Presentatie Les échelles des êtres humains - Paul Tieman

zaterdag 14 december 2019 17:00
Presentatie Les échelles des êtres humains - Paul Tieman

Zaterdag 14 december om 17.00 uur wordt van Les échelles des êtres humains, het kunstwerk van Paul Tieman, gepresenteerd bij Boekhandel Dominicanen.

 

Er wordt een nieuw, subtiel kunstwerk toegevoegd aan de Dominicanenkerk. Les échelles des êtres humains. In het Frans, omdat het woordspel niet te vertalen ìs. Een échelle, dat betekent een ladder. Maar het is ook een schaalverhoudig. En êtres humains wordt menselijke wezens; dat klinkt wel heel vreemd. Daarom laten we bij het elegante Les échelles des êtres humains.

In een van de gewelven is een ladder te zien. Die symboliseert het idee dat het belangrijkste zich hoog boven ons hoofd bevindt: in de hemel. De kerk is hoog zodat de blik van de mens ook als vanzelf omhoog gaat. Maar praktisch was die hoogte niet. Of toch? Toen de kerk rond 1880 werd gebruikt als bergplaats pasten de lange ladders van de brandweer er rechtop in. Ze symboliseerden op prachtige wijze de overgang van een hemelse naar een wereldse bestemming en vormen daarom een belangrijke inspiratiebron.

Les échelles des êtres humains wordt grotendeels uitgevoerd in sanguine, een zeldzaam gesteente dat sterk rood afgeeft en waarmee je kunt tekenen. Beroemde kunstenaars als Da Vinci en Rembrandt werkten er veel mee. Meestal werd het gebruikt op papier. Maar er is ook altijd veel mee getekend in de mergelgrotten. En in gemalen vorm werd sanguine in verf gebruikt waarmee in Maastricht werden er veel mergelstenen gebouwen mee geschilderd.

Les échelles des êtres humains wordt een drieluik. Als een verstilde beweging zullen de drie delen van het kunstwerk in elkaar grijpen. Het eerste deel bestaat uit een fijne, houten structuur die een beetje doet denken aan middeleeuwse bouwsteigers. Het tweede is het belangrijkste deel van het kunstwerk: de tekening. Het derde deel van het drieluik wordt weer een houten structuur, hoog in de hoek tussen gewelf en muur. De twee houten structuren worden in het atelier in Frankrijk gemaakt en in december geplaatst.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2019 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris