Lezing Joep Gilissen: Rome met eigen ogen

donderdag 24 januari 2019 19:30
Lezing Joep Gilissen: Rome met eigen ogen

Donderdag 24 januari om 19.30 uur geeft Joep Gilissen een lezing over zijn alternatieve reisgids ‘Rome met eigen ogen’.  Het gaat over Rome, dat wil zeggen over de ervaringen die hij tijdens zijn vele bezoeken aan die wonderlijke stad heeft opgedaan en die hem aan het denken hebben gezet.

‘Rome met eigen ogen’ is geen reisgids in de eigenlijke zin van het woord, het is evenmin een geschiedenisboek of een kunsthistorische bespreking. Wat is het dan wel?

Op de eerste plaats is dit rijk geïllustreerde boek de weergave van een fascinatie. Gilissen is zeker niet de enige op wie Rome zo’n diepe indruk maakt. Welhaast iedereen die ooit Rome bezocht heeft, is op de een of andere manier onder de indruk geraakt van deze stad. Of het nu om de pracht van de gebouwen, de kerken, de musea of de aangename sfeer en het lekkere eten gaat, Rome heeft ontzettend veel te bieden.

In een aanstekelijk boek beschrijft Joep Gilissen, wat op hem persoonlijk de meeste indruk maakt. Dat is dan eerder de stilte van een verborgen ruimte met schitterende fresco’s dan het Colosseum. Hij beschrijft zijn Rome, zijn reflecties op wat zijn ogen zien. En daarmee vertelt hij ook over zichzelf. In een treffende recensie schrijft Dieter van den Bergh: “Rome blijft voor Gilissen een eindeloos avontuur. In een even educatief als aanstekelijk boek deelt hij zijn fascinatie. Het resultaat is een mooi naslagwerk voor diegenen die een andere kant van Rome willen leren kennen. Een kant waar de reisgidsen nog niet vol mee staan”.

Een recensie uit het Eindhovens Dagblad :

door Dieter van den Bergh - gepubliceerd in Eindhovens Dagblad d.d. 26-01-2017

Wie nog niet verliefd was op Rome, werd dat wel na het zien van de grandioze film La Grande Bellezza (2013). Joep Gilissen uit Vught, die meer dan 25 jaar als docent (onder andere filosofie en sociologie) en medewerker werkte bij Fontys in Eindhoven, is al langer gefascineerd door de Eeuwige Stad. Hij schreef er het boek Rome met eigen ogen over, dat hij in eigen beheer uitgaf.

Van de vele wegen naar Rome legde hij er de afgelopen vijf decennia verschillende af. Zijn boek, ontstaan uit een ruime hoeveelheid dagboekmateriaal, werd geen stereotype reisverslag of reisgids. De Brabander schrijft niet over het Colosseum, de Trevi-fontijn, Vaticaanstad of het Forum Romanum, maar over de 'mensen en dingen' die voor hem een speciale betekenis kregen in de Stad, door de auteur steevast met hoofdletter geschreven: de straten en de piazza's en de mensen die er vroeger hebben rondgelopen, de verhalen achter de kerken, de ambachtslieden (zoals een charmante kleermaakster), de bedelaars, demonstranten, schilders, priesters en heiligen, zoals de monnik Giordano Bruno, die uiteindelijk als ketter op de brandstapel eindigde.

'Ik ben in Rome heel wat dode personen op het spoor gekomen, waarvan ik het bestaan helemaal niet wist', schrijft hij. Gilissen gaat ook op zoek naar de nog springlevende filmster Gina Lollobrigida aan de beroemde Via Appia. Dit alles ruim gelardeerd met eigen foto's.

Rome blijft voor Gilissen een eindeloos avontuur. In een even educatief als aanstekelijk boek deelt hij zijn fascinatie. Het resultaat is een mooi naslagwerk voor diegenen die een andere kant van Rome willen leren kennen. Een kant waar de reisgidsen nog niet mee vol staan.

 

Joep Gilissen werd geboren in 1946 te Geleen, als het tiende kind van Sjef Gilissen en Marie Hofhuizen. De naam Gilissen staat voor een oud Maastrichts geslacht. Bronnen gaan terug tot begin 17de eeuw. Mijn overgrootvader (1854 - 1932) moet Maastricht wel goed gekend hebben: hij heeft er in ieder geval op 23 verschillende adressen gewoond. Het langst in de Sporenstraat 5 (107 maanden), waar hij een smidse had.  De generaties, die volgden, vonden hun werkkring vooral binnen het onderwijs. Mijn moeder kwam uit Amsterdam. Opa Hofhuizen was bestuurder van de KABO (Katholieke Bond voor Overheidspersoneel. Ook de naam Hofhuizen kan in Maastricht een bekende klank hebben. Willem Hofhuizen, die vele jaren in Maastricht heeft gewoond en werkzaam was als kunstschilder is onder andere voor vele Maastrichtenaren een naam vanwege zijn “De Levensweg”, dat lange tijd in het stadskantoor te bezichtigen was (7 meter lang, twee meter hoog) en nu in het huidige stadskantoor.

Tegen deze achtergrond groeide Joep Gilissen op. Na de lagere school ging hij naar het Bisschoppelijk College “Sint Jozef” in Sittard, waar hij het Gymnasium (alpha) doorliep.

In 1965 verliet hij het ouderlijk huis en trad in bij de paters jezuïeten in Grave. Na twee jaar noviciaat vertrok hij met toen nog een behoorlijk grote groep medebroeders naar Amsterdam om Theologie en Filosofie te studeren. De tweede helft van de zestiger jaren was een roerige periode. Kerk en samenleving stonden zo’n beetje op hun kop. En dat liet ons, jonge mannen indertijd, niet onberoerd. Het aantal uittredes overtrof in hoge mate het aantal nieuwe aanmeldingen. En dat betrof dan niet alleen de jezuïeten, maar ook andere ordes en congregaties en wereldgeestelijkheid. Gilissen stapte in 1970 over naar de studie sociologie, eerst in Amsterdam, vervolgens in Nijmegen en Utrecht. Hij studeerde bij prof. Hoefnagels s.j., prof. P. Thoenes en promoveerde in Tilburg bij promotor prof. M. Plattel en copromotor Thoenes.

Zijn studie was overigens tijdens zijn universiteitsjaren langzaam maar zeker in de richting van de Sociale Filosofie verschoven en zijn proefschrift ging dan ook over een sociaal filosofisch onderwerp: “de utopie”: wat is een utopie eigenlijk en hoe kun je die herkennen?

Intussen was Gilissen getrouwd en kwam na enkele omzwervingen op de arbeidsmarkt terecht bij de toenmalige Hogeschool Eindhoven, de huidige Fontys Hogescholen. Hier werkte hij in tal van de meest verscheiden functies tot aan zijn pensionering in 2007. Zo was hij docent Sociologie, Filosofie, Ethiek; leider van een van de verschillende studierichtingen, de latere hogescholen. Hij was interimmanager, conflictmanager, fusiebegeleider, adviseur en besloot zijn loopbaan als directeur van de Hogeschool voor Communicatie.

Bestuurlijke ervaring deed hij op in medezeggenschapsraden, raden van toezicht.

Uit dit verhaal over de schrijver mag zonder twijfel vastgesteld worden, dat hij lang in Brabant heeft gewoond. Maar hij is echt een Limburger! (zie recensie, hierboven)

En vanaf zijn pensionering schreef hij een boek over Rome, nadat hij de Stad vele malen had bezocht: “Rome met eigen ogen”.

 

Dit evenement is gratis toegankelijk.

Vragen over dit evenement? Stuur een mailtje naar: promotie@boekhandeldominicanen.nl

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris