Kinderboek van de Week

Ineke tipt elke donderdag een nieuw kinderboek

Ineke van Nispen had jarenlang haar eigen boekwinkel in Breda met als specialiteit kinderboeken. Ze verzorgde avonden voor leerkrachten, en gaf cursussen aan boekhandelspersoneel. Nu schrijft ze al vele jaren kinderboekenrecensies voor Libris.nl (en dat zijn er veel meer dan de Kinderboek van de Week). Ze test de boeken vaak op haar vier kleinkinderen en alleen de boeken waar ze enthousiast over is krijgen een reactie van haar op de website. Ze kan zich geen betere hobby voorstellen. Lees elke donderdag haar Kinderboek van de Week.

Wil je op de hoogte blijven van alle Kinderboekentips die Ineke schrijft, maar ook recensies van boekhandels, klanten, ouders, juffen en meesters?
Meld je dan aan op onze Facebook groep Kinderboekeninspiratie!


 

Kinderboek van de Week: Het kattenmannetje en andere sprookjes van Janneke Schotveld

12 februari 2020, Ook sprookjes gaan over de echte wereld

Het kattenmannetje en andere sprookjes

Janneke Schotveld

€ 15,00
Janneke Schotveld, bekend van o.a. Superjuffie, verwent ons weer met een heerlijk sprookjesboek. ‘Het kattenmannetje’ staat weer vol ouderwets moderne sprookjes. Net als in haar vorige sprookjesboek ‘De kikkerbilletjes van de koning’ komen er allerlei bijzondere figuren voorbij, zoals een oud mannetje dat met katten praat of een zwangere ridster die het land moet redden. En natuurlijk zijn er ook weer reuzen, heksen, koningen en koninginnen, zoals je bij sprookjes mag verwachten. Maar bij Janneke is het altijd weer net anders.
De sprookjes zijn stuk voor stuk weer heerlijke voorleesverhalen voor alle leeftijden. Ze zitten vol grappige en herkenbare situaties. En opnieuw vormen ook hedendaagse onderwerpen, zoals de klimaatverandering, getrouwde koninginnen en vrouwenemancipatie, een onderdeel hiervan, want ook sprookjes gaan over de echte wereld.
Ook nu heeft elk sprookje weer plaatjes van steeds weer een andere illustrator. Bekende en minder bekende tekenaars maken van dit boek weer een vrolijk geheel. Erg grappig is dat er zowel in de verhalen als in de illustraties verbanden zijn met het eerste sprookjesboek. Een mooi excuus om ook dat boek weer te herlezen.
Voorlezen: alle leeftijden
Zelf lezen: 8+

DEZE WEEK WORDT HET KINDERBOEK VAN DE WEEK BESPROKEN DOOR: Rubén Rodriguez da Silva van Boekhandel Los in Bussum.

 

Kinderboek van de Week: Wisselkinderen van Thijs Goverde

6 februari 2020, Een boek dat je moeilijk neer zult kunnen leggen.

Wisselkinderen

Thijs Goverde

€ 19,99
Liefhebbers van avonturenboeken, leg De grijze jager en Warrior Cats maar even opzij, want nu ligt er een geweldig boek te wachten. Wisselkinderen van Thijs Goverde is een verhaal vol ridders, heksen, een magisch bos en bekende personages, zoals Reinaert de Vos en de elfenkoning Oberon.
IJsbrand is de zoon van ridder Giskijn, heer van Lenth. Hij groeit op zonder vrienden en zijn vader lijkt een hekel aan hem te hebben, omdat hij een wijnvlek op zijn gezicht heeft. Wanneer IJsbrand een broertje krijgt en niet langer erfgenaam is, besluit hij weg te lopen. Samen met Wulfhilde, de jonge heks in het bos, gaat hij op pad. Onderweg komen zij Moenin en Emmeke tegen.
Met z’n vieren besluiten ze naar het dorp Wisseling te gaan, waar alle kinderen welkom zijn. Wisseling is geen gewoon dorp, want om daar te komen moet je eerst door een magische poort heen. Volwassenen zijn daar niet welkom. In het aangrenzende bos woont het Goede Volk, magische wezens die niet dol zijn op mensen.
Wanneer Wisseling bedreigt wordt door een groep ridders, moeten de vier vrienden een opdracht uitvoeren om de hulp van het Goede Volk te verdienen. Zonder deze hulp dreigt het dorp ten onder te gaan. Maar de opdracht is gevaarlijk en vraagt grote offers van de vrienden.
Dit is een hedendaags antwoord op de boeken van Tonke Dragt en Thea Beckman. Een boek dat je moeilijk neer zult kunnen leggen.

Voor lezers van 10+/12+


 

DEZE WEEK WORDT HET KINDERBOEK VAN DE WEEK BESPROKEN DOOR: Rubén Rodriguez da Silva van Boekhandel Los in Bussum.

 

Kinderboek van de Week: Gozert van Pieter Koolwijk

30 januari 2020, ‘Gozert’ is weer een absoluut hoogtepunt!

Gozert

Pieter Koolwijk

€ 14,95

Pieter Koolwijk is één van de allerbeste kinderboekenschrijvers, die we op het moment in Nederland hebben. Boekverkopers worden altijd blij als er een nieuwe titel van hem uitkomt. Als echte liefhebber van kinderboeken kun je dus niet om zijn boeken heen, want deze behoren tot de eredivisie van de Nederlandse kinderliteratuur.

Ties heeft een bijzondere vriend. Samen met Gozert gaat hij op trollenjacht of helpt hij kinderen die gevangen zitten. Helaas loopt het altijd fout af, want de trol is de buurman, die een autosloperij heeft en de kinderen zitten op een kinderopvang. Ties en Gozert zien de wereld anders dan de rest. Maar het meest bijzondere is dat niemand behalve Ties Gozert kan zien.

Zijn ouders maken zich enorme zorgen. Zodra het in hun ogen misloopt, moet Ties meteen naar een kinderpsychiater toe. Vooral Ties’ moeder kan niet omgaan met de situatie. Zij besluit dan op een dag dat Ties maar even moet gaan logeren in een speciaal hotel voor kinderen, die niet zo goed passen in de normale wereld. Daar moet Ties leren leven zonder Gozert, want dat lijkt iedereen het beste. Maar een wereld zonder Gozert is wel dodelijk saai, en zeker niet het beste voor Ties. Een bijzondere ontmoeting geeft een onverwachte wending aan alles.

In ‘Gozert’ worden de wereld van Ties en de echte wereld op geweldige wijze met elkaar vermengt. Soms weet je als lezer ook niet in welke wereld je nu eigenlijk zit. De wederom prachtige illustraties van Linde Faas weten dit ook heel mooi over te brengen.  

 

DEZE WEEK WORDT HET KINDERBOEK VAN DE WEEK BESPROKEN DOOR: Rubén Rodriguez da Silva van Boekhandel Los in Bussum.

 

Kinderboek van de Week: Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry ; Tiny Fisscher

23 januari 2020, Een verhaal dat uitnodigt om over na te denken.

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins

Antoine de Saint-Exupéry ; Tiny Fisscher

€ 17,50
Midden in de woestijn heeft een piloot een noodlanding gemaakt. Hij ontmoet daar de kleine prins, die een reis langs enkele planeten heeft gemaakt. Gedurende acht dagen krijgt de piloot het bijzondere verhaal van het jongetje te horen. Een verhaal dat eigenlijk over onszelf gaat. Een verhaal over wat we kunnen bereiken, maar ook over wat we kunnen verliezen. Wanneer de twee uiteindelijk uit elkaar gaan, leert de piloot dat afscheid soms minder definitief is dan het in eerste instantie lijkt. En soms blijken kinderen het leven gewoon beter te begrijpen dan volwassenen.

De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry is al vele jaren een moderne klassieker. Hoewel dit verhaal voor volwassenen en kinderen bedoeld is, is het taalgebruik soms een beetje moeilijk en gedateerd. Voor Nederlandse lezers is er sinds kort een erg mooie bewerking, waar vooral kinderen veel plezier van zullen hebben. Tiny Fisscher is er in geslaagd om het klassieke verhaal om te zetten in een vlot lezende tekst zonder moeilijke woorden. Bijzonder knap is de wijze waarop ze de nogal ingewikkelde boodschap vrij helder weet door te geven. En de illustraties van Mark Janssen zijn zo mooi, dat het boek een feest voor het oog is.

Ongetwijfeld zullen veel volwassen lezers vallen over het ontbreken van sommige stukjes tekst of van mening zijn dat de tekst niet zo veranderd mag worden. Die kunnen lekker genieten van de oorspronkelijke tekst. Maar voor kinderen en volwassenen die moeite hebben met het origineel, is deze bewerking een welkome aanvulling. Een verhaal dat uitnodigt om over na te denken.

Geschikt voor lezers van 4 tot 110 jaar.

 

DEZE WEEK WORDT HET KINDERBOEK VAN DE WEEK BESPROKEN DOOR: Rubén Rodriguez da Silva van Boekhandel Los in Bussum.

 

Kinderboek van de Week: De ijstuin van Guy Jones

16 januari 2020, Enorm genieten, een geweldig boek.

De ijstuin

Guy Jones

€ 17,99

Jess is allergisch voor zonlicht. Zij moet de hele dag binnen zitten en kan daarom geen vriendschappen met andere kinderen sluiten. Op een dag besluit zij ‘s-nachts naar buiten te sluipen, zodat ze eindelijk eens lekker buiten kan lopen. Per toeval ontdekt ze een doorgang naar een geheime ijstuin. Hier sluit ze een bijzondere vriendschap.

Als Jess een heel speciaal cadeau krijgt, gebeurt er iets heel bijzonder. Zij kan ineens overdag zonder problemen buiten rondlopen. De dokters staan voor een raadsel. Zij willen dag in dag uit allerlei proeven uitvoeren, maar Jess heeft daar helemaal geen zin in. En tot overmaat van ramp is de ijstuin aan het smelten.

Jess wil uitzoeken wat er aan de hand is en hoe zij de tuin kan redden. Maar is zij bereid om daarvoor haar grootste offer te brengen?

De ijstuin is een prachtig boek over vriendschap en over keuzes met vergaande gevolgen. De doorgang naar de ijstuin doet een beetje denken aan Narnia, maar dan zonder alle spektakel. Liefhebbers van een realistisch verhaal waar een magisch tintje doorheen verwerkt is, zullen enorm genieten van dit geweldige boek.

Voor lezers vanaf 10 jaar.

 

DEZE WEEK WORDT HET KINDERBOEK VAN DE WEEK BESPROKEN DOOR: Rubén Rodriguez da Silva van Boekhandel Los in Bussum.

 

Kinderboek van de Week: Het raadsel van de zee van Jonne Kramer

9 januari 2020, Wat een heerlijk verhaal!!

Het raadsel van de zee

Jonne Kramer

€ 17,99

Wat krijg je, als je piraten, een vervloekt schip en een zee die raadsels fluistert verwerkt in een verhaal? Simpel, een superspannend avonturenboek, waar zelfs minder enthousiaste lezers warm voor zullen lopen.
Ravian werkt als afwasser in de kroeg. Zijn vader vaart het hele jaar op zee. Maar als Ravian jarig is, keert zijn vader terug om dit te vieren. Tot dit jaar. Hij wacht de hele dag, maar zijn vader komt niet opdagen. Samen met zijn vriend, de meeuw Marvin, gaat Ravian op pad om zijn vader te zoeken. Door dikke pech komt hij op een vervloekt schip terecht, en is hij gedwongen over zee te varen, zonder dat hij van boord kan gaan. Samen met zijn nieuwe vriend Kars en de piraat Bank beleeft hij spannende en soms hele gevaarlijke avonturen. Zal Ravian zijn vader vinden en zal de vloek opgeheven kunnen worden?
Het raadsel van de zee is één van de leukste avonturenverhalen dat de afgelopen tijd is uitgekomen. Een lekker stoer boek voor iedereen, die ook weg was van Lampje. Kom aan boord, maar pas op voor de vloek. Voor je het weet kun je niet meer loskomen van dit boek totdat het raadsel is opgelost.
Ideaal voor lezers vanaf 10 jaar.

DEZE WEEK WORDT HET KINDERBOEK VAN DE WEEK BESPROKEN DOOR: Rubén Rodriguez da Silva van Boekhandel Los in Bussum.

 

Kinderboek van de Week: Goeie Ouwe George van Meg Rosoff

2 januari 2020, Goeie ouwe George is heel erg grappig.

Goeie Ouwe George

Meg Rosoff

€ 14,95

Wat doe je als gezin, wanneer moeder ineens besluit om niet langer moeder te zijn? Ze wil niet koken, niet wassen, ze maakt niemand wakker om naar school of naar werk te gaan. Het leven van de familie Appeltje staat volledig op z’n kop. Maar dan besluit de hond George om deze familie te adopteren.

George is een heel bijzondere hond. Hij maakt een aantal plannetjes, waarmee hij het gezin stap voor stap weer uit de hun problemen helpt. Hij verzamelt rondslingerende kleding en kauwt op alle schoenen. En dat is nog maar het begin. Of het werkt? Dat is aan jou om te ontdekken.
Goeie ouwe George is heel erg grappig. Het uitgangspunt van de hond, die een gezin adopteert, geeft het verhaal een hele leuke wending. George is geen superheld met bijzondere krachten, maar een hele slimme hond, die op typisch hondse wijze een gezin opvoedt. Het is ook een zeer geschikt boek om kinderen te leren wat er komt kijken als je een hond neemt.

Geschikt voor lezers vanaf 8 jaar, maar voorlezen kan al vanaf 5 jaar.

 

DEZE WEEK WORDT HET KINDERBOEK VAN DE WEEK BESPROKEN DOOR: Rubén Rodriguez da Silva van Boekhandel Los in Bussum.

 

Kinderboek van de Week: Hoe ik mijn vader redde van Henk Hardeman

26 december 2019, Wat een heerlijk verhaal!!

Hoe ik mijn vader redde

Henk Hardeman

€ 15,99

De veertienjarige Emma heeft het niet gemakkelijk thuis met een vader die altijd depri op de bank zit. Hij rookt wiet en drinkt teveel. Dat is vanaf de tijd dat Emma’s moeder uit beeld verdwenen is. In het flatgebouw waar ze wonen zijn er buren die dat wel in de gaten hebben en om die reden de kinderbescherming inschakelden Emma doet het hele huishouden, zeult met zware boodschappentassen en iedere dag eten ze “afhaal”: afhaalpizza, afhaalchinees, en afhaalpatat. Vroeger was haar vader juist heel actief, hij was punker had een eigen band die Ondersteboven heette en schreef liedjes. Met het liedje Moedermavo waren ze heel beroemd geworden. Het succes van dat liedje zorgde nog steeds voor inkomen voor Emma en haar vader.
Mevrouw Riet Dorreboom van de kinderbescherming komt de situatie bij Emma thuis bekijken en Emma wordt al heel snel naar een pleeggezin gebracht. Mevrouw Dorreboom en het gezin waar Emma terechtkomt zijn mensen die helemaal leven volgens de letters van de wet. Die wet zorgt ervoor dat Emma de eerste tijd geen contact meer met haar vader mag hebben. En als je bovenstaande leest dan denk je waarschijnlijk dat het een zwaar triest boek is maar het knappe van Hardeman is juist dat hij het verhaal zo geschreven heeft dat je wel ontzettend meeleeft met de hoofdpersoon en dat haar positieve karakter ook invloed heeft op jou als lezer. Met een geweldig taalgevoel en de nodige humor beschrijft Hardeman hoe Emma echt haar vader weet te “redden” Een boek dat je met moeite weglegt. Een leuk detail: toen ik mijn enthousiasme over dit boek deelde met dochters van 45 en 43 die kinderen hebben die tot de doelgroep behoren, begonnen zij spontaan “moedermavo” te zingen en zelfs hun partners kenden het lied van kinderen voor kinderen. .

 

 

Kinderboek van de Week: De Nietsmachine van Stefan Wolters

19 december 2019, Heerlijk hilarisch prentenboek

De Nietsmachine

Stefan Wolters

€ 13,99

Professor Pruts is altijd druk met prutsen, priegelen, knutselen en knoeien. Oftewel:uitvinden.
Maar eerlijk gezegd had hij nog nooit iets uitgevonden dat het deed. Hij wordt dus ook ontslagen bij het uitvindingenbureau. Toen ging professor Pruts iets uitvinden dat nog nooit iemand had uitgevonden. Na het wiel, de stoommachine en de computer was er nu de NIETSMACHINE, een machine die helemaal niets doet.
Wie zou er nu zo’n machine kunnen gebruiken? Een heerlijk verhaal waar je niet alleen het kind een plezier mee doet maar ook de voorlezer zal genieten van de vondsten in dit hilarische prentenboek. En als je bij het voorlezen de tijd neemt om de grappige illustraties goed te bekijken ontdek je iedere keer weer iets anders.
Een heerlijk prentenboek vooral ook voor de oudere kleuters.

 

 

Getipt door onze klanten!

Bekijk alle boeken

Bij het tabje recensies lees je meer over het boek!

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris