Kennemer Boekentips

Kennemer Team

 DSC_0043
Faminda Breeuwsma

DSC_0038
Rob Luckerhof

DSC_0035
Willemijn van Benthem

DSC_0105
Kathelijn Rombaut

DSC_0089
Vincent Elzinga

Foto's Peter Hammann

Mieke (2)
Mieke Janse

 
Monika Hild

 


Niels van den Berg


Els Wiggers

Leestip van Els Wiggers

ALLES WAT IK VOEL

Stine Jensen

€ 18,99

In dit geweldige en toegankelijke boek legt Stine Jensen twintig gevoelens en emoties uit. Ze doet dat door middel van voorbeelden en aan de hand van bekende filosofen, zoals Erasmus of Foucault. Daarnaast zet ze aan tot filosoferen met vragen als 'Vind jij dat je ongelukkig voelen bij het leven hoort? Waarom wel of niet?' Kinderen krijgen inzicht in hun eigen gevoel en het boek helpt om over gevoelens te praten: alles wat je voelt, mag je voelen, of het nu leuk is of niet. Dit grote emotieboek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar is zeker ook interessant voor volwassenen.

Tip van Monika Hild

De wonderjaren van Billy Marvin

Jason Rekulak

€ 19,99

Wie ooit verliefd is geweest of een spelcomputer heeft gehad, moet De wonderjaren van Billy Marvin lezen. Deze roman speelt in 1987. De 14-jarige vrienden Billy, Alf en Clark hebben maar één doel: een exemplaar bemachtigen van de nieuwe Playboy, met blootfoto’s van Wheel of Fortune-assistente Vanna White. Ze zijn te jong om er een kunnen te kopen, dus probeert Billy via de winkeliersdochter toegang te krijgen...

De wonderjaren van Billy Marvin is een prachtig verhaal over tijdschriften scoren, nooit volwassen worden, computers en liefde. Het boek is met enorm veel vaart en humor geschreven. Nostalgisch Back to the '80's.

Tip van Vincent

Schuldig kind

Ted van Lieshout

€ 18,99

In het prachtige Mijn meneer beschreef schrijver/illustrator Ted van Lieshout in een aantal brieven aan een Mariabeeldje het verhaal van zijn ‘vriendschap’ als elfjarige met een oudere man. Een boeiend en controversieel onderwerp, gezien de vele reacties die hij erop kreeg. Schuldig kind is het vervolg erop. In deze niet te missen boeiende en ontroerende memoir gaat Van Lieshout, met veel humor, de dialoog aan met zijn 15-jarige ik om het antwoord te achterhalen of hij het slachtoffer is van kindermisbruik. ‘Ik heb me nooit slachtoffer gevoeld. Wel slachtoffer van astma en van een bemoeizuchtige moeder, en misschien vooral van mezelf, maar niet van meneer Timmermans.’ Evenals Mijn meneer is Schuldig kind zowel een vertederend als huiveringwekkend verhaal waaruit ook blijkt dat het voor de eigen gemoedsrust beter is om als ouder niet alles weten wat je puberkind uitspookt. De dialoogvorm en de humor zorgen ervoor dat het – ondanks het onderwerp - geen zwaar boek is.

Rob leest

De eerste wandelaar

Flip van Doorn

€ 22,99

Wandelen was lange tijd iets voor de elite. Totdat de Haarlemse predikant Jacobus Craandijk in 1875 besloot om zijn 'kloeke marschen͛ te publiceren. Zijn in prachtig proza beschreven voettochten door heel Nederland werden immens populair. Zo groeide Craandijk uit tot de man die ons leerde wandelen͛. Schrijver en verwoed wandelaar Flip van Doorn trad in diens voetsporen om Nederland opnieuw te bekijken door de ogen van de eerste wandelaar. En dat leverde een schitterend boek op! Met veel aandacht voor het Kennemerland. Een must voor wandelaars en natuurliefhebbers. Met veel aandacht voor Kennemerland.

Els tipt

Lampje

Annet Schaap

€ 16,99

Dit jeugdboek is zo mooi, Lampje wordt geheid een klassieker! Annet Schaap is bekend van haar illustraties voor Janneke Schotveld en Francine Oomen en debuteert nu als schrijver met een overweldigend jeugdboek over de dochter van de vuurtorenwachter. Zij moet ͛s avonds het licht aansteken, maar op een dag heeft ze vergeten lucifers te kopen. Die nacht gaat het stormen... Een boek over anders zijn, verwachtingen van ouders, schuldgevoel, jezelf zijn en nog zoveel meer. Spannend en ontroerend. Om zelf te lezen vanaf 10 jaar.

Tip van Vincent

De droogte

Jane Harper

€ 15,00

De droogte van Jane Harper is een fenomenale thriller met literaire kwaliteiten, hét spannende boek van dit jaar! Het ademt een totaal andere sfeer dan de Scandinavische spanning en ook het plot zit steengoed in elkaar. In het Australische Kiewarra regent het al twee jaar niet en de boeren zijn wanhopig. Als farmer Luke Hadler, de vroegere beste vriend van fiscaal rechercheur Aaron Falk, zijn gezin ombrengt en zelfmoord pleegt, gaat Falk terug naar zijn geboortedorp om te achterhalen wat Hadler ertoe gedreven heeft. Aanrader!

Tip van Kathelijn

Wil

Jeroen Olyslaegers

€ 19,99

De Tweede Wereldoorlog is een feit en Wilfried Wils laveert tussen twee werelden: zijn eigen wereld van jongeling waarin hij, verliefd, zijn weg zoekt om te overleven, en de wereld waarin antisemitisme de werkelijkheid van alledag is. Wat wil je zien en wat wil je niet weten? En in hoeverre nemen wij eigenlijk onze verantwoordelijkheid? Jeroen Olyslaeger excelleert in WIL met prachtig taalgebruik vol onvervalst Vlaams waardoor deze confronterende en o zo goede roman de lezer rauw op het dak valt.

Vincents tip

Dagen zonder eind

Sebastian Barry

€ 19,99

Een van de mooiste boeken die ik dit jaar heb gelezen en een van de mooiste eindes van een boek ooit. Sebastian Barry werkt aan een romanserie over zijn voorouders die compleet los van elkaar te lezen zijn, maar zeker bij dit boek is het een prachtige gedachte dat het gebaseerd is op feiten. In Dagen zonder eind ontvlucht de 13-jarige Thomas McNulty de Ierse hongersnood door naar Amerika te vertrekken. Daar ontmoet hij de even oude John Cole. Om te overleven gaan samen dansen als animeermeisjes in een saloon voor mijnwerkers en zodra ze die illusie niet meer in stand kunnen houden door de puberteit, sluiten ze zich aan bij het Amerikaanse leger. Ze strijden tegen de indianen en vervolgens in de Burgeroorlog. De verschrikkingen van de oorlogen laten zulke diepe sporen na, dat ze besluiten een indiaans meisje te adopteren. Het is echt een prachtige, ontroerende en interessante roman. Aanrader!

Miekes tip

Voorbije liefdes

Richard Yates

€ 22,50

Michel en Lucy Davenport zijn een jong, ambitieus stel. Hij probeert schrijver te worden zodat ze kunnen leven van zijn geld. Zij is schatrijk maar ze doet er niets mee. Ze probeert het ook als schrijver, actrice en schilderes maar heeft te weinig talent. Richard Yates schreef een prachtig roman over hun eenzame huwelijk en hun drive om in de juiste kringen te verkeren. Een geweldig verhaal dat een goed tijdsbeeld van de jaren vijftig en zestig geeft. Lees het op een warme zomeravond met een glas whisky onder handbereik.

Tip van Willemijn

Kersenhemel

Jef Aerts

€ 17,99

'Sommige vrienden zijn veel meer dan vrienden. Ze groeien als tweelingkersen aan hetzelfde steeltje.͛ Adin en Dina zijn de allerbeste vrienden. Ze doen alles samen, zoals in bomen klimmen, kersen eten en kersenpitten planten. Maar op een dag verhuizen Adin en zijn moeder van de fruitplantage naar de stad. De kinderen zijn ontroostbaar. Maar met de kracht van kersen en vriendschap zorgen ze ervoor toch bij elkaar te komen. Kersenhemel is een ontroerend prentenboek over vriendschap die nooit voorbijgaat.

Kennemer Boekhandels Boek van het Jaar

Moeders zondag

Graham Swift

€ 19,99

Elk jaar kiest de Kennemer Boekhandel uit de oogst van het voorgaande jaar een boek dat u niet gemist mag hebben. Dit keer hebben we Moeders zondag van Graham Swift als het Boek van 2016 gekozen. Dit is een prachtige en verrassende literaire vertelling over liefde, verlies en standsverschillen in het begin twintigste-eeuwse Engeland. Swift is een van de grootmeesters in het vak!

Tip van Kathelijn

Vaak ben ik gelukkig

Jens Christian Grøndahl

€ 17,99

Grondahl beschrijft het verlies van geliefden zoals het leven; het glipt door je vingers en de enige werkelijkheid is het nu. Verdrietig soms, berustend ja. Zonder de schuld  te geven aan iemand; het leven gaat zoals het gaat. Prachtige verstilde sfeer: aanrader!

Tip van Kathelijn

Wachten op Bojangles

Olivier Bourdeaut

€ 5,99

Een prachtige liefdesgeschiedenis tussen een zorgzame lieve vader en een weergaloos-levende moeder, beschreven door de ogen van hun zoontje. Wervelend, alsof zij alleen op een wolk door de wereld zweven. Los van conventies, verplichtingen en verantwoordelijkheden. Wachten op Bojangles, is tegelijkertijd een verwijzing naar het verslavende nummer Mr. Bojangles van Jerry Jeff Walker uit 1968: 'Then wear the gold hat, if that will move her; If you can bounce high, bounce for her too (...)'. Wachten op Bojangles is een prachtig verhaal dat je in één adem uitleest.

Tip van Kathelijn

De bekeerlinge

Stefan Hertmans

€ 12,99

De bekeerlinge is een historische ontdekkingsreis van een joodse vrouw in de middeleeuwen die van Bretagne naar Egypte vlucht. Hertmans vond bronnen uit de 11de eeuw en op basis daarvan reisde haar route na om haar verhaal te reconstrueren.  De verbeeldingskracht van Hertmans werkt opnieuw meeslepend. Voor iedereen die zo’n reis in die tijd wil mee beleven.

Tip van Vincent

Bewaring

Graham Norton

€ 19,99

Een verrassend sterk debuut van talkshowhost en comedian Graham Norton. Bewaring is een heerlijke goodread met een scheutje traditioneel Engelse detective, die verhaalt over de lotgevallen en geschiedenis van de bewoners van een Iers dorpje wanneer er een lijk gevonden wordt. Voor de liefhebbers van Agatha Christie en J.K. Rowling. Aanrader!

Leestip van Kathelijn

Aan het eind van de dag

Nelleke Noordervliet

€ 19,99

Je zit direct in de nieuwe roman van Nelleke Noordervliet, Aan het eind van de dag, omdat je de hoofdpersoon ‘kent’. Katharina Mercedes Donker, oud-minister en auteur van twee bestsellers over politiek en de rol van de vrouw, krijgt het verzoek mee te werken aan een biografie over haar leven. Dat wil ze niet. Welke zaken uit het verleden wil ze niet opgerakeld hebben en waarom wil ze er niet aan herinnerd worden? Een indrukwekkende roman over ouder worden, het leven, falen en terugblikken en vooruit leven.

Tip van Rob

Academy Street

Mary Costello

€ 19,99

'Academy Street is een van de mooiste boeken die we in tijden hebben gelezen. Zeer, zeer bijzonder.'

Tip van Kathelijn

Een klein leven

Hanya Yanagihara

€ 17,50

Een van de meest besproken boeken van de afgelopen tijd, en terecht. Dit verhaal over vier vrienden sleept je aan je haren erbij: het is hard en snijdt door je ziel, zoals ook hun oprechte vriendschap je pakt.

Tip van Rob

Bob Dylan compleet - Het verhaal van de 492 songs -

Philippe Margotin ; Jean-Michel Guesdon

€ 59,95

Fantastisch boek over de ontstaansgeschiedenis van al zijn songs gelardeerd met veel onbekend fotomateriaal. Een must voor alle Dylan-liefhebbers.

Tip van Vincent

De cirkel

Dave Eggers

€ 12,50

Verontrustend, dystopisch maar zeker ook actueel en onderhoudend. Aanrader!

Tip van Vincent

De Mandibles

Lionel Shriver

€ 24,99

Humor en maatschappijkritiek gaan prima samen bewijst Lionel Shriver in deze "dystopian finance" familiekroniek waarin de economische wereldrangorde totaal gekanteld is na een nieuwe financiele crisis

Kathelijn tipt

De terugkeer

Hisham Matar

€ 19,99

Indrukwekkend relaas van een zoektocht. Een geschiedenis voor de meesten ver weg en tegelijkertijd zo dichtbij.

Tip van Faminda

De eenzame postbode

Denis Thériault

€ 17,99

Filosofisch liedesverhaal. In een woord prachtig en heel bijzonder. Voor de fijnproever!

Tip van Kathelijn

De geniale vriendin

Elena Ferrante

€ 15,00

De vakantiecyclus voor deze zomer!

Deze roman is het eerste deel (jeugd en puberteit, jaren 1950) van een trilogie van deze Italiaanse schrijfster (Napels, 1965) over het leven van twee Napolitaanse meisjes. Zij groeien op in een levendige achterbuurt, vol kleurrijke en gewelddadige personages, maar ook vol armoede en onwetendheid. Maar de meisjes hebben de wil om te slagen in het leven en rijk te worden. Lila is de intelligentste van de twee, maar zij kan wegens haar armoede geen middelbare studies aanvatten. Zij is ongemanierd en onsympathiek, maar straalt een charisma uit waaraan haar vriendin Elena en de jongens van de buurt niet kunnen weerstaan. Elena is het brave meisje, dat wel mag studeren. Maar al vlug wordt duidelijk dat studie en kennis voor een vrouw niet zo belangrijk zijn in het arme zuiden. Vaak gaan de wegen van de twee meisjes uiteen, er zijn heel wat conflicten, maar ze zoeken elkaars vriendschap steeds opnieuw op. Het verhaal wordt verteld door de 60-jarige Elena, die op haar leven terugblikt. Boeiende bildungsroman, met op de achtergrond de geschiedenis van Napels en Italië, te vergelijken met films als 'Novecento' en 'La meglio gioventù'.

En raakt u verslingerd? Dan kunt u deel 2 en 3 nog deze zomer lezen. Het vierde deel verschijnt in het najaar.

Vincents tip

Het jasje van Luis Martín

Gilles van der Loo

€ 18,99

'Een luchtig verteld maar diep geschakeerd verhaal over mannenvriendschappen en het omgaan de dood van je beste vriend, dat zich afspeelt eind jaren negentig, begin jaren nul in Amsterdam. Gebaseerd op de vriendschap tussen horecatijgers auteur Gilles van der Loo en Gijs Tio'.

Tip van Faminda

Het herdersleven

James Rebanks

€ 19,99

'Wat een prachtig boek, je verlangt gelijk naar het Lake District.'

Vincent tipt

HEX

Thomas Olde Heuvelt

€ 9,99

In geen jaren zo gegriezeld en gelachen door de originaliteit en vindingrijkheid van dit enorm enge horrorverhaal van Thomas Olde Heuvelt. HEX is een aanrader voor iedereen vanaf 12 jaar. Na het lezen zul je nooit meer op dezelfde manier naar draaiorgels en wegomleidingen kijken.

Tip van Vincent

Negendoder

Ule Hansen

€ 19,99

Dé thriller van dit moment: denk een Lisbeth Salander (Millennium-trilogie) als profiler bij de politie in Berlijn, die te maken krijgt met een seriemoordenaar plus haar mediageile, stalkende verkrachter en je hebt een idee van de sfeer en hoofdpersoon in dit boek. Het gaat er dus allemaal niet heel zachtzinnig aan toe.

Het plot van Hansen is origineel, creatief, gruwelijk en eng. Goed geschreven en soms lekker plastisch en rauw. (Niet geschikt voor tere zieltjes.) Net als bij Millennium zullen zowel mannen als vrouwen van het boek smullen. De auteurs gebruiken bekende locaties in Berlijn en dat geeft Negendoder ook iets extra's als je de stad een beetje kent. Ook fijn: de auteurs zijn vergevorderd met deel 2, er komt dus meer.

Vincent tipt

Rivieren

Martin Michael Driessen

€ 17,99

Rivieren van Martin Michael Driessen is een van de favoriete titels van dit jaar van Rob Luckerhof en mij. In de drie verhalen vormen rivieren een hoofdrol. Waar een rivier in het ene verhaal een Duitse manier van leven vormt, is het in een ander verhaal juist het twistpunt tussen twee Bretonse families. In het derde verhaal voert ze haar hoofdpersoon in de Ardennen richting de ondergang. Wat ze gemeen hebben is de prachtige ingehouden stijl van schrijven van Driessen en dat ze als thema het menselijk onvermogen hebben, naast de rivieren als rode draad. Er staat geen woord teveel in deze kleine, maar allesomvattende novelles. Echt zeer de moeite waard!

Vincent tipt

De verdrinking

Roger Martin du Gard ; Rogier Martin du Gard

€ 12,50

Sommige boeken verdienen het door iedereen gelezen te worden. De verdrinking is daar een van. Het maakt onderdeel uit van de grote, onvoltooide roman Luitenant-kolonel de Maumort van Nobelprijswinnaar Roger Martin du Gard. Het is dus een losstaande vertelling binnen het verhaal. Een goede zet van uitgeverij Meulenhoff, want het is een prachtige novelle met een nawoord van vertaler Anneke Alderlieste en het biedt eenieder die nog opziet tegen diens magnus opus De Thibaults de mogelijkheid met een teen in het water de stijl van Martin du Gard te meten.

Het verhaal speelt eind negentiende eeuw in een Frans dorpje. Officier Xavier de Balcourt is voor tien dagen gelegerd in Auney-sur-Marne en houdt gedurende die dagen in zijn dagboek zijn pogingen in contact te komen met de witbepoederde blonde bakkersleerling Yves de Janvier. ‘Geen spoortje van koketterie: hij is onweerstaanbaar, en des te meer misschien omdat hij er zelf geen vermoeden van heeft.’

Tien dagen huurt De Balcourt een ongerieflijke kamer bij de bakker en bespiedt de jongen als die zich bij de pomp wast en probeert een afspraakje te maken met de vrolijke knul. In het dagboek ontrolt zich het treurige, poëtische verhaal met veel observatie en suggestie. Maar treurig ja, en De Balcourt blijft na De Janviers dood door schuldgevoel verteerd achter.

Een kleine boekje, inclusief nawoord 118 pagina's, maar een groots verteld en vertaald verhaal.

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris