Margot

Julian Barnes: The Only Story

Die allereerste liefde, en hoe je daar eigenlijk nooit meer van geneest…

In zijn analyserende en toch prachtige stijl onderzoekt de auteur een verpletterende liefde van een 19-jarige student voor een veel oudere, getrouwde vrouw. Het gaat van hemelhoogjuichend gestaag naar een verschrikkelijk dieptepunt. En onderwijl gaat de lezer net als de verteller steeds meer twijfelen aan de oprechtheid van het geheugen van de man die terugkijkt. Een schítterende roman!

Robert Seethaler: De Weense sigarenboer (Der Trafikant)

Een verrukkelijk boek van de Oostenrijkse auteur die dat andere heerlijke boek schreef, Een heel leven (Ein ganzes Leben): Robert Seethaler. In De Weense sigarenboer maken we kennis met een jonge knaap van het platteland, die in de grote stad Wenen een bestaan probeert op te bouwen als knecht van een kioskhouder. Van een Jóódse kioskhouder, in 1937, wiens klantenkring onder anderen een zekere Sigmund Freud omvat. De aandenderende tragiek laat zich raden, maar Seethaler weet met zijn subtiele stijl de grootste drama’s zelfs nog met een zweem van superieure humor te schilderen. Was dit het Beste Boek van 2017 misschien…?

Martin Michael Driessen: De pelikaan

Prachtig omslag, dito inhoud. Driessen maakte al indruk met zijn haast ouderwetse stijl in de verhalenbundel Rivieren en met De pelikaan bevestigt hij die perfect. Twee mannen, doodgewone mannen, in een dorp dat middenin de Balkanoorlog belandt. Die oorlog blijft ver op de achtergrond, alle aandacht gaat naar het verknopen van de beide doodgewone mannenlevens in een wervelende destructieve dans.

Martin Hendriksma: De Rijn

De schrijver/journalist Hendriksma reisde de Rijn na, van oorsprong tot monding in de zee, en schreef daarover een allemachtig onderhoudend boek vol verrassende anekdotes en prachtige verhalen die het complete zijn van Europa medebepaald hebben. Geert Mak heeft er een geduchte concurrent bij!

Hanny Michaelis: Lenteloos voorjaar. Oorlogsdagboek 1940-1941

De dichteres en latere echtgenote van Gerard Reve blijkt als gymnasiaste en jonge vrouw tijdens de oorlog een omvangrijk dagboek te hebben bijgehouden. In dit eerste van twee mooi gebonden Van Oorschot-delen: bijna 1000 bladzijden over kalverliefdes, schoolperikelen, onenigheden met ‘het ouderpaar’, en veel onbekommerd verwoorde meningen over talloze gelezen boeken in diverse talen. Haar even onbekommerde minachting voor ‘hbs-volk’, om nog maar te zwijgen van nsb-volk, is een van de bronnen van vreugde in deze uiterst lezenswaardige dagboekaantekeningen.

Pieter Waterdrinker: Tsjaikovskistraat 40

Autobiografisch verhaal van de in Sint Petersburg woonachtige journalist en schrijver Waterdrinker. Hij belicht gebeurtenissen rond dé Russische Revolutie, maar ook die rond latere en huidige revoluties. Erg prettig leesbaar, prettig eigenwijs en met een evenzo prettige bladspiegel – ruim gezet! Heel fijn winters leesvoer.

Guzel Jachina: Zulajka opent haar ogen

Echt gebeurd en helemaal doelbewust uit het (Sovjet)geheugen weggewist: in 1930 verdreven de communistische Russen met harde hand de boeren uit Tartarije, een gedeelte van het Sovjetimperium waar veel moslims woonden. Zij vielen ten prooi aan de ‘dekoelakisatie’, de deportatie van bijna 2 miljoen boeren die, omdat ze misschien een knecht hadden of wat vee, als ‘rijke koelakken’ werden beschouwd door Stalin. De Zulajka in dit boek is de grootmoeder van de auteur; het verhaal is zo of ongeveer zo gebeurd.

Zulajka’s man wordt doodgeschoten door de communisten omdat hij een handje graan niet afgestaan zou hebben, zijzelf, een volstrekt van haar man afhankelijk vrouwspersoontje, wordt op transport naar Siberië gesteld, naar een nog door de gevangenen op te bouwen kamp. De treinreis vol verschrikkingen erheen duurt een half jaar, het kamp moet letterlijk vanaf de grond zonder hulpmiddelelen of gereedschap worden opgebouwd. Zulajka blijkt zwanger te zijn en haar baby, een jongetje, doorstaat op wonderbaarlijke wijze de bevalling en zijn jeugdjaren in het kamp daarna.

De moordenaar van haar man is de kampcommandant en tussen hen beiden ontspint zich een bijzondere relatie. Dat is misschien een beetje een zoet accentje in de roman, maar verder beschrijft dit bijzondere boek niets dan verschrikkingen. De schrijfster is met dit boek genomineerd voor de Internationale Man Booker Prize. Lees het maar, erg bijzonder!

Aleksandr Skorobogatov: Cocaïne

Van de Antwerpse Rus Skorobogatov verscheen eerder het ultieme verhaal over jaloezie: Sergeant Bertrand. Meesterlijk! Nu is er Cocaïne, een veel nadrukkelijker Russisch absurdistisch verhaal. Het is een razende opeenvolging van koortsdromen eigenlijk, komisch en wrang, over het missen van een geliefde. Laat u meevoeren, geef u over. Heerlijk!

Johan Harstad: Max, Mischa & het Tet-offensief

Ook al ben ik op blz. 600 pas op de helft, toch durf ik al te zeggen dat dit een fantástisch en heerlijk boek is.

Een prachtige liefdesgeschiedenis, tegen een sprankelende achtergrond van zeer diverse maar allemaal NIEUWE Amerikanen in de VS van 1968 tot nu. Immigranten dus, en daarmee ook een uiterst actuele roman. Wanneer ben je ergens thuis?

Met veel referenties aan film, literatuur en vooral toneel. 1232 blz, € 29,99

Léon de Kort: Tom Dumoulin, argeloos als een vlinder

De grote wielrenner uit Limburg in een mini-biografie (of: biografietsje). Dumoulin won op spectaculaire wijze de Giro. Helaas doet hij niet mee aan de Tour de France, maar we hebben een heel aardig boekje over hem. Het werd geschreven door wielerverslaggever Léon de Kort, die in ronkend wielerproza de carrière van de ‘argeloze vlinder’ Tom Dumoulin schildert. Klein, fraai en gebonden uitgaafje, € 4,95

Hanna Bervoets: Fuzzie

Mag het een tikkeltje ánders zijn? In deze vierde roman van aanstormend talent Hanna Bervoets speelt een pluizig bolletje, zoiets als een wuppie, een belangrijke en absurdistische rol. Verder gaat dit bijzondere boek natuurlijk gewoon over de liefde… Van harte aanbevolen!

Adriaan van Dis: In het buitengebied

Altijd heerlijk om te lezen, en nu ook met een smartelijke rol voor de schrijver zelf.

Of… ís hij dat wel echt, die wat wonderlijke Van Dis in dit boek? Met zijn schitterende verteltalent houdt hij de lezer stevig aan zich vastgekluisterd. Lezen hoor!

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris