Landelijke Voorleesdagen: kom luisteren naar Knetter en Spetter

woensdag 22 januari 2020 14:30
Landelijke Voorleesdagen: kom luisteren naar Knetter en Spetter

Vandaag is de eerste dag van de Nationale Voorleesdagen. Bij ons kun je komen luisteren naar Knetter en Spetter. De schrijvers van deze boekenserie Ewout & Thijs komen zelf voorlezen, en ze zijn echt supergrappig! Iedereen is welkom, de boeken zijn bedoeld voor kinderen tussen 6 en 11 jaar. Aanmelden is fijn (info@denieuweboekhandel.nl). Je kunt hun boeken natuurlijk ook bij ons kopen (14,95 per boek) en laten signeren.

DE AVONTUREN VAN KNETTER EN SPETTER, deel 1 (6 – 11 jaar)
Knetter en Spetter zijn twee ondeugende, grappige en handige broers.
Ze wonen in een kleurrijk bos waar ze schitterende avonturen beleven. Zoals met Meneer Uil die in paniek is geraakt omdat hij een oehoe-examen moet afleggen. Met de mollen Grommol en Brommol die zonder dat ze zich daar bewust van waren een ondergrondse glijbaan hebben gegraven. En met het onverwachte bezoek van de oesterzwammen Bumper en Stumper die, ondanks dat ze er hetzelfde uitzien, een giftig verschil vertonen.

Geschreven door Ewout Eggink & Thijs van Aken
Geïllustreerd door Erik Butter

DE AVONTUREN VAN KNETTER EN SPETTER, deel 2 (6 – 11 jaar)
In deel 2 beleven Knetter en Spetter nieuwe spannende avonturen. Zo komen ze terecht in een modderklodder waar ze de schrik van hun leven krijgen. Door de bloemen van de pigmentvretertjes kunnen ze de toppen van de bomen aanraken en verwonden ze zich bijna aan spijkerplanten. Ook bieden de broertjes onderdak aan twee hele lieve meisjes Wiege en Warre, die op de vlucht zijn voor de Witte Kuifvogel. Net als deel 1 bevat deel 2 vier verhalen die los van elkaar (voor) gelezen en beluisterd kunnen worden.

Geschreven door Ewout Eggink & Thijs van Aken
Geïllustreerd door Erik Butter

 

 

 

Tijdens de Nationale Voorleesdagen, die landelijk starten met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 22 januari 2020, leest iedereen voor uit Het Prentenboek van het Jaar Moppereend (Lemniscaat). Naast dit prentenboek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek TopTien negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2018. Tijdens De Nationale Voorleesdagen, van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari 2020, krijgen deze tien boeken extra aandacht. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt het Prentenboek van het Jaar uit in een mini-editie voor € 5,25.

Prentenboek TopTien

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2019 uit de prentenboeken die in 2018 verschenen. Naast Moppereend  hebben zij nog negen andere prentenboeken gekozen, die de Prentenboek TopTien vormen:

 • Spelen tot het donker wordt (Querido) Hans Hagen, Marit Törnqvist, MoniqueHagen          
 • Moppereend (Lemniscaat) Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens
 • De hapgrage krokodil (Vries-Brouwers) Jonnie Wild en Brita Granström en vertaald door Ineke Ris 
 • Deze ridder zegt NEE (Gottmer) Lucy Rowland en Kate Hindley, vertaald door Bette Westera
 • Een schildpad was zijn schildje kwijt (Gottmer) Marjet Huiberts en Carmen Saldaña 
 • Van 1 tot 10 (Gottmer) Mies van Hout           
 • Zó moe en toch klaarwakker  (Hoogland & Van Klaveren) Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg               
 • De boer en de dierenarts (De Eenhoorn) Pim Lammers en Milja Praagman      
 • De grote vijf (Clavis) Bella Makatinien Judi Abbot 
 • Otto groot, Otto klein (Lannoo) Tom Schamp

Moppereend

Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog.  Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.

Petr Horáček

Petr Horáček groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Hij is illustrator en prentenboekenmaker. Bij Lemniscaat verschenen al vele boeken van zijn hand, waaronder Het lied van de blauwe pinguïn, Gulzige Geit, Kleine Muis en de rode knikker, Zo mooi zijn dieren, En de maan lachte en Kriebelbeestjes.             

Prentenboek van het Jaar

Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. Het doel van de Nationale Voorleesdagen  is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. De Nationale Voorleesdagen vinden voor de zeventiende achtereenvolgende keer plaats

 • Share
 • Share
 • Share
 • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris