. 

Daarnaast: prachtige, rijke beschrijvingen van het leven en de gewoontes van de clans. 

Echt een heel mooi, indrukwekkend verhaal waarin de innerlijke strijd van Eelyn prachtig verwoord en weergegeven wordt. 

Aanrader!

Leo Timmers: Aap op straat

Een klein aapje is samen met zijn vader op de bananenscooter onderweg. Maar het ongeduldige aapje vindt dat het veel te langzaam gaat. Hij springt uit het bijzitje van de scooter naar de brandweerauto van het nijlpaard. Daarna slingert het aapje zich van de ene naar de andere fantasie-auto.

We zien veel bijzondere auto’s waaronder een ‘Octobus’ met leuke zeedieren, een ingenieuze wasauto van de wasberen en een auto van de ‘Carrotking’-konijnen met wortelshakes en -burgers.

De onwijs vrolijke en grappige illustraties zijn een feest voor het oog. Ze zijn gedetailleerd, rijk van kleur en zitten boordevol visuele grapjes.

Een erg leuk, verrassend kijkboek. Vanaf ca. 3 jaar.

 

Anna Woltz: Maandag dinsdag sterrendag

Een fijn, toegankelijk boek voor beginnende lezers. Hoewel verhalen voor beginnende lezers vaak vreselijk saai zijn of kop noch staart hebben, is dit eindelijk een echt leuk en spannend verhaal! Woltz weet precies de goede toon en de juiste woorden te vinden. Hierdoor slaagt ze erin met een eenvoudige, vrij korte tekst en begrijpelijke woorden een spannend, goed opgebouwd verhaal neer te zetten.Haar werk viel al vele malen in de prijzen. Ook dit boek getuigt van haar kundigheid. 

Nora is uitvinder. Op een nacht hoort Nora haar nieuwe buurjongen Sep zijn spreekbeurt oefenen, daarna volgt een klap. Nora gaat op onderzoek uit en ontdekt een luik naar Seps kamer. Sep blijkt heel veel over de sterren te weten. Binnenkort moet hij een spreekbeurt houden, maar hij durft niet. Zou Nora iets kunnen uitvinden om Sep te helpen? Een fijn, gedegen verhaal over een eigenwijs, creatief meisje en een slimme, verlegen jongen die hun krachten bundelen.

Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar. 

 

Taran Matharu: De nieuweling

Enorm blij verrast was ik na het lezen van dit spannende, avontuurlijke fantasyverhaal. Een superfijne, zeer geslaagde mix tussen Harry Potter en Spirit Animals, maar dan voor 13 jaar en ouder. Ik zeg jullie dat we hier meer van gaan horen!

Fletcher is wees en werkt bij zijn ‘vader’ in de smederij. Per ongeluk komt hij erachter dat hij een summoner is, dat betekent dat hij demonen op kan roepen en magische krachten bezit. Na wat omzwervingen belandt Fletcher op de Vocans Academie waar alle jonge summoners les krijgen. Eenmaal daar begint een machtspel op leven en dood: de adellijke summoners tegen de burgers, dwergen en elfen. Wat een heerlijk boek!

Over De nieuweling

Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie.

Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks. Onder de leerlingen bevinden zich de kinderen van machtige edelen, die meer ervaren zijn in het omgaan met hun demonen en zich ver boven Fletcher en de andere burgerleerlingen verheven voelen. Samen met zijn vrienden, de dwerg Othello en de elf Sylva, raakt Fletcher verzeild in een gevaarlijk machtsspel, dat een hoogtepunt bereikt als er aan het eind van het eerste jaar moet worden gestreden om een machtige positie in de Raad van de Koning. Het lot van een heel koninkrijk ligt in zijn handen.

Britta Teckentrup: Stt, tijger slaapt

Een leuk, fijn interactief prentenboek voor de allerjongsten. Het leuke aan dit boek is dat kinderen actief meedoen met het verhaal: ze mogen ballonnen wegblazen, de tijger aaien en zelfs een slaapliedje voor hem zingen zodat hij niet wakker wordt. De tekst is eenvoudig en goed te begrijpen voor de kleintjes. Natuurlijk is er vooral veel moois te zien in dit boek: lieve, vrolijk gekleurde dieren en een heleboel grote glanzende ballonnen. Dit boek is niet voor niets het Prentenboek van 2018! 

De tijger slaapt… Ssst! We willen haar niet wakker maken. Er is alleen een probleem: alle dieren moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen. Vanaf ca. 2 jaar.

Pierce Brown: Rood en gouden zoon (Deel 1 en 2 van de Mars-trilogie)

Beter dan de Hongerspelen! Een geweldige, unieke YA-trilogie over een jongen die vecht voor de vrijheid van zijn volk. 

Darrow groeit op als een Rode. Rood is de allerlaagste kaste in een maatschappij die ingedeeld is in kleuren. Darrow doet zwaar en gevaarlijk werk diep onder de grond in de mijnen. 

Wanneer hij erachter komt dat zijn volk verraden en uitgebuit wordt door de hoge Gouden, zint hij op wraak om uiteindelijk gerechtigheid te laten zegevieren.

Dit boek schreeuwt om een verfilming. De enorme woede en wraakgevoelens van de jonge Darrow zijn zo voelbaar en sijpelen door iedere zin heen. Gedreven door deze ontembare boosheid neemt hij grootse beslissingen. Prachtig geschreven, onwijs spannend, wreed en toch zo menselijk verhaal. Ik kan niet wachten op deel 3! Vanaf ca. 15 jaar.

Over Rood - De Mars Trilogie 1

Geïnspireerd door een verlangen naar gerechtigheid, en gedreven door herinneringen aan een verloren liefde, offert Darrow alles op om het legendarische Instituut te infiltreren, een proefterrein voor de dominante Gouden kaste waar de nieuwe generatie van menselijke opperheren strijden om macht. Darrow wordt gedwongen te strijden voor zijn eigen leven en de toekomst van de beschaafde wereld tegen de beste en meest genadeloze leden van de heersende klasse van de maatschappij. Hij zal voor niets of niemand stoppen om zijn vijanden te verslaan... zelfs niet als dat betekent dat hij een van hen moet worden.

Over Gouden Zoon - De Mars Trilogie 2:

Als een lam tussen de wolven vindt Darrow vriendschap, respect en zelfs liefde – maar ook de toorn van machtige tegenstanders. Om een oorlog te voeren én te winnen die het lot van de complete mensheid kan veranderen, moet Darrow verraders confronteren, zijn honger naar wraak onderdrukken – en streven naar een hoopvolle wederopleving in plaats van een gewelddadige opstand. Hoewel de reis vooruit vol gevaar en misleiding is, moet Darrow ervoor kiezen Eo’s principes van liefde en gerechtigheid te volgen om zijn volk te kunnen bevrijden. Hij moet voor iets hogers leven.

Ted van Lieshout: Schuldig kind

Een aantal jaar geleden las ik Mijn meneer van Ted van Lieshout. Ik was enorm onder de indruk van het boek: Ted van Lieshout beschrijft in dit boek zijn omgang met zijn meneer, de pedofiele meneer Timmermans. Zonder haat, wraakgevoelens, maar eerder vanuit oprechtheid en liefde beschrijft hij zijn verleden. Werkelijk prachtig.

En dan nu het vervolg op dit boek: Schuldig kind waarin de jonge Ted van Lieshout in gesprek gaat met de Ted van Lieshout van nu. De centrale vraag is wat de omgang met meneer voor consequenties heeft gehad op het verder leven van Ted. 

De woordkeus en het taalgebruik van Van Lieshout zijn uiterst precies, breekbaar en zeer rijk. Maar boven alles raakt zijn eerlijkheid, zachtheid en vergevingsgezindheid. Van Lieshout stelt zich uiterst kwetsbaar op en is buitengewoon invoelend en oprecht terwijl hij zijn verhaal vertelt.

Een juweel van een boek. 

 

 

Lara Avery: Het geheugenboek

Leg die doos zakdoekjes maar klaar! Dit is een prachtig, aangrijpend boek over de 17-jarige Sammie die op jonge leeftijd dement wordt. Zodra ze de diagnose hoort, begint ze aan haar geheugenboek: een boek aan toekomstige, vergeetachtige ik zodat ze later terug kan lezen wie ze is, wat ze leuk vindt en wie de mensen om haar heen zijn. 

Naarmate het boek verder gaat, komen er steeds meer leegtes en warrige zinnen. Je ziet Sammie langzaam wegglijden uit de realiteit. Werkelijk hartverscheurend en enorm indrukwekkend.

Niet alleen het thema maakt dit boek zo mooi, ook het taalgebruik is precies wat het moet zijn. Vanaf ca. 15 jaar.

 Over Het geheugenboek

'Ze zeggen dat ik alles zal vergeten. Dus schrijf ik om te herinneren…'

Sammie weet precies wat ze wil: met de hoogste cijfers haar eindexamen halen en het kleine plaatsje waar ze woont voorgoed de rug toekeren. Dan hoort ze dat ze een zeldzame ziekte heeft die haar herinneringen van haar zal stelen. En zo wordt het geheugenboek geboren. Sammie schrijft aan haar toekomstige zelf: over waar ze haar studieboeken opbergt, op wie ze verliefd is en wie haar hart heeft gebroken, en over haar oude jeugdvriend die er alles aan doet haar aan het lachen te maken, en haar tot het einde toe te steunen... 

M.G.Leonard: Keverkoningin

Een jaar geleden verraste de Engelse schrijfster Leonard iedereen met haar prachtige boek Keverjongen. Een superspannend, origineel avonturenboek waarin Darkus, zijn vrienden en hun kevers op zoek gaan naar de spoorloos verdwenen vader van Darkus. Na  het lezen van dit boek stap je nooit meer op een kever! En nu is er eindelijk deel twee waarin de gemene Lucretia Cutter terugkeert en nog meer boosaardige plannen heeft… Let wel op! Als je eenmaal begint aan dit boek, kun je niet meer stoppen!

 Modekoningin Lucretia Cutter heeft kwade plannen, die levensgevaarlijk zijn voor Darkus, zijn neushoornkever Baxter en alle andere kevervrienden. Darkus moet haar en haar spionerende gele lieveheersbeestjes te slim af zijn. Zal het hem lukken de keverkoningin te stoppen?

Jörg Mühle: Nog even een kusje erop

Een schattig, ontzettend lief verhaal over Klein Konijn.

Deze keer is Klein Konijn gevallen. Hij heeft een schaaf op zijn arm. Het begint zelfs te bloeden! Klein Konijn moet huilen, want hij heeft natuurlijk hartstikke pijn. Wij mogen helpen om hem te troosten. We gaan een pleister op de wond plakken, zeggen een mooie toverspreuk en geven een kusje op de zere plek. 

Geïllustreerd met aandoenlijke tekeningen van Klein Konijn, een kinderkonijntje met een supergroot hoofd en een guitig snoetje. 

Een altijd-goed kartonboekje. Vanaf ca. 1,5 jaar. 

 

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris