Naomi

De Grote Vriendelijke Podcast

Geen leestip deze keer, maar een luistertip! Er is sinds een tijdje een echte kinderboekenpodcast: De Grote Vriendelijke Podcast. Met heel veel aandacht en liefde gemaakt door Bas Maliepaard en Jaap Friso. Allebei recensenten van jeugdliteratuur, maar vooral liefhebbers. En dat hoor je.

Iedere maand bespreken ze in een aflevering van ongeveer een uur de opvallendste nieuw verschenen kinderboeken en altijd is er een auteur of illustrator te gast.

Iedere aflevering is een feestje, maar de meest recente aflevering met ALMA-winnaar Bart Moeyaert is misschien wel de meest indrukwekkende tot nu toe. Of toch die ene met Bibi Dumon Tak..? Of..? Nou ja, luisteren dus!

www.degrotevriendelijkepodcast.nl

Onder andere te beluisteren via spotify

Lucinda Riley: De zeven zussen

Onder het mom van ‘weten wat je verkoopt’ las ik het eerste deel van De Zeven Zussen. En ik geef het maar toe: ik ben verkocht. Omdat er ook andere boeken gelezen moeten worden is nu pas deel 2 aan de beurt. Ook weer zo fijn. Als je houdt van literatuur en diepgang is dit niet je serie. Maar zoek je leesplezier en ontspanning en ben je niet vies van wat romantiek en clichés? Dan kan je met deze serie je lol op!

Bianca Toeps: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Een Must Read voor iedereen die privé of professioneel te maken heeft met mensen met autisme.

Helder, recht door zee en met de nodige humor vertelt Bianca Toeps hoe dat is, leven met autisme. Ze bespreekt de verschillende wetenschappelijke theorieën en wat daar volgens haar wel en niet van klopt. En ze houdt ons, mensen die autisme alleen kennen als iets ‘van de ander’, een spiegel voor in hoe er over het algemeen wordt gedacht en gepraat over autisme.

Timothy Knapman: Wat is er nog meer?

Een prentenboek om als een blok voor te vallen. Kleine das gaat op onderzoek uit naar wat er allemaal te ontdekken is in de wereld. De illustraties zijn schitterend, iedere bladzijde is een feestje. Om eindeloos vaak voor te lezen.

Lester Cas: Spreek je chocola?

BFF worden met het nieuwe meisje in de klas dat jouw taal niet spreekt.... hoe doe je dat?

Een prachtig boek, helemaal in de belevingswereld van meisjes van ongeveer 12 jaar, vol BFF's vriendschapsarmbandjes en natuurlijk superirritante leraren. Maar ook het verhaal van Nadima, ook een gewoon meisje van 12 dat moest vluchten voor de oorlog in Syrië. Om te lezen met een flink stuk van je favoriete chocola èn een hele grote zakdoek.

Judith Visser: Zondagskind

Judith Visser kwam er als volwassene achter het syndroom van Asperger te hebben. In korte hoofdstukken in de ik-vorm neemt ze je mee door haar jeugd. Een boek om in één adem uit te lezen.

Daarnaast een belangrijk boek vol inkijkjes in hoe iemand met autisme de wereld om zich heen ervaart.

Sharid Alles: Rocca en het geheime toverrecept

Wat een verrassend debuut! De oma van Rocca is een toverkok. In het diepste geheim kookt ze waarheidsserums, liefdesdrankjes of wat mensen maar nodig hebben. En Rocca mag haar leerling worden!

Maar haar ouders maken steeds vaker ruzie omdat haar vader niets van het toverkoken moet hebben. Rocca moet op zoek naar een oplossing… Stoppen met toverkoken of zou er een recept zijn om haar ouders voor altijd bij elkaar te laten blijven?

Een origineel, avontuurlijk, speels en toegankelijk verhaal voor iedereen vanaf ca. 8 jaar.

Annet Schaap: Lampje

Een lekker lang verhaal, heel sterk van sfeer, speels van taal, spannend en bijzonder. In korte hoofdstukken ontrolt zich het verhaal over het meisje Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter. Hoe ze weg moet uit de vuurtoren en Vis ontmoet, de jongen met de staart. Ook een fijn boek om voor te lezen aan iets oudere kinderen.

Tom Marien en Merlijne Marell: Volle muil

Een pareltje in de kinderboekenhoek, bijna meer voor volwassenen dan voor kinderen.  Een bange kleine uil moet onder het toeziend oog van zijn vader, Wijze uil, en alle andere uilen de maanvis vangen om de leider van de groep te worden. Een klein verhaal over grote thema’s, mooi van taal en schitterend geïllustreerd.

Aaltje van Zweden: Om wie je bent

Aaltje van Zweden is de vrouw van Jaap van Zweden en de moeder van de autistisch Benjamin. Ze vertelt over de zoektocht naar goede zorg en begeleiding voor haar zoon, over wat dit moederschap met haar doet en over haar traumatische jeugd die ze onder ogen moet zien om er als moeder ten volle voor Benjamin te kunnen zijn.

Een persoonlijk en kwetsbaar verhaal dat voor veel ouders met een kind dat buiten de gebaande wegen opgroeit herkenbaar zal zijn.

Joke van Leeuwen: Toen ik

Niemand schrijft en tekent als Joke van Leeuwen. Altijd nieuw en origineel en toch heel vertrouwd. Ook dit boek is weer een feest!

Leeftijd 7 - 9 jaar

Pam Smy: Thornhill

Een verlaten huis, een meisje in de tuin, aan de andere kant van het hek. Een verhaal in het nu dat bestaat uit tekeningen, als een film. Een verhaal in het verleden in dagboekfragmenten. De verhalen komen samen in deze schitterende en griezelige leeservaring.

Vanaf 10 jaar.

Enne Koens: Ik ben Vincent en ik ben niet bang

Wat een prachtboek! Over Vincent die alles weet over survival. Hij moet wel want hij valt overal buiten de groep en wordt iedere dag na school opgewacht door een groepje klasgenoten. Maar uiteindelijk ligt zijn redding niet in survivalkunsten maar in echte vriendschap.

Een belangrijk boek vol levenswijsheid verpakt in een meeslepend verhaal dat nergens zwaar wordt. En het is ook nog een prachtig uitgegeven.

Voor iedereen vanaf ongeveer 10 jaar.

Antonia Michaelis: De Sprookjesverteller

Wat een boek! Over Anna, die verliefd wordt op klasgenoot Abel. Over Abel die achter zijn gesloten façade een hele wereld verborgen houdt. Die voor zijn zusje zorgt en haar een sprookje vertelt, een sprookje waar steeds meer werkelijkheid in door lijkt te sijpelen. Er is moord, er is gevaar. Tussen hoop en vrees word je meegesleurd naar de dramatische ontknoping.

Een hele wereld in 366 bladzijden.

Marjolijn van Heemstra: En we noemen hem

Een zwangerschap en een ooit gedane belofte aan een oma om een eerstgeboren zoon te vernoemen naar een verre oom die net na WO II een heldendaad zou hebben verricht. De vraag begint te dringen: vernoemen? Maar wie was deze neef precies? En was wat hij deed werkelijk zo goed?

Een roman over de geschiedenis van de familie waar je uit komt en de vraag of een naam een stempel drukt op een nog ongeboren kind.

Edward van de Vendel: Sofie en de pinguïns

Mijn dochter van 7 en ik zijn dol op de boeken over Sofie. Vrolijke, slimme Sofie die van dieren houdt (vooral van pinguïns) en in ieder boek een nieuw avontuur beleeft, met altijd een dier in de hoofdrol. Geweldig geschreven door Edward van de Vendel en fijn geïllustreerd door Floor de Goede. We zijn bijna door de serie heen maar gelukkig verschijnt er in oktober een nieuw deel. Feest!

Leeftijd: 7 - 9 jaar

De boeken zijn prima los van elkaar te lezen.

Annie M.G. Schmidt: Pippeloentje

Beertje Pippeloentje is natuurlijk bekend. Toch voelt alles in dit boek helemaal nieuw. Fleur van der Weel tekende een Pippeloentje zó mooi, zó lief, zó vertederend dat het al kijkend en lezend voelt alsof de gedichtjes van Annie M.G. Schmidt de tekeningen begeleiden in plaats van andersom.

Jenni Desmond: De ijsbeer

Zo mooi kan non-fictie voor kinderen zijn!

Werkelijk alles wat Jenni Desmond maakt is geweldig, zo ook dit fraaie boek over de ijsbeer. Bomvol informatie en bladzij voor bladzij voorzien van de karakteristieke Desmond-illustraties die de ijsbeer in al zijn facetten laat zien.

Vanaf 5 jaar.

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris