Leestips van Katja

Leestips

Katja (2)

 

 

 

 

De zeven zussen - Lucinda Riley
De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en een zoektocht naar wie je werkelijk bent.Het zijn twee mooie verhaallijnen. Het verhaal van pa Salt die zeven meisjes adopteert en hun een fijne jeugd en goede opvoeding meegeeft. Hij vernoemd de meisjes naar het sterrenstelsel de zeven zussen. A ls hij overlijd laat hij voor alle meisjes een brief achter met de coördinaten en een mysterieuze aanwijzing naar hun afkomst.


Maia is als eerste geadopteerd. Ze woont als enige van de dochters op het landgoed van haar vader. Dat is alleen bereikbaar per boot, en ligt aan het meer van Genève. Al snel na het overlijden van pa Salt gaat ze op zoek naar haar verleden. Een verhaal vol hoop, liefde en tegenslagen, zorgen ervoor dat je door het verhaal wordt gegrepen en het je niet meer loslaat. Het is mooi geschreven, makkelijk leesbaar en spannend, vol puzzelstukjes én met historische feiten.


Ik zou er heel veel over willen vertellen omdat ik er zo enthousiast over ben maar ik ben ook altijd bang dat ik teveel verklap. Het is juist zo mooi om het zelf te lezen en ontdekken. En je moet me geloven het is een geweldig boek! Het tweede deel, Storm, ligt al in de winkel en ik kan niet wachten om die te gaan lezen! Ik hoop dat de andere boeken snel vertaald worden want ik ben heel benieuwd naar de verhalen van de andere zussen.  Deze serie mag je niet missen.

Bekijk of bestel het boek 'De zeven zussen'


Victoria & Abdul - Schrabani Basu
Dit is een ontroerend, waar verhaal van een innige vriendschap. Victoria is koningin van Engeland maar ook keizerin van India. Na het overlijden van haar geliefde Albert was koningin Victoria veertig jaar weduwe. Koningin Victoria was bijzonder gesteld op het gezelschap van mannen. Aan het hof deden de wildste geruchten de ronde over haar vriendschap met de stoere Schotse bediende John Brown, en dat werd nog erger toen ze in 1887 de jonge Indiër Abdul Karim als haar secretaris aanstelde en hij haar vertrouweling werd. Ze leert Abdul kennen tijdens haar regeringsjubileum. Abdul was jarenlang de meest innige vertrouweling van de eenzame koningin Victoria. Mensen om Victoria heen vertrouwen Abdul niet. Koningin Victoria fel gekant tegen elke vorm van rassendiscriminatie bleef Abdul altijd trouw. Victoria was idolaat van haar leraar-bediende. Hij leerde haar de Indiase taal, cultuur en maakte Indiase curries voor haar. Januari 1901 overleed koningin Victoria. Na haar dood bleek hoezeer de hofhouding een afkeer had van Victoria’s  Indiase hobby’s. Vele brieven van Victoria aan Abdul werden onmiddellijk vernietigd en werd Abdul op de boot naar India gezet. Dit boek geeft een uniek beeld van koningin Victoria, het leven aan het hof en het Britse Rijk. Dit najaar was de verfilming van dit boek te zien in de bioscoop. Met Judi Dench als koningin Victoria in de hoofdrol.

Bekijk of bestel het boek 'Victoria & Abdul'


Bijna echt gebeurd - Liane Moriarty
Dit is het derde boek van Liane Moriarty. Eerder schreef zij Het geheim van mijn man en Grote en kleine leugens. Dit boek (net als de andere twee) heeft een plot dat Liane lang voor de lezer verborgen houdt. Dat maakt dat je steeds maar verder wil lezen, als je dan zo ver bent is het heel anders dan je gedacht had! Wat mij betreft is dit de mooiste van de drie.

Het gaat over twee gezinnen en een echtpaar, hun ouders en een buurman. Een groot deel gaat over de dag dat Oliver en Erika met het gezin van Sam en Clementine samen naar de barbecue gaan bij de buren. Daar gebeurd iets ingrijpendst. Wat er gebeurd is houdt de schrijfster lang geheim voor de lezer. Je wisselt steeds tussen het heden en verleden, en komt stukje bij beetje dichter bij het antwoord terwijl je ondertussen alle personages leert kennen zoals ze waren voor en na het incident bij de beruchte barbecue. Twee maanden later vraagt iedereen zich af: wat als we nooit naar de barbecue waren gegaan? Liane schrijft graag over relaties die mensen met elkaar verbind maar ook bijna ten gronde richten.

Bekijk of bestel het boek 'Bijna echt gebeurd'

Lion - Saroo Brierley
Saroo, een 5-jarige jongen die zijn broer kwijtraakt, stapt per abuis in een trein die hem helemaal naar het eind van India, Calcutta, brengt. Calcutta is een miljoenenstad waar vele gevaren op de loer liggen en niet te vergeten honger. 25 jaar later gaat Saroo op zoek naar zijn roots, met behulp van Google Earth en zijn herinneringen die hij zorgvuldig bewaard heeft. In India zijn honderdduizend thuisloze kinderen. Veel van hen sterven voordat ze volwassen zijn. Lion is verfilmd en heeft 6 Oscarnominaties gekregen.

Bekijk of bestel het boek 'Lion'

54 Minuten - Marieke Nijkamp
Een boek geschreven voor Young adults, geschreven door een Young adult Marieke Nijkamp. Marieke is geboren in Zwolle. Ze is een verhalen verteller, een dromer en een nerd. Haar in het Engels geschreven debuutroman This is were it ends stond wekenlang in de top 10 van New York Times bestsellerlijst. De schrijfster liet zich inspireren tot het fictieboek door een schietpartij in 2012 op een school in Connecticut waarbij achtentwintig doden vielen. Marieke schrijft realistisch en zeer gedetailleerd.

Bijna alle leerlingen van Opportunity High zijn in de aula aanwezig om de toespraak van de rector Trentons bij te wonen, naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar. Als het tijd is om naar de eerste les te gaan zijn alle deuren en nooduitgangen op slot. Eerst wordt er gedacht dat het om een grap gaat totdat er iemand begint te schieten. Paniek barst los als iedereen beseft dat ze als ratten in een val zitten. Wat er de volgende 54 min gebeurd vertellen vier jongeren. Verteld vanuit het wisselend perspectief van hardloopster Claire, stoere Tomás, danseres Autumn en haar vriendin Sylv kom je achter de motieven van Tyler en word je als lezer de terreurdaad ingezogen. 54 Minuten is een heftige YA-thriller die je tot nadenken stemt omdat terreurdaden tegenwoordig helaas steeds vaker voorkomen.

Bekijk of bestel het boek '54 Minuten'

Toen het donker werd - Simone van der Vlugt
We hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is er weer een literaire thriller van Simone van der Vlugt. In het boek krijgt familie Riebeek problemen nadat vader Menno zijn tienerzoon Luuk van een gokschuld wil afhelpen. Een verhaal waarbij je van de ene verwikkeling in de andere valt. Het boek laat de duistere kant van het leven zien, maar ook hoe gemakkelijk het is om als doodgewoon gezin in de criminaliteit te belanden. Spannend vanaf het begin!

Bekijk of bestel het boek 'Toen het donker werd'

Dansen met de vijand - Paul Glaser 
Een prachtig waar gebeurd verhaal, geschreven door Paul Glaser over zijn tante Roosje waar hij het bestaan niet van wist. Sterker nog hij wist niet eens dat hij van Joodse komaf is. Omdat zijn vader het beter vond  zijn kinderen daar tegen te beschermen omdat het altijd nog tegen je gebruikt kan worden. Door een toevallig bezoek aan Auschwitz ziet hij zijn achternaam op een koffer staan en langzaam aan gaat hij onderzoek doen. Mede dankzij het dagboek, brieven en de archieven van Roosje en verhalen van omstanders kan hij haar verhaal vertellen. Roosje was een moderne ondernemende vrouw die een bloeiende dansschool heeft  opgezet in de jaren voor de oorlog. Ze had diverse scholen in Den Bosch, Eindhoven,  Breda en omgeving daarvan. Totdat dat niet meer mocht, ging ze toch verder  op de zolder van haar ouders. Ze kreeg te maken met verraad en bedrog van haar man en later haar minnaar, en ze raakt alles kwijt. Roosje kwam in allerlei kampen terecht en deed er alles aan om te overleven en zo goed en zo kwaad als dat kan, haar leven in het kamp zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Ondanks alle tegenslagen  heeft ze altijd een lach op haar gezicht en is ze altijd positief. Door dit boek kreeg ik een hele andere kijk op de tweede wereldoorlog dan ik op school heb geleerd en van mijn ouders heb gehoord. Ook de rol van de regering na de oorlog naar de weinige overlevende die terug keerden uit de kampen viel mij tegen. Echt een aanrader!

Bekijk of bestel het boek 'Dansen met de vijand'

De negen dagen van Rabbit Hayes -Anna McPartlin
Rabbit Hayes heeft niet zo lang meer te leven. Samen met de mensen waar ze van houd kijk je terug op de herinneringen van haar leven en hoe Rabbit in hun leven past.  De gedachten van Rabbit dwalen vaak af naar Johnny Faye die de  liefde van haar leven is.  Johnny speelde in de band van haar broer,  ze waren erg succesvol.  Ze houdt zielsveel van haar dochter Julliet en haar kleurrijke chaotische familie, vader,  moeder, broer Davey en zus Grace. Vriendin Marjorie speelt ook een belangrijke rol. Er moet een passende oplossing gevonden worden voor Julliet omdat ze geen vader heeft. Wie kan voor haar zorgen en bij wie wil Julliet het liefste opgroeien?  Het verhaal laat zien hoe iedereen verschillend met zijn gevoelens omgaat en hoe moeilijk dat is. 

Het is een verhaal met een lach en een traan. De Ierse schrijfster Anna McPartlin was eerder stand-upcomedian die inmiddels een succesvolle carrière als auteur heeft opgebouwd. Ook schrijft ze scenario’s voor films. De negen dagen van Rabbit Hayes is haar eerste boek die in het Nederlands verschijnt. Haar schrijfstijl heeft wat weg van Jojo Moyes.

Een roman waarbij je het ene moment hardop moet lachen, en het andere moment je tranen niet kunt bedwingen. Aangrijpend, en leest als een trein!

Bekijk of bestel het boek 'De negen dagen van Rabbit Hayes'

As in tas -Jelle Brandt Corstius
Al vroeg in het leven van Jelle overlijdt zijn moeder. Zijn vader is een wonderlijke man die veel begreep van dingen waar de meeste mensen niets van begrepen, maar weer weinig van normale dingen begrijpt. Na het overlijden van zijn vader, fietst hij van Amsterdam naar de kust van Zuid-Frankrijk om het verlies van zijn vader een plek te geven. Hij neemt de as van zijn vader mee in zijn tas. Dat blijkt nog een hele klus… Dit boek is goed leesvoer voor op vakantie!

Bekijk of bestel het boek 'As in de tas'

Verder dan de sterren -Kristin Hannah
De schrijfster neemt je vanaf de eerste pagina mee in het verhaal. Een verhaal over vriendschap en verdriet, waar vergeven en liefde voor elkaar een belangrijke rol spelen. Tully Hart heeft veel bereikt. Juist door de pijnlijke herinneringen aan haar verleden is ze een sterke persoonlijkheid geworden. Totdat haar beste vriendin, Kate op sterven ligt. Ze besluit alles achter zich te laten en bij Kate te blijven tot ze overlijd. Daarna stort haar wereld ineen. Kate’s dochter Marah , petekind van Tully, is ontroostbaar en trekt zich steeds meer terug in haar eigen wereld. Tully’s moeder Dorothy liet Tully vanaf het begin keer op keer in de steek, letterlijk. Om er eindelijk voor Tully te kunnen zijn zal ze eerst de vreselijke geheimen uit haar verleden onder ogen moeten komen.

De drie verhalen van de vrouwen komen aan het eind bij elkaar in een emotioneel plot. Alle drie de vrouwen zijn gekwetst en eenzaam, ze hebben elkaar nodig maar kunnen ze hun achterdocht en verdriet overwinnen? Kristen Hannah is een New York Times bestseller auteur van meer dan twintig romans.

Bekijk of bestel het boek 'Verder dan de sterren'

Het geheim van mijn man - Liane Moriarty
Het is moeilijk om over dit boek te vertellen zonder iets te verklappen. Het verhaal gaat over een groot geheim van John-Paul, de echtgenoot van Cecilia. Hij biecht dit op in een brief die ze pas mag openen na zijn dood. Cecilia vindt de brief echter terwijl John-Paul nog springlevend is. Daardoor verandert alles. Het zet je aan het denken: hoe goed ken je de mensen waar je van houdt en jezelf? Wat zou jij doen als je achter zo'n groot geheim komt? Een heerlijk geschreven roman.

Bekijk of bestel het boek 'Het geheim van mijn man'

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris