Philips-meisje van kamp Vught

zondag 13 november 2016 14:00
Philips-meisje van kamp Vught
Juni 1943. In Kamp Vught wordt de Joodse tiener Gerda Nothmann door het elektronicaconcern Philips uitgekozen om in hun werkplaats binnen het prikkeldraad kriegswichtige radiobuizen te maken. Zo komt zij bij het Philips-Kommando terecht, een selecte groep gevangenen waarvan het kleine aantal Joodse werkers lange tijd vrijgesteld kan worden van transport.

WR Flyer Philipsmeisje 2016 DEF

Als de verlegen en onhandige Gerda na een jaar toch wordt gedeporteerd, samen met vierhonderd andere Joodse vrouwen, blijkt  haar nieuwe identiteit van ‘Philips-meisje’ haar redding in  Auschwitz. Voor elektronicagigant Telefunken gaat zij weer radiobuizen maken. Na  een bijna fatale dodenmars komt ze in Zweden  weer op krachten.  Zonder familie overgebleven vertrekt  Gerda in 1946 naar Amerika.

 Sanne van Heijst maakte voor het schrijven van dit levensverhaal gebruik van Gerda’s eigen oorlogsherinneringen, die in dit boek opgenomen zijn. Uit de brieven die de ouders Nothmann hun dochter tussen 1939 en  1943 schreven, reconstrueert zij het trieste lot van Gerda’s in Berlijn achtergebleven familie. Met naoorlogse familiedocumenten schetst zij Gerda’s Amerikaanse leven, waarin haar oorlogsverleden geleidelijk een steeds grotere rol gaat spelen. Voorts werpt zij nieuw licht op de betekenis  van Philips voor de overleving van Gerda en veel van haar lotgenoten. Kaarten De lezing vindt plaats in Bibliotheek VANnU, ingang Markt 54a, Roosendaal. De aanvang is om 14.00 uur. De entree bedraagt € 5,00 en dat is inclusief een kopje koffie of thee.

Reserveer hier uw kaartje

 

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris