Schrijvers ontmoeten: Maartje Wortel en Niña Weijers

zondag 10 november 2019 15:00

Vanmiddag gaan Maartje Wortel en Niña Weijers met elkaar in gesprek over hun nieuwe romans. De raakvlakken, de verschillen. 

Vrije toegang; wel graag aanmelden via info@denieuweboekhandel.nl 

 

Maartje schreef o.a. 'Dennie is een star':

'Op de Rietveld Academie kreeg ik les van Wim Brands. Tijdens een van de eerste lessen gaf hij ons een paar regels mee.  

Hij zei: Probeer niet te lachen, dat komt zo dom over. 
Hij zei ook: Je moet eerst weten hoe je moet sturen voor je uit de bocht vliegt. 
En hij zei: Schrijf nooit over je kat. Of over welke kat dan ook überhaupt.' 

Dennie is een star is een verhaal over tijd en ruimte, over religie, over seks en vooral: over Dennie. De kat.  

 

Niña schreef o.a. 'Kamers antikamers':

Een roman over de poreuze grenzen tussen herinnerde, verzonnen en mogelijke levens. Over de keuzes die je maakt, en niet maakt. Over liefde en vriendschap, en de manieren waarop mensen elkaar vinden en verliezen. Een vrouw woont op de bovenste verdieping van een rijzig, laat negentiende-eeuws pand aan een stadspark. Ooit woonde er een kunstschilder die melancholische stadsgezichten maakte en artistieke vrienden ontving in zijn atelier. Nu schrijft ze er een boek. Onder haar vingers beginnen verleden, heden en toekomst over elkaar heen te buitelen. De werkelijkheid blijkt een veelvoud, en zijzelf ook, zeker wanneer ze opduikt als personage in de roman van haar goede vriendin M, die haar misschien wel of misschien niet zal laten leven.

 

Onze Nicole las én tipte ze allebei. Over 'Dennie is een star' schrijft ze: "Een heerlijk niet-lineaire en experimentele roman, en dat op een eerlijke, persoonlijke manier. Hoofdpersoon Ted (een jonge vrouw) is continu op zoek naar iets, zingeving, geloof, zoiets, en probeert dat te vinden in het katje Dennie. Eerder laconiek dan grappig, al heb ik er af en toe hard om gelachen. Ik heb er ook om gehuild."
En over 'Kamers, antikamers': "Dit is een ontzettend sympathiek boek. Op het eerste gezicht dacht ik dat het bestond uit delen die je ook als afzonderlijke verhalen zou kunnen lezen, maar steeds komen dezelfde elementen terug: een jeugd op een eiland, een katje, een ontbijtende familie in het huis aan de overkant. Ze zijn in elk deel anders verwerkt, waardoor je soms denkt: hé, maar zo ging het toch niet? En daar gaat het om. Verzinnen en herinneren loopt in elkaar over, en de vraag wat echt is, wordt irrelevant. Is in het schrijven immers niet alles even waar? Een fijn inkijkje, met één heel prettige constante: M, met wie de hoofdpersoon een vriendschap heeft die je zelf ook zou willen."

 

Wees welkom!

 

 

  

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2019 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris