(VOL) Avond over Nietzsche met filosoof Paul van Tongeren

vrijdag 9 maart 2018 20:00
(VOL) Avond over Nietzsche met filosoof Paul van Tongeren

Filosoof en Nietzsche-deskundige Paul van Tongeren geeft op vrijdag 9 maart een lezing over het werk van Friedrich Nietzsche naar aanleiding van de nieuw verschenen vertaling van De vrolijke wetenschap. Deze avond is volgeboekt. U kunt zich nog wel opgeven voor de reservelijst.

De vrolijke wetenschap (1882) is het sleutelwerk in het oeuvre van Friedrich Nietzsche, waarin hij zich manifesteert als psycholoog, cultuurcriticus, dichter en wijsgeer ineen. Door Nietzsche zelf omschreven als een van zijn meest persoonlijke werken, geldt De vrolijke wetenschap als sluitstuk van zijn jaren als ‘vrije geest’ en luidt het de overgang in naar zijn latere werk. De ‘gaya scienza’ handelt over nog altijd actuele thema’s als het troebele onderscheid tussen kunst en wetenschap, de grenzen van onze waarheidsliefde en ‘het geloof in het doel van het bestaan’. Aforisme na aforisme analyseert Nietzsche alledaagse illusies op even diepzinnige als toegankelijke wijze – soms in niet meer dan één zin.

De vrolijke wetenschap bevat vrijwel al Nietzsches grondgedachten: de eeuwige wederkeer, amor fati, het probleem van het nihilisme en uiteraard de dood van God. Daarmee is dit boek bij uitstek geschikt als kennismaking met het gedachtegoed van de ‘filosoof met de hamer’. Deze fraaie nieuwe vertaling van Hans Driessen laat ons Nietzsche van zijn beste kant zien: prikkelend, diepzinnig, helder en wonderbaarlijk evenwichtig. Ard Posthuma nam de gedichten voor zijn rekening en Paul van Tongeren verzorgde het nawoord.

Paul van Tongeren is em. hoogleraar ethiek in Nijmegen en doceert ook ethiek in Leuven, België. Hij studeerde filosofie en theologie in Utrecht en promoveerde op de moraal van Nietzsche. Recente Nederlandstalige boeken van zijn hand:  Het Europese nihilisme (2012), Leven is een kunst (2013), Dankbaar. Denken over danken na de dood van God (2015) en Nietzsche (2016). 

Datum: vrijdag 9 maart
Aanvang: 20:00 uur
Entree: € 7,50
Aanmelden: 023-525 1944 / info@kennemerboekhandel.nl

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris