Feestelijke boekpresentatie 'Abjater die zo lachte'

zaterdag 29 september 2018 11:00
Feestelijke boekpresentatie 'Abjater die zo lachte'
Je bent van harte welkom om deze feestelijke presentatie bij te wonen. Tijd: 11-12.30 uur, toegang vrij (de winkel is natuurlijk gewoon open), graag wel even aanmelden via info@nieuweboekhandel.nl.Abjater die zo lachte - Wilma Stockenström, vertaling Rob van der Veer 

 

In samenwerking met uitgeverij Aldo Manuzio vieren we vandaag de verschijning van Abjater die zo lachte, in aanwezigheid van de vertaler Rob van der Veer, en Ena Jansen, emeritus hoogleraar Afrikaanse letterkunde. Ena schreef een woord vooraf voor de Afrikaanse heruitgave van het boek.

Abjater die zo lachte

Een meisje hoort een nieuwe klasgenoot lachen, en de lach van deze Abjater zal haar altijd bijblijven, haar hele leven lang, omdat er een overweldigend gevoel van vrijheid en geluk in doorklinkt.

Zelf is ze niet alleen arm en onaanzienlijk, maar als ze zingt, klink dat ook nog eens als het gebalk van een ezel. Al jong moet ze als dienstmeisje gaan werken. Aanvankelijk zorgt ze voor kinderen van welgestelde dorpsbewoners, later zijn het vooral ouderen die ze tot hun levenseinde verzorgt.

Dan wordt ze bij het sterfbed van Abjater geroepen. Bij de confrontatie met zijn naderende sterven probeert ze met haar ezelsstem de angst weg te zingen, en dan barst Abjater opnieuw in lachen uit – met onbedoelde gevolgen.

 

De auteur

Wilma Stockenström (1933) is een van Zuid Afrika’s meest vooraanstaande auteurs en acteurs. Ze schreef gedichten, romans en toneelstukken en speelde diverse filmrollen. Haar werk werd viermaal bekroond. Eerder verscheen van haar bij Manuzio De expeditie naar de baobab.

 

De vertaler

Rob van der Veer is een ervaren literair vertaler. Aanvankelijk vertaalde hij uit het Engels, na grondige studie ook uit het Afrikaans. Sinds 2007 geeft hij vertaallessen op de VertalersVakschool in Amsterdam. Zijn vertaaldebuut uit het Afrikaans was Kroniek van Perdepoort van Anna M. Louw. Daarna vertaalde hij onder meer het Stemme-drieluik van Karel Schoeman.

 

Programma (voorlopig)

11.00     Welkom door Monique Burger

11.10     Opening door Pieter Rouwendal, eigenaar en uitgever van Aldo Manuzio

11.15     Ena Jansen over Leven en literatuur van Wilma Stockenström.

                (Ena Jansen is em. Hoogleraar Afrikaans)

11.45     Rob van der Veer over het vertalen van Stockenströms romans

12.15     Afsluiting met hapje en drankje             

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris