Margot

Guzel Jachina: Zulajka opent haar ogen

Echt gebeurd en helemaal doelbewust uit het (Sovjet)geheugen weggewist: in 1930 verdreven de communistische Russen met harde hand de boeren uit Tartarije, een gedeelte van het Sovjetimperium waar veel moslims woonden. Zij vielen ten prooi aan de ‘dekoelakisatie’, de deportatie van bijna 2 miljoen boeren die, omdat ze misschien een knecht hadden of wat vee, als ‘rijke koelakken’ werden beschouwd door Stalin. De Zulajka in dit boek is de grootmoeder van de auteur; het verhaal is zo of ongeveer zo gebeurd.

Zulajka’s man wordt doodgeschoten door de communisten omdat hij een handje graan niet afgestaan zou hebben, zijzelf, een volstrekt van haar man afhankelijk vrouwspersoontje, wordt op transport naar Siberië gesteld, naar een nog door de gevangenen op te bouwen kamp. De treinreis vol verschrikkingen erheen duurt een half jaar, het kamp moet letterlijk vanaf de grond zonder hulpmiddelelen of gereedschap worden opgebouwd. Zulajka blijkt zwanger te zijn en haar baby, een jongetje, doorstaat op wonderbaarlijke wijze de bevalling en zijn jeugdjaren in het kamp daarna.

De moordenaar van haar man is de kampcommandant en tussen hen beiden ontspint zich een bijzondere relatie. Dat is misschien een beetje een zoet accentje in de roman, maar verder beschrijft dit bijzondere boek niets dan verschrikkingen. De schrijfster is met dit boek genomineerd voor de Internationale Man Booker Prize. Lees het maar, erg bijzonder!

Aleksandr Skorobogatov: Cocaïne

Van de Antwerpse Rus Skorobogatov verscheen eerder het ultieme verhaal over jaloezie: Sergeant Bertrand. Meesterlijk! Nu is er Cocaïne, een veel nadrukkelijker Russisch absurdistisch verhaal. Het is een razende opeenvolging van koortsdromen eigenlijk, komisch en wrang, over het missen van een geliefde. Laat u meevoeren, geef u over. Heerlijk!

Johan Harstad: Max, Mischa & het Tet-offensief

Ook al ben ik op blz. 600 pas op de helft, toch durf ik al te zeggen dat dit een fantástisch en heerlijk boek is.

Een prachtige liefdesgeschiedenis, tegen een sprankelende achtergrond van zeer diverse maar allemaal NIEUWE Amerikanen in de VS van 1968 tot nu. Immigranten dus, en daarmee ook een uiterst actuele roman. Wanneer ben je ergens thuis?

Met veel referenties aan film, literatuur en vooral toneel. 1232 blz, € 29,99

Léon de Kort: Tom Dumoulin, argeloos als een vlinder

De grote wielrenner uit Limburg in een mini-biografie (of: biografietsje). Dumoulin won op spectaculaire wijze de Giro. Helaas doet hij niet mee aan de Tour de France, maar we hebben een heel aardig boekje over hem. Het werd geschreven door wielerverslaggever Léon de Kort, die in ronkend wielerproza de carrière van de ‘argeloze vlinder’ Tom Dumoulin schildert. Klein, fraai en gebonden uitgaafje, € 4,95

Hanna Bervoets: Fuzzie

Mag het een tikkeltje ánders zijn? In deze vierde roman van aanstormend talent Hanna Bervoets speelt een pluizig bolletje, zoiets als een wuppie, een belangrijke en absurdistische rol. Verder gaat dit bijzondere boek natuurlijk gewoon over de liefde… Van harte aanbevolen!

Adriaan van Dis: In het buitengebied

Altijd heerlijk om te lezen, en nu ook met een smartelijke rol voor de schrijver zelf.

Of… ís hij dat wel echt, die wat wonderlijke Van Dis in dit boek? Met zijn schitterende verteltalent houdt hij de lezer stevig aan zich vastgekluisterd. Lezen hoor!

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 22 december 2017 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris