Tips van Paul

Paul App

Wie is muziekkenner Paul?

Mijn naam is Paul Smeets, geboren in 1954 in Waubach. Op mijn 17de begonnen als verkoper bij Vroom en Dreesmann in Heerlen op de muziekafdeling en sindsdien onafgebroken werkzaam geweest in de elpee/cd branche.

In 1980 begon ik als zelfstandig ondernemer mijn eerste platenzaak. Ik heb dus bijna vijf decennia aan muziekontwikkeling meegemaakt.

Vanaf 1995 tot 2015 was Smeets Klassiek gevestigd in Heerlen. Ondanks dat ik dus uit de muziek kom, hou ik me graag bezig met literatuur en geschiedenis. U kunt derhalve dan ook zowel cd als boek recensies van mij verwachten.

Voor muzikaal advies kunt u me ten alle tijden raadplegen op de muziekafdeling van Boekhandel Dominicanen.

Specialiteit: Muziek

Marco Borsato - Thuis (Limited Edition)

'Voor iedereen de moeite waard'

Twee jaar na zijn laatste album heeft Marco Borsato opnieuw een Nederlandstalig album uitgebracht met de welsprekende titel “Thuis”.

Het album is verschenen in drie versies, waarvan de meest aansprekende de limited Edition is met het luxe tekst boekje erbij.
Mooie liedjes en  prachtige teksten die gecomponeerd en prachtig gearrangeerd zijn door onder andere John Ewbank leveren een album op dat
voor iedereen de moeite waard van het beluisteren is.

Dominico Scarlatti - Sonatas - Daria van den Bercken

'Heerlijk dromerig gespeelde derde opname'

Recensie

Na twee prachtige cd’s te hebben gemaakt van respectievelijk  Mozart en Händel ligt er nu een nieuw album van de Nederlandse pianiste Daria van den Bercken.

Deze keer gaat ze nog verder terug in de tijd en heeft ze zich gestort op Sonatas van Dominico Scarlatti, oorspronkelijk geschreven voor clavecimbel maar hier vol inlevingsvermogen gespeeld op een grote vleugel. Met deze “heerlijk dromerig” gespeelde  derde opname, schaart van den Bercken zich welverzekerd onder de groten van de Nederlandse pianohistorie. Een top album dus.

'Deze box is een prachtige ode aan misschien wel de beste gitarist ooit'

Met het verstrijken der decennia komen er steeds meer en mooiere complete overzichts boxen van de groten der aarde. Nu is het de beurt aan meester gitarist John Williams.  Zijn complete Long Play oeuvre gebracht op maar liefs 58 cd’s en een dvd. Onvergetelijke uitvoeringen, van Rodrigo’s Concierto de Aranjuez tot en met de twee albums met zijn collega  Julian Bream, Together en Together again. Nog maar te zwijgen over de vele  ietwat onbekendere cd’s uit het Spaanse gitaar repertoire. Deze box is een prachtige ode aan misschien wel de beste gitarist ooit.

Vivaldi

'Deze Super Audio opname is van uitzonderlijk hoog niveau'

Zelden een cd beluisterd waar meer spel plezier van af straalt als deze opname van zes fagot concerten van Vivaldi. Vivaldi wordt beschouwd als de pionier en uitvinder van fagot concerten en schreef dan ook niet minder als 39 werken voor dit prachtige instrument. Gustavo Nunez, geboren in Bolivia en tegenwoordig fagottist bij het Concertgebouw orkest, speelt op deze cd met een speelsheid en enthousiasme die ongeëvenaard is. Hij wordt begeleidt door de Academy of St. Martin in the Fields die vakkundig tegenspel biedt. Deze Super Audio opname is van uitzonderlijk hoog niveau. Uiteraard komt dit het luistergenot ten goede.

Zelden een cd beluisterd waar meer spel plezier van af straalt als deze opnamevan zes fagot concerten van Vivaldi. Vivaldi wordt beschouwd als de pionier en uitvindervan fagot concerten en schreef dan ook niet minder als 39 werken voor dit prachtige instrument.Gustavo Nunez, geboren in Bolivia en tegenwoordig fagottist bij het Concertgebouworkest, speelt op deze cd met een speelsheid en enthousiasme die ongeëvenaardis. Hij wordt begeleidt door de Academy of St. Martin in the Fields die vakkundig tegenspel biedt. Deze Super Audio opname is van uitzonderlijk hoog niveau. Uiteraardkomt dit het luistergenot ten goede.

Nordic Voices

'Meeslepende en hoogstaande koorzang'

Nordic Voices.

Thomas Luis de Victoria.

Works for six voices.

Chandos  Chsa 0402

Drie Noorse  dames en drie heren die al meer dan tien jaar samen  renaissance muziek zingen en deze koorvorm inmiddels tot kunst verheven hebben. Het gaat in dit geval over  klaagliederen van Jeremia in een zetting van Victoria ( 1548-1611 ).

Meeslepende en hoogstaande koorzang die bovendien erg mooi is opgenomen.

Een deel van de royalties van deze cd gaat naar Unicef.

Mahler. Das lied von der Erde.

'Voor de Kaufmann fans een absolute must'

Mahler. Das lied von der Erde

Wiener Philharmoniker. Olv. Jonathan Nott

Jonas Kaufmann

Das Lied von der Erde kan met evenveel recht een liedercyclus genoemd worden, als wel een symphonie voor twee stemmen. Mahler zelf noemde het liever een liederencyclus. Het bijgeloof dat zowel Bruckner als Beethoven  na het schrijven van hun negende symphonie storven, speelde voor hem daarbij een grote rol. Jonas Kaufmann, de wereld beroemd Wagner en Verdi tenor,  neemt hier zowel de tenor als de bariton partij voor zijn rekening. Deze prachtige uitvoering wordt door Kaufmann met veel inlevingsvermogen zeer overtuigend gezongen. Voor de Kaufmann fans een absolute must.

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 22 december 2017 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris