Expositie ‘De Tweede Wereldoorlog met een lach en een traan’ van Herman van den Bosch

zondag 15 december 2019 12:00
Expositie ‘De Tweede Wereldoorlog met een lach en een traan’ van Herman van den Bosch

De expositie ‘De Tweede Wereldoorlog met een lach en een traan’ die van 15 december t/m 1 februari op het priesterkoor van de Dominicanerkerk te zien is bestaat uit schilderijen en tekeningen van Herman van den Bosch. Hij heeft de werken in Engeland heeft gemaakt toen hij na het bombardement van Rotterdam en de Nederlandse capitulatie in Engeland verbleef.

Vanaf augustus 1939 mobiliseert Nederland en het leger bereidt zich onwennig en onmachtig voor op een mogelijke oorlog. Op 10 mei 1940 trekken Duitse troepen ons land binnen. De strijd zou maar enkele dagen duren. Nederland capituleert vijf dagen later na het bombardement op Rotterdam. Om krijgsgevangenschap te voorkomen, roept de regering alle soldaten op een heenkomen in Engeland te zoeken. Herman van den Bosch was een van hen. Het was het begin van een periode vol ontberingen, maar ook van kameraadschap en plezier. Maar vooral van wachten op de bevrijding en hopen om te overleven.

Herman van den Bosch is geboren op 4 april 1907 in Amsterdam. Hij volgde een opleiding tot technisch tekenaar en werd medewerker van het architectenbureau van Eduard Cuypers. De crisis in het begin van de jaren dertig beëindigde zijn Amsterdamse loopbaan, maar dankzij zijn toenmalige werkgever Tegelhandel Heystee kon hij in Maastricht aan de slag als ontwerper bij de Mosa.

In Maastricht leerde de Amsterdamse bon vivant al snel zijn toekomstige echtgenote, Jo Keizer, kennen en ze beleefden samen mooie jaren. Tot de Tweede Wereldoorlog daaraan abrupt een einde maakte.

Van de vele schetsen,  tekeningen en schilderijen die Herman in Engeland maakte, zijn er ruim 50 bewaard gebleven. Hiervan worden tijdens deze tentoonstelling acht getoond. Ze tonen op soms hilarische en soms indringende wijze het leven in de kampen, de oorlogshandelingen zelf, de absurditeit ervan, de weemoed en het verlangen maar ook de boosheid jegens de leiders die met een enkele pennenstreek honderdduizenden soldaten naar het slagveld dirigeren.

Op de website www.hermanvandenbosch.nl zijn meer dan 2000 tekeningen en schilderijen van Herman van den Bosch te bewonderen. Inclusief de hele collectie van schilderijen en tekeningen uit de oorlogstijd. Een groot deel van zijn oeuvre is inmiddels in het bezit van musea, stadsarchieven en particuliere verzamelaars.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris