20161010_210530

Jacqueline en Milou ontmoeten.... Graeme Simsion
Auteur van: Het beste van Adam Sharpe

Naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe boek van Graeme Simsion (auteur bekend van de boeken 'Het Rosie project' en 'Het Rosie effect') werden we uitgenodigd door de uitgever om deze auteur te ontmoeten. Tijdens een etentje was er de gelegenheid om hem vragen te stellen, als echte 'fan-girls' met hem op de foto te gaan en zijn boeken te laten signeren. Graeme Simsion vertelde onder andere over dit nieuwe boek en over alweer het volgende project waar hij aan werkt. Een geslaagde avond!

Over 'Het beste van Adam Sharpe':

Jacqueline: “Simsion creëert met Adam Sharp een hoofdpersoon minstens zo geestig en ontwapenend als Don Tillman uit de Rosie-boeken…”

Milou: “Deze ‘soundtrack’ van het leven van Adam Sharp betreft de vraag ‘wat als…’. Geheel anders dan de Rosie boeken, maar ook dit boek van Simsion leest prettig en vlot!”

9789024573851

Klik hier om te bestellen


 

Twintigregelsliefde

Milou leest... Twintig regels liefde
Auteur: Rowan Coleman

Stella werkt als verpleegkundige in de nachtdienst  in een hospice. Ze schrijft brieven voor patienten die dat zelf niet meer kunnen, aan vrienden, familieleven etc. Soms zijn het vooral praktische zaken; hoe moet de uitvaart worden georganiseerd, een instructie voor de wasmachine of een advies hoe verder te leven na overlijden van de zieke. Vaak zijn het ook laatste woorden over liefde, verdriet of levenslessen. 
Stella vlucht in haar werk om de problemen uit haar eigen leven te ontlopen. Ook zijzelf zal echter uiteindelijk deze problemen onder ogen moeten komen. 
Een ontroerend boek over verlies en ziekte, maar vooral ook over leven en liefde. Liefhebbers van de roman 'Voor jou' van Jojo Moyes, zullen dit boek ook zeker kunnen waarderen!

9789022575994

Klik hier om te bestellen

 

bbb


 

Liek -harry

Lieke leest... Harry Potter and the cursed child
Auteur: J.K. Rowling

Een heerlijk boek!

Ja, ik weet het: het is een toneelscript. Ja, het klopt dat het niet helemaal door J.K. Rowling is geschreven! Jawel, het verhaal was na boek zeven eigenlijk al afgelopen…
En toch, ik had dit boek echt niet willen missen. Het verhaal van Harry gaat verder, maar nu vanuit de ogen van zijn zoontje Albus, die voor het eerst naar Hogwarts gaat. Albus vindt dat zijn vader vroeger een grote fout heeft gemaakt. Samen met zijn beste vriend Scorpius probeert hij het verleden naar zijn hand te zetten. ‘Timeturnen’ heeft echter zijn grenzen.
De spanningsboog van het verhaal doet je het scriptachtige karakter van dit boek bijna vergeten. Het gemis van Rowlings sfeervolle beschrijvingen blijft weliswaar een beetje, maar met wat eigen fantasie en regieaanwijzingen kom je er wel.

9781338099133

Klik hier om te bestellen


 

Jord

Leestips voor de vakantie van Jord

Het Diner
Auteur: Herman Koch

De schrijver weet een heel verhaal rondom, de titel zegt het al, een diner te vertellen. Er wordt verwezen met flashbacks en verschillende perspectieven. Leest zeer vlot en hoewel het boek al een tijdje uit is, heb ik het nu pas gelezen. Toch blijft het naar mijn mening een lekker vakantieboek voor aan het strand, bij de tent, in het hotel, maakt niet uit waar, gewoon lekker lezen!

De getuige
Auteur: Lars Kepler

Op vakantie vind ik het heerlijk om een thriller te lezen en daar helemaal in op te gaan. Ik had het eerste boek van Lars Kepler al gelezen(Hypnose) en deze zag ik in Zwitserland liggen en ik dacht ik waag het erop. Spannend geschreven, in het begin wordt er een moord gepleegd in een tehuis voor jonge meisjes. Het is heel lang onduidelijk wie nu de verdachte is en uiteindelijk gooit de schrijver het verhaal om en valt ineens alles op z'n plek. Mooie plottwist en niet al te voorspelbaar! Lars Kepler heeft meerdere boeken, en sommige zijn beter dan de andere maar deze zou ik zeker niet overslaan!

9789041416513    9789023487029

Klik op de afbeeldingen om te bestellen


 

IMG-20160710-WA0008

Els leest... Dochter vermist
Auteur: Mikaela Bley

Op een regenachtige dag in Stockholm verdwijnt een 8-jarig meisje spoorloos. Op een steenworp afstand in het hoofdkwartier van televisiezender TV4, volgt misdaadverslaggever Ellen Tamm het nieuws over de verdwijningszaak met grote belangstelling. De verdwijning van Lycke raakt haar persoonlijk, door een gebeurtenis in haar eigen leven. Zij bijt zich vast in deze zaak waardoor ze wordt gedwongen de confrontatie aan te gaan met haar verleden. Het verhaal zit goed in mekaar. Je wilt graag doorlezen naar de ontknoping.
Ik kijk al uit naar het volgende boek van deze schrijfster.

9789400506602

Klik hier om te bestellen


 

Rugzak Jord (1)                                                                                 Jord

 

 

 

 

 

Ik ga op reis en neem mee... Jord:

Trotter Sri Lanka

De reis gaat naar Sri Lanka en daar hoort een reisgidsje bij. Normaal koos ik altijd een Lonely planet, heerlijk voor backpackers met goede tips en adressen. Nu is het een Trotter geworden, want ik vond het jammer dat er in de Lonely planet niet veel achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden stond. Dit heeft de Trotter wel én tips en adressen voor backpackers, ideaal dus! Hij is ook nog eens in het Nederlands, dus deze gaat zeker mee.

Het Geheim van JI 4, hoeder van de eeuwigheid van Pierre Grimbert

Dit boek ligt al een tijdje op de stapel en is het slot van de serie van het geheim van JI. De serie gaat over het geheim van JI en tot boek 3 blijft het voor de lezer een beetje onduidelijk wat dat geheim nu is. De hoofdpersonen worden achterna gezeten door een hele sekte van huurmoordenaars die ook achter het geheim willen komen. In boek 3 wordt een en ander duidelijk en dwingt het gevaar zich nog verder op als het geheim zich openbaart. Ik ben benieuwd waar het in het slotboek naar toe gaat!

De triomf van de Dwergen van Markus Heitz

Vorig jaar kwam eindelijk het laatste deel van de dwergenserie van Markus Heitz uit! Nu heb ik dit boek dan ook al een jaar in huis en wordt het tijd om ook deze ontknoping te lezen. De dwergenserie is een fantastische fantasyreeks, ook voor de beginnende fantasylezer. De dwergen spelen de hoofdrol en moeten de wereld verdedigen tegen allerlei kwaad. De wereld is overigens ook zeer mooi vormgegeven in de boeken op de landkaart, maar dat is mijn persoonlijke mening. Uiteindelijk nemen Alfen de macht over en verdwijnt onze geliefde hoofdpersoon Tungdil. Hij keert terug in boek 4, of is dat hem niet? Een ongelooflijke strijd barst weer los, en de ontknoping wacht op me in boek 5. Ga deze serie lezen en laat je meeslepen in de epische avonturen van Tungdil.

House of god van Samuel Shem

Dit boek werd me aanbevolen door een aantal hoogleraren. Het gaat over een groepje co-assistenten in een ziekenhuis. Het boek is met een humoristische knipoog geschreven en de meeste rare verhalen worden verteld. Ik ben heel benieuwd! Overigens ook in het Nederlands te bestellen onder de titel Huis van god.

Neverwhere van Neil Gaiman 

Ooit heb ik dit boek eens gekocht nadat ik zijn boek ''De oceaan aan het einde van het pad'' had gelezen, welke fantastisch is! Dit boek gaat over een man wiens leven veranderd sinds hij een meisje hielp en hij dacht dat dit niet zou bestaan. Ik kan er niet veel over zeggen maar wel dat Neil schrijft op het randje van werkelijkheid en onwerkelijkheid.

Trotter Sri Lanka Ji 4 Triomf Dwergen Huisgod Neverwhere

Klik op de afbeeldingen om te bestellen

 


 

IMG-20160710-WA0009 

Els leest... Grote kleine leugens
Auteur: Liane Moriarty

Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijks ouderfeest in een chaos. Een van de ouders vindt hier de dood. Oorzaak? Een verschrikkelijke ruzie, een tragisch ongeluk of een moord?
Dit boek geeft je een kijk op verschillende relaties, moeders, dochters, vriendinnen, ex-mannen en nieuwe vrouwen. En op leugens die ze vertellen om te overleven. Je moet er even inkomen maar dan wordt het moeilijk om het boek weg te leggen. Je wilt graag weten hoe het afloopt!

 9789400506138

Klik hier om te bestellen

lllll


 

Marjanewyork  IMG_5431

Ik ga op reis en neem mee... Marja:

100% New York en 100% Travel Journal

In oktober ga ik met mijn gezin naar New York! Ik heb al vaker gereisd met de 100% gidsen en die zijn heel goed bevallen. Dit pakket bevat naast de reisgids ook een reisdagboek en dat is perfect om alle ervaringen in op te schrijven.

Vlucht uit New York van Guillaume Musso

Aangezien we 9 uur heen en 9 uur terug moeten vliegen, neem ik zeker wat te lezen mee. En wel heel toepasselijk is dan deze titel!

Bericht uit Parijs van Guillaume Musso

Van dezelfde auteur gaat ook nog een tweede boek mee!

9789057677328      9789400504721     9789400505919

Klik op de afbeeldingen om te bestellen

llllll


 

Annemiek Reis   Pagina 19 Boekentip 4 Annemiek

Ik ga op reis en neem mee... Annemiek:

Hoewel we nog even geduld moeten hebben voordat we de koffers pakken voor onze vakantie naar Lago Maggiore heb ik al een lijstje met vakantieboeken klaar.

ANWB Extra Lago Maggiore

Dit handzame reisgidsje mag niet ontbreken in onze bagage. Zo weten we precies waar we alle mooie plekjes, restaurantjes voor de lekkerste pizza en de leuke marktjes kunnen vinden. Handig dat er dan ook een duidelijke kaart van het gebied bij zit.

Rondom de zon van Paula Mclain (verschijnt 7 juli)

Een prachtige roman over Beryl Markham die als klein meisje met haar vader in Kenia gaat wonen en daar opgroeit tot een énorme doorzetter. Haar droom om paardentrainer te worden gaat door hard werken in vervulling en vervolgens zet ze alles op alles om de eerste vrouwelijke bushpiloot van Kenia te worden. Ondertussen verliest ze haar hart aan Denys Fich Hatton wiens liefde ze moet delen...

Pluk een roos van M.J. Arlidge

Een ongelooflijk spannende opvolger van Iene Miene Mutte en Piep zei de muis... Het lichaam van een vrouw wordt gevonden. Ze is nooit als vermist opgegeven en mensen hebben zelfs sms-jes van haar ontvangen. In een donkere kelder wordt een jonge vrouw wakker. Ze heeft geen idee hoe ze er terecht gekomen is. Inspecteur Helen Grace wordt weer tot het uiterste getergd door een gestoorde seriemoordenaar. Een onmogelijke race tegen de klok. 

9789018032272       9789044350203      9789022577172

Klik op de afbeeldingen om te bestellen


 

Koffer

Pagina 19 Boekentip 1 Milou

Ik ga op reis en neem mee... Milou:

100% Lissabon en Lonely Planet Pocket Porto

Binnenkort ga ik op vakantie naar Portugal en wel naar de steden Porto en Lissabon. Van beide neem ik een compact reisgidsje mee. Voor Lissabon is dat de 100% Lissabon. De stedengidsen van de 100% serie bieden steeds een aantal wandelingen door delen van de stad. In elke wandeling worden bezienswaardigheden benoemd, maar ook leuke plekjes om te eten, drinken, shoppen etc. Van Porto is helaas geen 100% gids beschikbaar. Ik koos voor de Lonely Planet Pocket Porto, omdat dit een klein, handzaam gidsje is, met ook weer voldoende informatie voor een stedentrip.

 The buried giant van Kazuo Ishiguro

Wat ook zeker niet mag ontbreken in mijn koffer; een fijn leesboek voor onderweg. Tijdens een stedentrip heb ik wat minder tijd om te lezen dan tijdens een zon-zee-strand-vakantie, maar er gaat minimaal één boek mee (maar waarschijnlijk meer). Wat in elk geval mee gaat is het boek 'The buried giant' van Kazuo Ishiguro. Een hele tijd geleden las ik zijn boek 'Never let me go'. Zowel het boek als de film vond ik erg mooi. Daarna kocht ik enkele andere boeken van deze schrijver, maar helaas maakten ze mijn hoge verwachtingen niet waar. Een tijdje geleden kwam zijn nieuwe boek 'The buried giant' uit en ik ben tóch nieuwsgierig of dit dan misschien wel weer zo'n pareltje is!

 

9789057677151          9781743605950  9780571315062

Klik op de afbeeldingen om te bestellen

 


 

 Kofferlabel JackieFoto Jacqueline (1)

Ik ga op reis en neem mee.... Jacqueline:

Veilig leren lezen van Esther Gerritsen

Tijdens de afgelopen boekenweek heb ik opnieuw kennis gemaakt met het werk van Esther Gerritsen. Dit smaakte naar meer en ik verheug  me dan ook zeer op deze nieuwe bundeling van haar columns uit de VPRO-gids. Zij kan als geen ander iets wat vanzelfsprekend lijkt van een onverwachte kant bekijken en bijzonder maken. Ik vind het altijd fijn als iemand mooi kan verwoorden wat je zelf zou willen zeggen. Tijdens de vakantie lezen korte stukjes lekker weg.

Alleen met de goden van Alex Boogers

Alex Boogers was genomineerd voor de laatste editie van de Libris Literatuur Prijs. In de publiciteit rondom deze uitreiking sprong hij er wat mij betreft zo uit qua oprechtheid/authenticiteit dat ik 'Alleen met de goden' absoluut wil lezen, en de vakantie is hiervoor de perfecte periode. Bovendien heb ik een dochter die volgend schooljaar eindexamen Havo gaat doen. Zij is lastig te porren tot het lezen van literatuur en ik hoop ik dat zij dit boek ook op zal pakken tijdens de vakantie (en dat ze het mag gebruiken voor de lijst!).

100% Dublin 

Hoogst waarschijnlijk gaan we in de zomervakantie een Europese stad bezoeken. Wellicht Dublin maar het kan ook zo maar Boedapest of Brussel zijn… In ieder geval gaat er altijd een 100% reisgidsje mee. De adresjes uit deze gidsen hebben ons al meerdere malen aangenaam verrast!

 

Veilig Leren Lezen        9789057597114         9789057677106

Klik op de afbeeldingen om te bestellen

 


 

Milou 

Milou leest... Drie versies van ons
Auteur: Laura Barnett

Eén van de titels in de 'goodiebag' van de Libris Inspiratiedag van dit jaar, was dit debuut van Laura Barnett. Een boek dat ik anders misschien niet zou hebben opgepakt om te lezen, maar wat ik nu gelukkig wel heb gedaan.

Wat als....? In dit boek lees je drie keer het liefdesverhaal van Eva en Jim. In elke versie maken ze echter andere keuzes, waardoor hun relatie steeds een andere vorm aanneemt en ook andere personen een belangrijke rol in hun levens innemen. In elk verhaal echter blijkt duidelijk de bijzondere band die de twee met elkaar hebben en hoe deze gedurende hun beider levens aanwezig blijft.

Af en toe is het wat lastig om de personages uit de verschillende 'versies' uit elkaar te houden. Dit neemt niet weg dat het boek prettig leest en op een mooie manier weergeeft wat voor invloed onze keuzes kunnen hebben op de rest van ons leven.

 9789020608311

 Klik hier om te bestellen


 

IMG_6728

Marja leest... 24 dagen
Auteur: Guillaume Musso

Met het erven van een vuurtoren start dit onwaarschijnlijke verhaal. Arthur erft de vuurtoren van zijn vader, maar krijgt de instructie de deur van de kelder niet te openen. Hij doet dit toch en daar begint zijn onwaarschijnlijke verhaal. Vanaf dat moment neemt hij nog maar één dag per jaar deel aan het gewone leven. Ook al weet je dat dit eigenlijke niet kan, je laat je toch meeslepen in zijn verhaal. 

Lees en geniet van 24 dagen!

9789400507081

Klik hier om te bestellen


 

Frans

Frans leest... Rusteloosheid - Pleidooi voor een mateloos leven
Auteur: Ignaas Devisch

Druk, druk, druk

‘De basis is de bal zo snel mogelijk onder controle krijgen, zodat je iets meer tijd hebt om te kijken,’ aldus Johan Cruijff. Doe iets sneller dan hou je meer tijd over voor iets anders. Voor een voetballer is dat anders, om je heen kijken en vervolgens de juiste keus maken. En dat gaat niet alleen op voor de voetballer.

Toch is er iets vreemds aan de hand. Ondanks alle moderne technieken waardoor alles steeds sneller gaat, heeft menigeen een gebrek aan tijd. Je krijgt de ‘bal’ steeds sneller onder controle en toch heb je geen tijd om ‘om je heen’ te kijken. Hoe kan dit? Die vraag houdt Ignaas Devisch bezig in zijn interessante en makkelijk te lezen boek Rusteloosheid. Pleidooi voor een mateloos leven. Hoe kan het dat de zoektocht naar rust niet tot rust leidt, hooguit tot rusteloosheid?

Devisch onderscheidt drie ontwikkelingen: versnelling, secularisering en individualisering die zorgen voor permanente druk. De moderne technieken, de snellere sociale en economische processen, de ‘pingen’ op je telefoon, het flexwerk zorgen voor versnelling. Die versnelling maakt dat de mens met meer dingen tegelijk bezig is, verdichting noemt Devisch dit. Versnelling en verdichting zorgen voor onrust. De voetballer heeft de bal sneller onder controle, maar door de fittere en sterkere tegenstander mist hij nog steeds de tijd om te kijken. Om die onrust te lijf te gaan, wordt bijvoorbeeld een cursus time-management, yoga, een training communicatieve vaardigheden enzovoorts gevolgd. Dit zorgt voor een gevulde werktijd en trouwens ook voor gevulde vrije tijd, want versnelling en verdichting werken ook in de vrije tijd door.

Als dit de oorzaak was van de drukte, dan was het eenvoudig op te lossen: langzamer lopen of minder doen. Dat dit niet gebeurt, komt, volgens Devisch, omdat de westerse mens van nature rusteloos is. Die rusteloosheid is een gevolg van de secularisatie. Secularisatie betekent voor Devisch vooral een andere manier van omgaan met tijd. De seculiere mens weet dat het leven op aarde, zijn enige is. Er is geen ‘leven na de dood’ en dat betekent dat alles in dit leven moet gebeuren. De film The Bucket list illustreert dit, volgens Devisch goed, een lijst met activiteiten die je toch echt nog moet doen voordat je sterft. En omdat de wereld een ‘global village’ is, weet en zie je steeds meer dingen om op die lijst te zetten.

Als laatste de individualisering. Waar voor onze voorouders veel keuzes vastlagen, je vader was slager, dus jij werd ook slager, je was huisvrouw en dat was ook het lot van je dochter, maakt ieder nu zijn eigen keuzes. Het: “heeft te maken met ons verlangen iets of iemand te willen zijn,” zo schrijft Devisch. Alleen wie is die zelf en blijft die steeds hetzelfde? Devisch: “We bouwen onze identiteit op door onszelf te vergelijken met anderen. Zo concurreren we met elkaar om liefde, ‘likes’ op Facebook en ‘volgers’ op Twitter of andere fora. Niet zozeer wie of wat we zijn doet ertoe , maar wie we zijn in verhouding tot anderen.” En dit vergelijken is een continuproces. Een proces dat door de Franse filosoof René Girard mimetische begeerte is genoemd. Die begeerte wakkert die rusteloosheid en onrust nog verder aan.

‘Druk, druk, druk’ is het meest voorkomende antwoord op de vraag hoe het met iemand gaat. Hoe dan die druk te ontvluchten? Devisch kiest een compleet andere benadering. Want: De ‘oplossingen’ die tot doel hebben de rusteloosheid te bestrijden … lijken geen structurele uitweg te bieden.” Het zijn manieren om de wereld te ontvluchten en dat lukt wellicht even, of je moet kluizenaar worden. Bij terugkomst in de wereld blijkt er niets te zijn veranderd en draaf je weer mee in het ‘eeuwige gejaag’. Devisch kiest ervoor om de positieve kanten van die rusteloosheid te benaderen, het mateloze. Want juist in het mateloze van de mens zit ook het creatieve, het scheppende, het vernieuwende. Ze brengen de mens tot grootse daden. Maar: “Het blijft echter noodzakelijk die mateloosheid ter discussie te blijven stellen opdat die geen maatschappelijke norm of plicht wordt.”

Of moeten we toch naar de gevatte reactie van Theo Maassen op het antwoord ‘druk, druk, druk’. luisteren: ‘Als je het drie keer kunt zeggen, heb je het niet druk,’?

Rusteloosheid

Klik hier om te bestellen


 

Foto Lieke

Lieke leest... De verwarde cavia
Auteur: Paulien Cornelisse

Hilarisch in al zijn eenvoud. Een heerlijk boek om even lekker mee te ontspannen en te lachen.

Wat te doen als je cavia bent en je werkt op kantoor tussen de mensen? Niets aparts, gewoon lekker meedraaien. Koffie zetten, mailings versturen, communicatieve strategieën ontwikkelen, telefoontjes plegen en bijkletsen met je collega’s. Wat cavia toch zoal allemaal kan! Regenachtige dagen vindt ze, net als mensen, niet zo prettig. Dan gaat haar kortharige vacht alle kanten op staan. Paulien Cornelisse = humor.

Cavia

Klik hier om te bestellen


 

IMG_1111

Els leest.. De 9 dagen van Rabbit Hayes
Auteur: Anna McPartlin

Dit boek draait om Rabbit Hayes, een alleenstaande moeder, die geniet van het ‘gewone leven’ met haar twaalfjarige dochter Juliet. Ze is gek op haar kleurrijke ,chaotische familie. Totdat ze te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is en niet meer lang te leven heeft.  De titel van het boek zegt het zelf al: De laatste 9 dagen van Rabbit Hayes.

Vanuit verschillende personages wordt dit verhaal verteld.Over  een hechte familieband, vriendschap,liefde en het accepteren van van het loslaten van een geliefde.

Een mooi ontroerend boek, meeslepend en ook met veel humor. Een boek wat je graag in een keer wilt uitlezen en dat je moeilijk loslaat.

Een echte aanrader!

Rabbithayes

Klik hier om te bestellen


 

Foto Marian 2 (1) 

Marian leest... De Grote Eeuw: 3 broers, 2 oorlogen, 1 eeuw
Auteur: Jan Guillou 

Een boeiende serie over drie broers in de 20e eeuw. Een echte aanrader!

  1. Bruggenbouwers
  2. Dandy uit het noorden
  3. Tussen rood en zwart
  4. De kop in het zand
  5. Blauwe ster

De epische serie “De Grote Eeuw” bestaat inmiddels uit 5 delen. In het eerste deel Bruggenbouwers (1890- 1919)  leren we drie broers uit Noorwegen kennen. Ze zijn al jong vaderloos, en het ziet er naar uit dat ze arme vissers zullen worden en blijven. Dan krijgen ze een onverwachte kans: ze mogen alle drie een ingenieursopleiding volgen in Dresden. In 1901 studeren ze af. Als tegenprestatie voor hun verkregen opleiding, worden ze geacht terug te komen naar Noorwegen om het Noorse spoorwegennet te gaan bouwen, en dan met name in het hoge noorden, waar kou, sneeuw en ijs het extreem moeilijk maken een infrastructuur aan te leggen. De oudste broer, Lauritz, gaat terug, maar heeft zijn hart verloren aan een zeer vrijzinnige en intelligente adellijke jonge vrouw. Haar vader wil helaas niets van een verbintenis weten met een arme jonge ingenieur.
De tweede broer, Oskar, is bedrogen door zijn geliefde en vlucht uit schaamte weg. Hij vertrekt naar Afrika, waar hij uiteindelijk ook in de spoorwegbouw belandt. Hoewel hij een  Noor is, is hij opgeleid in Duitsland en mede daardoor voelt hij zich heel betrokken bij Duits-Afrika.
De jongste broer, Sverre, blijkt homosexueel te zijn. Hij durft dit niet aan zijn broers te bekennen, maar vertrekt samen met zijn Engelse vriend naar Londen. In dit boek komt hij verder  niet voor.

Het boek vertelt in wisselend perspectief hoe de levens van Lauritz en Oskar verlopen. Bijzonder boeiend wordt beschreven hoe het Lauritz lukt om spoorbruggen te bouwen in het hoge noorden, waar wind, ijs, sneeuw en extreme kou een geduchte vijand zijn. Oskar bouwt zijn leven in Afrika op. Hij kan weinig sympathie opbrengen voor Engelsen en Belgen vanwege hun omgang met de Afrikanen en later – als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt – vanwege hun minachting voor hun soldaten die moeiteloos als kanonnenvoer fungeren in de strijd tegen Duitsland.

Aan het eind van het boek ontmoeten de broers elkaar bij toeval in Berlijn, nadat ze elkaar bijna 20 jaar niet hadden gezien.

Het tweede boek “Dandy uit het noorden” beschrijft het verhaal van Sverre, de jongste broer. Hij vlucht weg uit Dresden met zijn Engelse vriend, die van adel blijkt te zijn, genaamd Lord Manningham. Sverre is, naast bouwkundig ingenieur, een begenadigd schilder en houdt erg van kunst, literatuur, liefde en politiek. Het buiten van Lord Manningham,  van Albie, is een ontmoetingsplaats voor mensen uit de destijds beroemde en beruchte Bloomsbury-group. 
Sverre ontpopt zich tot een kunstschilder, Albie treedt op als zijn mecenas. Sverre verdringt de gedachte naar Noorwegen te moeten gaan, om te helpen met de ontwikkeling van het Noorse spoorwegennetwerk, zoals hij beloofd had. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, die Sverre en Albie in eerste instantie vrij probleemloos kunnen doorstaan, neemt Albie dienst bij de King’s African Rifles in Kenia. Hij wil niet het risico lopen na afloop van de oorlog te worden terechtgesteld vanwege lafheid en vanwege zijn homosexualiteit. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor hen beiden.

 Boek drie “Tussen rood en zwart” beschrijft hoe de drie broers elkaar uiteindelijk weer  hebben gevonden. Oskar had in Afrika een fortuin opgebouwd, en dat net voor de oorlog in Noorwegen op de bank gezet. Lauritz heeft een meesterstuk afgeleverd op de ijsvlakten van de Hardanger en is een gevestigd ingenieur geworden. Sverre is, nadat Albie is omgekomen in Afrika, terug gegaan naar Duitsland en vond daar zijn broers. In dit derde deel wonen ze alledrie afwisselend in Noorwegen., Zweden en Berlijn. Lauritz en Oskar zijn inmiddels getrouwd en hebben kinderen. Het verhaal laat hun levens zien tegen de achtergrond van het opkomende nazisme en het communisme. Hun kinderen ontwikkelen zich. Vooral Lauritz oudste zoon Harald blijkt erg gevoelig voor nazistische ideeën.

Het boek “De kop in het zand” laat zien hoe het met de drie broers en hun familie verder gaat in de jaren dertig en veertig. Lauritz kan zich slecht  voorstellen dat het politiek gezien helemaal verkeerd zal gaan met Duitsland. Hij probeert neutraal te blijven, maar met familie en familiekapitaal in Berlijn wordt dat steeds ingewikkelder. Zijn oudste zoon Harald zit bij de SS, zijn dochter Johanne zit in het verzet. De tweede zoon heeft dienst in het Zweedse leger en zijn jongste dochter lijkt betrokken te zijn bij spionage. De oorlog komt steeds dichter bij, en dreigt niet alleen hun idyllische woonplaats in Zweden te verstoren, maar ook hun familie te verscheuren.

“Blauwe ster” is het vijfde deel in deze indrukwekkende serie. Het vertelt het verhaal van Johanne, die nauw betrokken is bij het Zweedse en Noorse verzet.

Bruggenbouwers Dandy Uit Het Noorden Tussenroodenzwart Dekopinhetzand Blauwester

Klik hier om te bestellen


 

20160305_083251_resized

Milou leest... Live Love Run
Auteur: Annemerel de Jongh

Al enkele jaren schrijft Annemerel op www.annemerel.com over haar leven en in het bijzonder over haar hardloopavonturen. Al een hele tijd volg ik met regelmaat haar blog en ik was dan ook benieuwd naar haar eerste boek, dat uiteraard ook over hardlopen gaat. Ze beschrijft haar eigen ervaringen, geeft tips en adviezen en er staan schema's en recepten in het boek. Vooral de anekdotes over haar eerste hardlooppogingen, ervaringen en wedstrijden zijn leuk om te lezen. Het boek is hierdoor leuk voor zowel een beginnende loper die nog wat extra motivatie nodig heeft, als ook voor de ervaren loper, die zich kan herkennen in de verhalen van Annemerel.

Annemerel is ook bekend om het maken van de perfecte 'hardloopselfie'. In het boek legt ze uit hoe je zo'n selfie kunt maken. Helaas heb ik deze kunst nog niet onder de knie, vandaar niet mijn hoofd, maar mijn loopschoenen op bovenstaande foto.

 9789400507210

Klik hier om te bestellen


 


Foto Jacqueline

Jackie leest... Het smelt
Auteur: Lize Spit

Indrukwekkend romandebuut van Lize Spit, een pas 27 jarige Belgische. Zij beschrijft het opgroeien van de tiener Eva in een klein Vlaams dorp. Eva heeft het op z’n zachtst gezegd niet getroffen met twee ouders aan de drank een jonger zusje met (daardoor?) psychische problemen. Ongelukkigerwijs is de gemeenschap waarin zij opgroeit zo klein dat haar “jaargang” maar uit 3 kinderen bestaat, zij en twee jongens, Pim en Laurens. Dan gebeurt er iets wat het leven van deze drie jongeren volledig gaat beheersen.

Spit speelt meesterlijk met spanningsboog/suspense. Als lezer word je constant op scherp gezet. Dit in combinatie met het prachtige,  ietwat Vlaamse taalgebruik maakt “het smelt” tot een meer dan geslaagd debuut. Ook voor de nieuwe uitgeverij Das Mag mag dit debuut er zijn!

Smelt Spit

Klik hier om te bestellen


 

Jord -charing Cross Road

Jord leest.. Charing Cross Road 84
Auteur: Helene Hanff

Laat de schrijfster je meenemen naar de jaren '50/'60 en beleef dit wonderbaarlijke brievencontact tussen een boekhandelaar en een boekenwurm.

Geniaal geschreven!

Sharing Cross Road 84

Klik hier om te bestellen


 

Milou -stad In Brand

Milou leest.. Stad in brand
Auteur: Garth Risk Hallberg

Afgelopen zomer al werd mijn aandacht door dit boek getrokken. In Amerika kreeg het veel lovende recensies. Dit najaar besloot ik wat tijd te investeren (want wat een dikke pil!). 
Op oudejaarsavond 1976 vindt een schietpartij plaats in Central Park. De zoektocht naar de dader verbindt levens van mensen uit allerlei lagen van de New Yorkse bevolking in de jaren '70. De stad vormt een rauwe achtergrond voor deze personages, die in dit debuut mooi zijn uitgewerkt.

Het boek telt ruim 1000 pagina's, maar het is de tijdsinvestering zeker waard!

Stad In Brand

Klik hier om te bestellen


 

IMG_1042

Jacqueline leest... Buun 2016
Auteur: diversen

O wat is hij weer fijn dik en gevuld met herkenbare mensen en onderwerpen.

De Buun doet zijn naam als “podium”  eer aan. Een keur aan schrijvers en fotografen presenteert zich in deze editie. Goed onderbouwde artikelen, onderwerpen worden niet aangestipt maar uitgediept. Dat je de onderwerpen, en soms ook de schrijvers herkent maakt nieuwsgierig… Ook de vormgeving is weer een feestje en nodigt uit tot bladeren en lezen. 

Buunposter


 

Melanieijstweeling

Melanie leest... De ijstweeling
Auteur: S.K. Tremayne

De IJstweeling is een spannend verhaal dat begint met een tragisch ongeluk met een van de identieke tweelingzusjes. Het gezin verhuist na het ongeval naar een afgelegen Schots eiland waardoor het verhaal een mysterieuze sfeer krijgt. Op het eiland ontstaat de grote verwarring....wie van de twee zusjes is er overleden? De moeder dacht het vlak na het ongeluk zeker te weten maar door het vreemde gedrag van haar overgebleven dochter en haar man begint ze te twijfelen. Door deze twijfels en vragen krijg je de drang om meer te willen weten en laat het verhaal je niet los. De IJstweeling blijft je tot het einde toe verbazen!

Ijstweeling

Klik hier om te bestellen


 

Rosil (1)

Rosil leest... De verschrikkelijke sneeuwman 
Auteur: Alyze Bos

Het boek De Verschrikkelijke Sneeuwman is spannend en interessant. Het is vlot geschreven en makkelijk leesbaar. Op elke pagina gebeurd wel iets, waardoor je blijft lezen. Het einde van het boek vind ik onverwacht en goed gevonden.

De boodschap van het verhaal is dat grote mensen niet meer in monsters geloven en denken dat hun kinderen te veel fantasie hebben. Maar bij Eva Petronella Suikerhart is dit niet het geval. Zij ontmoet het monster als ze van een stiekem bezoek aan haar oma in het ziekenhuis terug komt. Ze loopt door het park, hoort iets ritselen, maar loopt snel verder. Opeens komt het monster uit de struiken. Eefje verstijft van schrik en valt flauw. Ze overleeft de ontmoeting maar zullen de grote mensen haar geloven? Haar ouders denken dat ze een zwerver heeft gezien. Als Eefje op onderzoek uitgaat komt ze er achter dat zwerver Bacchus er meer van weet. Bacchus belooft haar meer te vertellen onder de voorwaarde dat hij de auto van de familie Suikerhart mag lenen. Gaat Eefje dit avontuur aan of zal ze nooit achter de ware identiteit van het monster komen…..?

De Verschrikkelijke Sneeuwman is het tweede kinderboek van Alyze Bos. Ik ben heel benieuwd wat voor boodschap ze in haar volgende boek zal verwerken.

Sneeuwman

Klik hier om te bestellen


 

Annemiek

Annemiek leest... De nachtegaal
Auteur: Kristin Hannah

In deze prachtige, ontroerende roman staat het leven van de zusjes Vianne en Isabelle, al op jonge leeftijd op z'n kop als hun moeder overlijdt. Hun vader kan de opvoeding van de meisjes niet aan en neemt afscheid van ze. De zusjes groeien apart van elkaar op tot 2 totaal verschillende persoonlijkheden. De een sticht een gezin en woont op het platteland. De ander groeit op tot een brutaaltje in Parijs.
Als de 2e WO uitbreekt veranderen de levens van de vrouwen drastisch. Als haar man naar het front wordt gestuurd, moet Vianne de verschrikkingen van de oorlog alleen ondergaan. Zij vecht voor de veiligheid van haar grootste bezit. Isabelle daarentegen kiest er heel bewust voor om actief aan het verzet deel te nemen en te vechten voor de vrijheid van haar land, Frankrijk.
Beslissingen worden genomen. Beslissingen die verstrekkende gevolgen hebben voor hun levens, de levens van anderen, vriendschappen en de toekomst van de familie. Terwijl de wereld om hen heen instort doen zij er alles aan om te overleven. Ieder op zijn eigen manier. 

Het boek is fantastisch geschreven, makkelijk te lezen en het bezorgt je regelmatig kippenvel. Je wordt meegezogen in de verschrikkingen van de oorlog. Je duikt in het leven van 2 sterke vrouwen die vechten voor hun idealen. Wie wil je zijn en wie ben je! 

Nachtegaal (1)

Klik hier om te bestellen


 

Maurice Paint (1) 

Maurice leest... De geur van vrijheid
Auteur: Guiseppe Catozzella

Waar begin je de recensie van een boek als ‘De geur van vrijheid’ mee, vraag ik me af. Is dat met “Hoe actueel kan een boek zijn?” of “Hartverscheurend realistisch” of met “Moet je gelezen hebben!”. Ze zijn alle 3 van toepassing op dit boek, waarin het levensverhaal van het Somalische meisje Samia is beschreven. Al lezende kom je ook tot de conclusie dat vluchten géén keuze is. Alles achterlaten en levensbedreigende risico’s nemen om vervolgens in een vreemd land te kunnen verblijven, waar je ook nog eens vaak met de nek wordt aangekeken!? Hoe erg moet het dan zijn?

 Samia is een getalenteerde doorzetter die de wereld met een open blik tegemoet treed. Ze wil rennen, een goede vriend zijn en genieten van het leven zoals elk kind van haar leeftijd dat zou willen. Gaandeweg het verhaal wordt echter duidelijk dat de mogelijkheden die haar ouders haar willen bieden niet passen bij de mores van de machthebbers van het land. Machthebbers die, gedreven door religieuze achtergronden, Samia’s leven en doelen steeds negatiever beïnvloeden en bepalen. Samia weigert zich tegen te laten houden! Ze zoekt steeds, letterlijk, een weg om tegenslagen te overwinnen en haar dromen te verwezenlijken.

Samia neemt daarbij alle risico’s, ze gaat tot het uiterste….. 

Geur Van Vrijheid

Klik hier om te bestellen


 

Milou Paint

Milou leest... Liefde kan mislukken
Auteur: Matthew Quick

Hoofdpersoon Portie besluit haar huwelijk te beëindigen als ze haar echtgenoot betrapt met een veel jongere vrouw. Ze vertrekt naar het dorp waar ze opgroeide en waar haar verzamelzieke moeder nog steeds woont. Ze besluit op zoek te gaan naar haar vrogere leraar Engels, Mr. Vernon. Na een geweldadig incident in zijn klas is hij gehandicapt geraakt en heeft zich teruggetrokken uit de samenleving. Tijdens haar zoektocht en missie om hem weer voor de klas te krijgen, spelen enkele bijzondere personen een rol, die al dan niet 'toevallig' op haar pad komen; zo zijn er een erg goedgebekte non, een oud-klasgenoot met een heroïneverleden en een klein jongetje dat dol is op heavy metal muziek. Zal het haar lukken het leven van haar oude leraar te veranderen en tevens dat van haarzelf weer op de rit te krijgen?

Liefdekanmislukken

Klik hier om te  bestellen


 

Chantal Paint

Chantal leest... Marco Polo - Kos
Auteur: Klaus Bötig

Kos, een erg mooi en interessant eiland. Het is de moeite waard. Zeker als je een leuke reisgids meeneemt.
Je kunt van te voren alles al precies uitstippelen en plannen wat je graag wilt gaan bezoeken. De Marco Polo gids van Kos is een makkelijk en goed leesbaar boekje. Je kunt gemakkelijk in het boek vinden wat je gezien moet hebben in Kos.

Het boekje begint met wat leuke algemene informatie, leuk om je voor de vakantie al een beetje te verdiepen. Erna volgen de hoofdstukken. In deze hoofdstukken vind je informatie over verschillende gedeeltes van het eiland Kos. De onderwerpen staan allemaal duidelijk op een logische volgorde zodat je snel bij de benodigde informatie kunt. Ook staan er leuke tips en weetjes in de Marco Polo, interessant,  zeker om dat ze in Griekenland toch andere gewoontes hebben dan bij ons in Nederland. Als tip uit het boekje hebben we de prachtige , nog werkende vulkaan bezocht, genaamd Nissiros. Zeker een bezoekje waard.

Kos

Klik hier om te bestellen


 

Rogier Paint

Rogier leest... Station Elf
Auteur: Emily St. John Mandel

Een zoontje, een acteur, een reizend symfonieorkest, een kinderoppas en een profeet. Allemaal spelen ze een rol in de fantastische roman ‘station elf’. De prachtig beschreven cliffhanger aan het eind van het tweede hoofdstuk waarin wordt beschreven dat van alle aanwezige personen in de bar de barman nog het langst in leven bleef en stierf, drie weken later in een poging de stad te verlaten. Een boek dat aanzet tot nadenken, je bewust maakt en dankbaar voor ons luxe bestaan. Een aangrijpend verhaal, geniaal geschreven en hoopgevend. 

Station Elf

Klik hier om te bestellen


 

Jord Paint

Jord leest… Het geheim van Ji – De verbroken belofte
Auteur: Pierre Grimbert

In dit tweede deel van het geheim van Ji proberen de erfgenamen er nog steeds achter te komen wat het geheim van het eiland Ji nu eigenlijk is of inhoudt. Het is geen makkelijke taak, ze worden namelijk telkens achtervolgd door aanhangers van de god Zuïa, de welbekende en welgevreesde Zuü-moordenaars. Hoe gaat dit aflopen en zullen de erfgenamen het geheim wel onthullen als donkere krachten ze één voor één tracht uit te schakelen.

Pierre Grimbert, de Franse fantasyschrijver, weet met dit tweede deel in de serie het geheim van Ji de lezers weer te boeien met spanning en, uiteraard, het geheim. Hij weet heel goed het geheim te bewaren en geen enkele hint te geven wat er precies de bedoeling is van dat eiland Ji. Wel kom je erachter wat de erfgenamen gezien hebben op het eiland in boek I. De schrijfstijl van deze schrijver bestaat uit veel bijvoeglijke naamwoorden, misschien iets te veel. Maar door het goede verhaal dat hij neerzet is het zeer goed te lezen en bijna niet weg te leggen!

Interesse? Lees dan eerst het eerste deel en laat je opslokken door deze nieuwe serie die Nederland bereikt heeft!

Geheimji

Klik hier om te bestellen

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris