Lezing Frits van Oostrom over Jan van Brederode

vrijdag 13 oktober 2017 20:00
Lezing Frits van Oostrom over Jan van Brederode

Op vrijdag 13 oktober geeft Frits van Oostrom om 20.00 uur een lezing in de Kennemer Boekhandel over ridder Jan van Brederode, over wie hij Nobel streven: Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode schreef dat 1 oktober 2017 verschijnt.

Zelf beveelt Van Oostrom de lezing enthousiast aan: 'Kennemer harten kunnen sneller gaan kloppen bij dit boek waarin die streek een hoofdrol speelt, zo durf ik wel te zeggen!' 

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt.

Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde… En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men over hem college gaf, en tot aan de Engelse koning Henry V.

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal. 

Frits van Oostrom is Universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozaprijs. Zijn boek Maerlants wereld werd in 1996 bekroond met de AKO Literatuurprijs.

Datum: vrijdag 13 oktober
Aanvang: 20:00 uur
Entree: € 7,50
Reserveren: 525 1944 / info@kennemerboekhandel.nl 

foto Van Oostrom: Brian Smeulders

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris