Kookboek van de Maand

 

Een smakelijke aanvulling op het authentieke hamburger repertoir.

Het Belgische, populaire televisieprogramma van Jeroen Meus, Dagelijkse kost, staat deze zomer in de Vlaamse Top 10 best bekeken programma’s. Grappig genoeg niet omdat het eerder geen succes was. De afgelopen jaren eindigde Dagelijkse Kost na 14,5 minuten en je wordt pas opgenomen in de lijst zodra een programma 15 minuten duurt!
Het dagelijks programma haalt gemiddeld 500.000 kijkers en daarmee is Jeroen Meus de meest succesvolle tv-chef van Vlaanderen. Meus’ programma won 4 jaar op rij de Vlaamse Televisie Ster voor Beste Lifestyleprogramma en in 2012 ook nog eens een Ster voor het Populairste Televisieprogramma.

Van Dagelijkse kost verscheen eerder een serie van vijf kookboeken. Vorig jaar werd het tijd voor vernieuwing en verscheen deel één van een tweede serie kookboeken. Koken met gezond verstand is de subtitel. Deel II bevat 101 recepten die helder, eenvoudig, makkelijk, heerlijk, voedzaam èn betaalbaar zijn. En dat zijn ze.

Het boek is stevig van formaat. Bij het zien van de foto’s word je enthousiast en sla je hongerig pagina na pagina om naar het volgende aantrekkelijke gerecht of het daarop volgende gemakkelijk te bereiden recept. De teksten zijn in het Vlaams geschreven maar dat maakt het lezen van de teksten juist extra leuk. De sfeerbeelden tussen alle recepten door zijn hilarisch en typisch Belgisch.

Het boek is ingedeeld in de hoofdstukken Vlees, Vis, Veggie, Pasta en Pizza, Salade, Soep, Uit het vuistje en Dessert. Daarnaast krijg je vijf basisbereidingen voorgeschoteld: eenvoudige tomatensaus, gnocchi, meringue, kruimeldeeg en eieren pocheren. Her en der lees je nog meer bewaar- en basistechnieken. Per recept staat er een tip of weetje en een kleine introductie waar Jeroen ‘lekker droog’ zijn commentaar geeft op het te bereiden gerecht. Zo meldt hij dat je de vidés zelf bakt want “daar is niets moeilijks aan”. Ook een stukje poëzie en De dagelijkse kost spotify-playlist ontbreken in dit zeer veelzijdige kookboek niet.

Jeroen weet met dit kookboek net weer even variaties te verzinnen die je verrassen en waarvan je denkt: die had ik ook kunnen bedenken! De mosselkroketjes, quiche margherita, sinaasroom of venkel en waterkers in de tzatziki bijvoorbeeld. De vichyssoise, de chique naam voor een koude kippen-groentesoep, met bloemkool in plaats van de traditionele prei ziet er geweldig uit en gecombineerd met gemarineerde makreel en appelsalsa willen wij deze zelf wel eens uitproberen. 

Samen met dit kookboek begint ook weer een nieuw seizoen van Meus' tv-serie bij 24Kitchen en België één. Maar ik vermoed dat wij op dat tijdstip (18.15 uur) uit dit hele fijne kookboek aan het kokkerellen zijn, als we al op tijd een keuze hebben kunnen maken uit deze 101 uiterst smakelijke recepten. En anders kijken we het programma op een later tijdstip bij de Vlaamse uitzending gemist.

Stromboli

Zeg niet zomaar pizza tegen stromboli! Deze pizzastrudel maak je met een eenvoudig pizzadeeg en vul je royaal met ham, kaas en broccoli. Experimenteer gerust eens met andere groenten.

Bereidingstijd > 90 minuten, 4 personen (1 pizza)

Ingrediënten

Het pizzadeeg
• 325 g pizzabloem + wat extra
• 2 eetlepels gedroogde gist
• 125 ml lauw water
• olijfolie
• zout

De vulling
• 250 g broccoli
• 200 g buffelmozzarella
• 5 eetlepels eenvoudige tomatensaus (zie kadertje hieronder)
• 8 plakken gedroogde ham
• 2 koffielepels gedroogde oregano
• 1 eierdooier
• peper van de molen
• zout

Bereiding
Meng de bloem met de gist en het water kort met de keukenmachine. Voeg een scheut olijfolie toe en een flinke snuif zout en kneed tot een glad deeg. Vet een grote kom in met olijfolie. Leg er de bol deeg in en dek af met een keukenhanddoek (theedoek) of een vel huishoudfolie.
Laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.

Breng water met een snuif zout aan de kook. Verdeel de broccoli in roosjes en blancheer ze 2 tot 3 minuten.
Giet af en spoel meteen onder koud water.

Verwarm de oven voor tot 250 °C. Strooi wat bloem op het werkblad. Kneed het deeg kort. Bestuif het met wat bloem en rol het uit tot een rechthoek, iets groter dan de bakplaat. Leg het deeg op een siliconen matje of bakpapier. Snijd de mozzarella in blokjes. Bestrijk de middelste strook van het deeg over de hele lengte met tomatensaus.
Leg er de stukjes broccoli, mozzarella en ham op. Kruid met oregano en peper.

Snijd de twee zijkanten van het deeg in banden van ongeveer 3 centimeter breed en 10 centimeter lang. Plooi de boven- en de onderkant van het deeg een paar centimeter naar binnen, zodat er straks niets uitloopt. Vlecht de stromboli dicht door telkens een band van links en rechts naar binnen te vouwen.

Klop de eierdooier los met een klein beetje water. Bestrijk er de vlecht mee. Schuif de bakplaat in de hete oven, verlaag de temperatuur naar 200 °C en bak 30 minuten.

KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Kbvdmnad -archief

Nieuwe kookboeken

Meer nieuwe kookboeken