Boekbespreking: De Nieuwe Leeskring bespreekt 'Zij' van Helle Helle

maandag 3 februari 2020 19:00
Boekbespreking: De Nieuwe Leeskring bespreekt 'Zij' van Helle Helle

Op  maandag 3 februari bespreekt De Nieuwe Leeskring de roman ‘Zij’ van de Deense schrijfster Helle Helle. Ook ontvangen we dan een speciale gast.

Op de achterflap: 
‘Zij’ zijn een dochter van zestien en haar moeder. Ze wonen op veel verschillende plekken in een stadje op Zuid-Lolland. ‘Zij’ zijn ook de 2750 andere bewoners in hun woonplaats. En ‘zij’ zijn alle mensen die de dochter leert kennen op de nieuwe middelbare school waar ze in 1981 naartoe gaat. Maar in de allereerste plaats zijn ‘zij’ bezig te verdwijnen, omdat haar moeder ernstig ziek wordt. De band tussen moeder en dochter wordt beschreven in kleine episodes, terugblikken en dialogen.’

Helle Helle (1965) wordt beschouwd als een van de grootste moderne Deense schrijvers. Haar onderkoelde proza wordt vergeleken met dat van Ernest Hemingway en Raymond Carver. Ze ontving alle belangrijke Deense literaire prijzen.

De keuze voor dit boek is al eind december 2019 gemaakt. Maar het toeval wil dat er op zaterdag 4 januari een recensie van dit boek in het Parool stond met als kop ‘Korte, precieze zinnetjes die inslaan als een moker’. Die recensie bevatte overigens ook de volgende ‘waarschuwing’: ‘Helle heeft ook voor de vorm gekozen het geheel in de tegenwoordige tijd te schrijven. Dat vergt van de lezer enige aanpassing met zinnen als ‘Een uur geleden begint de vakantie’ … Maar het went en het werkt, want je wordt meegezogen in de wereld van ‘ze’, de hoofdpersoon en die andere ‘ze’, haar moeder.

Gast 

Nu hebben we al vaker een auteur op bezoek gehad in het tweede uur van de bespreking, maar nog nooit een recensent. Dus hebben we contact opgenomen met de betreffende recensent (Marjolijn de Cocq, hoofd Boeken van het Parool)  en gevraagd of zij bereid was om het tweede uur bij ons als gast aan te schuiven. Dat was en is ze, waarvoor onze hartelijke dank.

In het eerste uur bespreken we zoals gewoonlijk het boek en vanaf 20.00 uur gaan we samen met Marjolijn kijken in hoeverre de recensie (al dan niet) overeenkomt met onze leeservaringen. Daarnaast is het natuurlijk ook interessant om meer te weten te komen over hoe recensenten in het algemeen te werk gaan. Het belooft leuk te worden.

 

Onder professioneel voorzitterschap van Peter, Paul, Maartje of Karin kun je met andere lezers over dit mooie boek praten in de sfeervolle ambiance van De Nieuwe Boekhandel by night.

Aanmelden is gewenst (info@denieuweboekhandel.nl of persoonlijk in de winkel.) Deelname is €9 inclusief koffie/thee/iets anders/versnapering. Tijd: 19-21 uur. Op de avond zelf kiezen we in overleg het volgende boek. Je kunt per keer beslissen of je komt.

Overwin je schroom en probeer het eens. Ervaring is niet vereist en de avond zal je rijker maken!

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris