Kennemer Boekentips

Kennemer Team

DSC_0043
Faminda Breeuwsma
DSC_0038
Rob Luckerhof

DSC_0089
Vincent Elzinga
Foto's Peter Hammann


Franka Wijers

Mieke (2)
Mieke Janse


Monika Hild

 

Leestip van Monika

Club Mars

Rachel Kushner

€ 21,99

Deze fantastische roman draait om Romy, die vastzit in een gevangenis in Californië. Waarom ze daar zit wordt onthuld door middel van flashbacks uit haar tijd als stripper. Het boek snijdt onderwerpen aan die de schrijnende situatie van vrouwengevangenissen goed weergeven. Het verhaal is realistisch én wekt frustratie op. Frustratie omdat je ergernis voelt over het handelen van Romy maar ook omdat je haar een ander leven had gegund dan hetgeen waarin ze nu zit. Lees en huiver!

Leestip van Henneke

Fata morgana

Christine Mangan

€ 20,99

Tanger 1956. Tegen de achtergrond van deze broeierige stad, de hitte en de koloniale onafhankelijkheidsstrijd word je het verhaal van de beklemmende vriendschap tussen Alice en Lucy ingezogen. Lucy en Alice zijn om en om de verteller, waardoor het gezichtspunt en je sympathie telkens veranderen. Wat is een paar jaar terug op Bennington College gebeurd? Wie vertelt de waarheid? Is de vriendschap eigenlijk een illusie? Steeds word je op het verkeerde been gezet en wil je verder lezen in deze onderhuids spannende roman. 

Leestip van Vincent

Bezit

Lionel Shriver

€ 25,99

Lionel Shriver is een van de meest interessante auteurs van dit moment. In haar maatschappijkritische maar humoristische romans over onder meer media, schuldvraag, politiek, obesitas en opvoeden geeft zij zo'n draai aan haar verhalen, dat je als lezer telkens beduusd en vol bewondering achterblijft. In de verhalenbundel Bezit vraagt zij zich af of eigendomsverhoudingen de grote en politieke maatschappelijke kwestie van de eenentwintigste eeuw zullen worden. Haar trackrecord als haarscherpe, visionaire schrijver doet vermoeden van wel. 

Leestip van Mieke

Zomervacht

Jaap Robben

€ 22,50

Brian en zijn vader wonen in een caravan op een rommelig terrein. Brians moeder verblijft in de stad. Zij zorgt voor zijn broer Lucien die meervoudig gehandicapt is en in een tehuis woont. Doordat er verbouwd gaat worden moet Lucien tijdelijk naar de caravan verhuizen. De vader is er niet blij mee, maar de wekelijkse financiële bijdrage vergoedt veel. Brian zorgt meestal voor zijn broer, waardoor er een bijzondere band ontstaat. Mooi beschreven hoe moeilijk het kan zijn om een gehandicapte broer te hebben. 

Leestip van Rob

De orde van de dag

Eric Vuillard

€ 18,99

Van sommige onderwerpen denk je: dat weet ik wel. Maar dan komt de Franse auteur Eric Vuillard met een onthutsend, literair verteld verhaal over de Anschluss, de annexatie door Hitler van Oostenrijk. Het ware verhaal zogezegd. Overrompelend! Bekroond met de Prix Goncourt 2017, de hoogste Franse literaire onderscheiding. Absoluut een tip voor de lezers van HhhH en München 1938. 

Leestip van Franka

Merel

Sarah Moon

€ 14,95

Wat een prachtige Young-Adult roman! Merel wordt op het dak van haar school aangetroffen en naar een psychiatrische inrichting gebracht. Hier wordt ze weer opgehaald door haar moeder, maar vanaf dit moment is alles anders. Iedereen denkt dat ze zelfmoord wilde plegen, maar Merel zegt dat dit niet waar is. De waarheid, echter, durft ze al helemaal niet te vertellen. Door middel van muziek(spelen) en therapie leert ze te reflecteren op haar eigen gedrag en zet ze kleine stapjes om in het reine te komen met zichzelf en om anderen binnen te laten. Haar reis wordt prachtig omschreven en je gaat helemaal op in het verhaal. De thematiek is zwaar maar wordt met humor en vlotte pen op papier gezet. 

Leestip van Els Wiggers

Alles wat ik voel

Stine Jensen

€ 18,99

In dit geweldige en toegankelijke boek legt Stine Jensen twintig gevoelens en emoties uit. Ze doet dat door middel van voorbeelden en aan de hand van bekende filosofen, zoals Erasmus of Foucault. Daarnaast zet ze aan tot filosoferen met vragen als 'Vind jij dat je ongelukkig voelen bij het leven hoort? Waarom wel of niet?' Kinderen krijgen inzicht in hun eigen gevoel en het boek helpt om over gevoelens te praten: alles wat je voelt, mag je voelen, of het nu leuk is of niet. Dit grote emotieboek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar is zeker ook interessant voor volwassenen.

Tip van Monika Hild

De wonderjaren van Billy Marvin

Jason Rekulak

€ 19,99

Wie ooit verliefd is geweest of een spelcomputer heeft gehad, moet De wonderjaren van Billy Marvin lezen. Deze roman speelt in 1987. De 14-jarige vrienden Billy, Alf en Clark hebben maar één doel: een exemplaar bemachtigen van de nieuwe Playboy, met blootfoto’s van Wheel of Fortune-assistente Vanna White. Ze zijn te jong om er een kunnen te kopen, dus probeert Billy via de winkeliersdochter toegang te krijgen...

De wonderjaren van Billy Marvin is een prachtig verhaal over tijdschriften scoren, nooit volwassen worden, computers en liefde. Het boek is met enorm veel vaart en humor geschreven. Nostalgisch Back to the '80's.

Tip van Vincent

Schuldig kind

Ted van Lieshout

€ 20,00

In het prachtige Mijn meneer beschreef schrijver/illustrator Ted van Lieshout in een aantal brieven aan een Mariabeeldje het verhaal van zijn ‘vriendschap’ als elfjarige met een oudere man. Een boeiend en controversieel onderwerp, gezien de vele reacties die hij erop kreeg. Schuldig kind is het vervolg erop. In deze niet te missen boeiende en ontroerende memoir gaat Van Lieshout, met veel humor, de dialoog aan met zijn 15-jarige ik om het antwoord te achterhalen of hij het slachtoffer is van kindermisbruik. ‘Ik heb me nooit slachtoffer gevoeld. Wel slachtoffer van astma en van een bemoeizuchtige moeder, en misschien vooral van mezelf, maar niet van meneer Timmermans.’ Evenals Mijn meneer is Schuldig kind zowel een vertederend als huiveringwekkend verhaal waaruit ook blijkt dat het voor de eigen gemoedsrust beter is om als ouder niet alles weten wat je puberkind uitspookt. De dialoogvorm en de humor zorgen ervoor dat het – ondanks het onderwerp - geen zwaar boek is.

Rob leest

De eerste wandelaar

Flip van Doorn

€ 24,99

Wandelen was lange tijd iets voor de elite. Totdat de Haarlemse predikant Jacobus Craandijk in 1875 besloot om zijn 'kloeke marschen͛ te publiceren. Zijn in prachtig proza beschreven voettochten door heel Nederland werden immens populair. Zo groeide Craandijk uit tot de man die ons leerde wandelen͛. Schrijver en verwoed wandelaar Flip van Doorn trad in diens voetsporen om Nederland opnieuw te bekijken door de ogen van de eerste wandelaar. En dat leverde een schitterend boek op! Met veel aandacht voor het Kennemerland. Een must voor wandelaars en natuurliefhebbers. Met veel aandacht voor Kennemerland.

Els tipt

Lampje

Annet Schaap

€ 17,50

Dit jeugdboek is zo mooi, Lampje wordt geheid een klassieker! Annet Schaap is bekend van haar illustraties voor Janneke Schotveld en Francine Oomen en debuteert nu als schrijver met een overweldigend jeugdboek over de dochter van de vuurtorenwachter. Zij moet ͛s avonds het licht aansteken, maar op een dag heeft ze vergeten lucifers te kopen. Die nacht gaat het stormen... Een boek over anders zijn, verwachtingen van ouders, schuldgevoel, jezelf zijn en nog zoveel meer. Spannend en ontroerend. Om zelf te lezen vanaf 10 jaar.

Tip van Vincent

De droogte

Jane Harper

€ 15,00

De droogte van Jane Harper is een fenomenale thriller met literaire kwaliteiten, hét spannende boek van dit jaar! Het ademt een totaal andere sfeer dan de Scandinavische spanning en ook het plot zit steengoed in elkaar. In het Australische Kiewarra regent het al twee jaar niet en de boeren zijn wanhopig. Als farmer Luke Hadler, de vroegere beste vriend van fiscaal rechercheur Aaron Falk, zijn gezin ombrengt en zelfmoord pleegt, gaat Falk terug naar zijn geboortedorp om te achterhalen wat Hadler ertoe gedreven heeft. Aanrader!

Vincents tip

Dagen zonder eind

Sebastian Barry

€ 20,99

Een van de mooiste boeken die ik dit jaar heb gelezen en een van de mooiste eindes van een boek ooit. Sebastian Barry werkt aan een romanserie over zijn voorouders die compleet los van elkaar te lezen zijn, maar zeker bij dit boek is het een prachtige gedachte dat het gebaseerd is op feiten. In Dagen zonder eind ontvlucht de 13-jarige Thomas McNulty de Ierse hongersnood door naar Amerika te vertrekken. Daar ontmoet hij de even oude John Cole. Om te overleven gaan samen dansen als animeermeisjes in een saloon voor mijnwerkers en zodra ze die illusie niet meer in stand kunnen houden door de puberteit, sluiten ze zich aan bij het Amerikaanse leger. Ze strijden tegen de indianen en vervolgens in de Burgeroorlog. De verschrikkingen van de oorlogen laten zulke diepe sporen na, dat ze besluiten een indiaans meisje te adopteren. Het is echt een prachtige, ontroerende en interessante roman. Aanrader!

Miekes tip

Voorbije liefdes

Richard Yates

€ 23,50

Michel en Lucy Davenport zijn een jong, ambitieus stel. Hij probeert schrijver te worden zodat ze kunnen leven van zijn geld. Zij is schatrijk maar ze doet er niets mee. Ze probeert het ook als schrijver, actrice en schilderes maar heeft te weinig talent. Richard Yates schreef een prachtig roman over hun eenzame huwelijk en hun drive om in de juiste kringen te verkeren. Een geweldig verhaal dat een goed tijdsbeeld van de jaren vijftig en zestig geeft. Lees het op een warme zomeravond met een glas whisky onder handbereik.

Tip van Willemijn

Kersenhemel

Jef Aerts

€ 18,50

'Sommige vrienden zijn veel meer dan vrienden. Ze groeien als tweelingkersen aan hetzelfde steeltje.͛ Adin en Dina zijn de allerbeste vrienden. Ze doen alles samen, zoals in bomen klimmen, kersen eten en kersenpitten planten. Maar op een dag verhuizen Adin en zijn moeder van de fruitplantage naar de stad. De kinderen zijn ontroostbaar. Maar met de kracht van kersen en vriendschap zorgen ze ervoor toch bij elkaar te komen. Kersenhemel is een ontroerend prentenboek over vriendschap die nooit voorbijgaat.

Kennemer Boekhandels Boek van het Jaar

Moeders zondag

Graham Swift

€ 19,99

Elk jaar kiest de Kennemer Boekhandel uit de oogst van het voorgaande jaar een boek dat u niet gemist mag hebben. Dit keer hebben we Moeders zondag van Graham Swift als het Boek van 2016 gekozen. Dit is een prachtige en verrassende literaire vertelling over liefde, verlies en standsverschillen in het begin twintigste-eeuwse Engeland. Swift is een van de grootmeesters in het vak!

Tip van Vincent

Bewaring

Graham Norton

€ 19,99

Een verrassend sterk debuut van talkshowhost en comedian Graham Norton. Bewaring is een heerlijke goodread met een scheutje traditioneel Engelse detective, die verhaalt over de lotgevallen en geschiedenis van de bewoners van een Iers dorpje wanneer er een lijk gevonden wordt. Voor de liefhebbers van Agatha Christie en J.K. Rowling. Aanrader!

Tip van Rob

Academy Street

Mary Costello

€ 5,00

'Academy Street is een van de mooiste boeken die we in tijden hebben gelezen. Zeer, zeer bijzonder.'

Tip van Rob

Bob Dylan compleet

Philippe Margotin ; Jean-Michel Guesdon

€ 59,95

Fantastisch boek over de ontstaansgeschiedenis van al zijn songs gelardeerd met veel onbekend fotomateriaal. Een must voor alle Dylan-liefhebbers.

Tip van Vincent

De cirkel

Dave Eggers

€ 12,50

Verontrustend, dystopisch maar zeker ook actueel en onderhoudend. Aanrader!

Tip van Vincent

De Mandibles

Lionel Shriver

€ 24,99

Humor en maatschappijkritiek gaan prima samen bewijst Lionel Shriver in deze "dystopian finance" familiekroniek waarin de economische wereldrangorde totaal gekanteld is na een nieuwe financiele crisis

Tip van Faminda

De eenzame postbode

Denis Thériault

€ 17,99

Filosofisch liedesverhaal. In een woord prachtig en heel bijzonder. Voor de fijnproever!

Vincents tip

Het jasje van Luis Martin

Gilles van der Loo

€ 18,99

'Een luchtig verteld maar diep geschakeerd verhaal over mannenvriendschappen en het omgaan de dood van je beste vriend, dat zich afspeelt eind jaren negentig, begin jaren nul in Amsterdam. Gebaseerd op de vriendschap tussen horecatijgers auteur Gilles van der Loo en Gijs Tio'.

Tip van Faminda

Het herdersleven

James Rebanks

€ 19,99

'Wat een prachtig boek, je verlangt gelijk naar het Lake District.'

Vincent tipt

Hex

Thomas Olde Heuvelt

€ 12,50

In geen jaren zo gegriezeld en gelachen door de originaliteit en vindingrijkheid van dit enorm enge horrorverhaal van Thomas Olde Heuvelt. HEX is een aanrader voor iedereen vanaf 12 jaar. Na het lezen zul je nooit meer op dezelfde manier naar draaiorgels en wegomleidingen kijken.

Tip van Vincent

Negendoder

Ule Hansen

€ 20,99

Dé thriller van dit moment: denk een Lisbeth Salander (Millennium-trilogie) als profiler bij de politie in Berlijn, die te maken krijgt met een seriemoordenaar plus haar mediageile, stalkende verkrachter en je hebt een idee van de sfeer en hoofdpersoon in dit boek. Het gaat er dus allemaal niet heel zachtzinnig aan toe.

Het plot van Hansen is origineel, creatief, gruwelijk en eng. Goed geschreven en soms lekker plastisch en rauw. (Niet geschikt voor tere zieltjes.) Net als bij Millennium zullen zowel mannen als vrouwen van het boek smullen. De auteurs gebruiken bekende locaties in Berlijn en dat geeft Negendoder ook iets extra's als je de stad een beetje kent. Ook fijn: de auteurs zijn vergevorderd met deel 2, er komt dus meer.

Vincent tipt

Rivieren

Martin Michael Driessen

€ 17,99

Rivieren van Martin Michael Driessen is een van de favoriete titels van dit jaar van Rob Luckerhof en mij. In de drie verhalen vormen rivieren een hoofdrol. Waar een rivier in het ene verhaal een Duitse manier van leven vormt, is het in een ander verhaal juist het twistpunt tussen twee Bretonse families. In het derde verhaal voert ze haar hoofdpersoon in de Ardennen richting de ondergang. Wat ze gemeen hebben is de prachtige ingehouden stijl van schrijven van Driessen en dat ze als thema het menselijk onvermogen hebben, naast de rivieren als rode draad. Er staat geen woord teveel in deze kleine, maar allesomvattende novelles. Echt zeer de moeite waard!

Vincent tipt

De verdrinking

Roger Martin du Gard

€ 12,99

Sommige boeken verdienen het door iedereen gelezen te worden. De verdrinking is daar een van. Het maakt onderdeel uit van de grote, onvoltooide roman Luitenant-kolonel de Maumort van Nobelprijswinnaar Roger Martin du Gard. Het is dus een losstaande vertelling binnen het verhaal. Een goede zet van uitgeverij Meulenhoff, want het is een prachtige novelle met een nawoord van vertaler Anneke Alderlieste en het biedt eenieder die nog opziet tegen diens magnus opus De Thibaults de mogelijkheid met een teen in het water de stijl van Martin du Gard te meten.

Het verhaal speelt eind negentiende eeuw in een Frans dorpje. Officier Xavier de Balcourt is voor tien dagen gelegerd in Auney-sur-Marne en houdt gedurende die dagen in zijn dagboek zijn pogingen in contact te komen met de witbepoederde blonde bakkersleerling Yves de Janvier. ‘Geen spoortje van koketterie: hij is onweerstaanbaar, en des te meer misschien omdat hij er zelf geen vermoeden van heeft.’

Tien dagen huurt De Balcourt een ongerieflijke kamer bij de bakker en bespiedt de jongen als die zich bij de pomp wast en probeert een afspraakje te maken met de vrolijke knul. In het dagboek ontrolt zich het treurige, poëtische verhaal met veel observatie en suggestie. Maar treurig ja, en De Balcourt blijft na De Janviers dood door schuldgevoel verteerd achter.

Een kleine boekje, inclusief nawoord 118 pagina's, maar een groots verteld en vertaald verhaal.

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris